Dania na grilla są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Grillować można dosłownie wszystko - mięsa, ryby, warzywa a nawet owoce. Składniki należy wcześniej zamarynować, aby nabrały odpowiedniego aromatu. Gotowe potrawy podawaj z pieczonymi ziemniakami, świeżym pieczywem, aromatycznymi sosami i sałatkami na grilla.
Przepisy na dania z grilla - warzywa
Do grillowania świetnie nadaje się cukinia, bakłażan i papryka. Sprawdzi się również cebula, pieczarki, kukurydza oraz szparagi. Pamiętaj, aby warzywa były pokrojone na spore plastry - ułatwi to ich obracanie w trakcie pieczenia. Jeżeli lubisz różnorodność na talerzu, warto przyrządzić szaszłyki warzywne na grilla.
Przepis na szaszłyki warzywne
Składniki:
- papryka czerwona,
- papryka zielona,
- kilka pieczarek,
- cukinia,
- cebula,
- sos sojowy,
- 1 łyżeczka majeranki,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie.
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Paprykę pokrój w grubą kostkę, cukinię na plastry a cebulę w większe piórka.
- Przełóż warzywa do dużej miski i dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym oraz ziołami. Marynuj przez kilka minut.
- Nakłuwaj warzywa na patyczki w różnych sekwencjach (najlepiej na przemian).
- Połóż na rozgrzany wcześniej grill i przykryj.
- Piecz przez około 15 minut co jakiś czas obracając szaszłyki.
- Podawaj z sosem czosnkowym lub barbecue.
fot. Adobe Stock
Przepisy na dania z grilla - mięso
Najlepiej sprawdza się mięso wieprzowe - ma odpowiednią zawartość tłuszczu, przez co nie stanie się suche i wiórowate. Karkówkę najlepiej wcześniej lekko rozbić i zamarynować w ziołach.
Sos przygotuj na bazie miodu, czosnku, octu balsamicznego i oliwy. Marynatę do karkówki możesz również zrobić z piwa, które dodatkowo zabezpiecza mięso przed wysychaniem i zmniejsza powstawanie rakotwórczych substancji podczas grillowania. Warto wybierać te ciemne, które nadadzą karmelowego smaku. Ile grillować mięso? Wystarczy 6-7 minut z każdej strony na mocno rozpalonym grillu.
Na grilla nadaje się również mięso z kurczaka. Idealnie sprawdzą się udka, skrzydełka oraz piersi (warto je wcześniej zamarynować, aby mięso nie było suche). Filety można delikatnie rozbić lub przeciąć w pół, żeby szybciej się upiekły.
Przepis na karkówkę na grilla w musztardzie
Składniki:
- 400 g karkówki,
- 5 łyżek musztardy sarepskiej lub chrzanowej,
- miód,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Musztardę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Karkówkę roztłucz i włóż do marynaty. Najlepiej, jeśli poleży w przyprawach przez 24 godziny w lodówce, ale jeżeli nie masz tyle czasu, wystarczy odczekać 2-3 godziny, aby nabrało kruchości i smaku.
- Rozłóż płaty karkówki na rozgrzanym grillu i smaż przez około 6-7 minut na złoty kolor.
- Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sosem pomidorowym.
Przepis na grillowaną pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 4 suszone pomidory,
- 4 plasterki boczku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka oregano,
- sok z cytryny,
- miód,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka przetnij na pół i zamarynuj w soku z cytryny i miodzie. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz oregano. Włóż na 2 godziny do lodówki.
- Pomidory pokrój w kosteczkę i przełóż przez filety z kurczaka. Następnie całość owiń plastrami boczku.
- Piecz na grillu przez 8 minut do uzyskania chrupiącej skórki.
- Serwuj z dodatkiem dressingu ziołowego.
Inne przepisy na dania na grilla:

Pomidory z grilla z serem halloumi - pyszny przepis na majówkę i nie tylko

Faszerowana cukinia z grilla - najlepszy przepis

Bakłażan z grilla - przygotuj go tak, że zachwyci każdego

Bakłażan z grilla z mozzarellą i pomidorami

Grzanki ziołowe z grilla - 3 najlepsze przepisy

Krewetki z grilla - najlepszy, błyskawiczny przepis na pyszne owoce morza

Ryba z grilla - jak ją przygotować krok po kroku?

Kiszka ziemniaczana na 3 sposoby - pieczona, gotowana, z grilla

Jak zrobić karkówkę z grilla? Sprawdź, a nie oprzesz się temu!

Żeberka z czosnkiem z grilla - przepis

Warzywa z fetą i szczypiorkiem z grilla - przepis

Ziołowy kurczak z grilla - to najpyszniejszy przepis!

Grillowane pomidory z czosnkowymi grzankami - to jest pyszne!

Szaszłyki z grillowanym bakłażanem - ten przepis pokocha każdy!

Grillowane roladki z dorsza - najlepszy przepis!

Najlepsze nadziewane pieczarki z grilla - sprawdź przepis!

Szaszłyki z młodych ziemniaków z grilla - najlepszy przepis!

Ryby z cytryną - prosty i pyszny pomysł na grilla!

Hamburger z grilla - hit, który polubi każdy!

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych z grilla - przepis

Grillowane mięsiwa z pomidorową salsą - przepis

Grillowane jabłko z mozzarellą i sałatą - przepis

Pstrąg z grilla mocno cytrynowy - przepis

Grillowany oscypek z borówką - przepis

Grillowana wołowina ze słoniną - przepis

Grillowany schab w chlebku pita - przepis

Sałatka w sznyclu z grilla - przepis

Kolorowe szaszłyki z grilla - przepis

Krewetki i sola z grilla - przepis

Grejpfruty z grilla - przepis

Grillowana marchew w boczku - przepis

Grillowany camembert z konfiturą - przepis

Grillowane kotlety z indyka z mozzarellą - przepis

Kiełbaski z pikantną glazurą z grilla - przepis

Grillowane kiełbaski sojowe z boczkiem - przepis

Skrzydełka z sezamem z grilla - przepis

Ogniste pałki z kurczaka z grilla - przepis

Pikantne skrzydełka diabelskie z grilla

Grillowana jagnięcina z rozmarynem - przepis

Kurczak z pieczarkami z grilla - przepis

Łosoś grillowany z brzoskwinią - przepis

Grillowane piersi indyka z parówkami - przepis

Grillowany mintaj z warzywami - przepis

Papryka po grecku z grilla - przepis

Grillowane jabłka faszerowane kaszanką - przepis

Jabłka z bakaliami pieczone w folii na grillu - przepis

Grillowane gruszki nadziewane wątróbką - przepis

Śliwki w wędzonym boczku z grilla - przepis
