Co przygotować na grilla ze znajomymi? Oto mięsne i wegetariańskie pomysły i przepisy na grilla w gronie rodziny i przyjaciół
fot. Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Co na grilla sprawdzi się najlepiej? Dania na grilla ze znajomymi czy rodziną najczęściej przygotowujemy z mięsa, ryb i warzyw. Warto wykorzystać tłustsze mięso, takie jak karkówka czy kiełbasa śląska, a z cukinii, pieczarek i papryki zrobić wegetariańskie szaszłyki. Oto sprawdzone przepisy na grilla, które zachwycą wszystkich.
Co przygotować na grilla ze znajomymi? Dania na grilla powinny być szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie dobrze, jeśli są tanie. Grillować można dosłownie wszystko - mięsa, ryby, warzywa a nawet owoce. Składniki należy wcześniej zamarynować, aby nabrały odpowiedniego aromatu. Gotowe potrawy podawaj z pieczonymi ziemniakami, świeżym pieczywem, aromatycznymi sosami i sałatkami na grilla.
Do grillowania świetnie nadaje się cukinia, bakłażan i papryka. Sprawdzi się również cebula, pieczarki, kukurydza oraz szparagi. Pamiętaj, aby warzywa były pokrojone na spore plastry - ułatwi to ich obracanie w trakcie pieczenia. Grillowane warzywa świetnie smakują np. w postaci wege szaszłyków.
Składniki:
papryka czerwona,
papryka zielona,
kilka pieczarek,
cukinia,
cebula,
sos sojowy,
1 łyżeczka majeranki,
1 łyżeczka oregano,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Dzięki temu nie przypalą się na grillu.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Paprykę pokrój w grubą kostkę, cukinię na plastry a cebulę w większe piórka.
Przełóż warzywa do dużej miski i dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym oraz ziołami. Marynuj przez kilka minut.
Nakłuwaj warzywa na patyczki w różnych sekwencjach (najlepiej na przemian).
Połóż na rozgrzany wcześniej grill i przykryj.
Piecz przez około 15 minut co jakiś czas obracając szaszłyki.
Karkówka wieprzowa jest idealną propozycją na grilla ze znajomymi i rodziną. Smakuje świetnie, a w słodko-ostrej marynacie na pewno skradnie serca wszystkich gości.
Sos przygotuj na bazie miodu, czosnku, octu balsamicznego i oliwy. Marynatę do karkówki możesz również zrobić z piwa, które dodatkowo zabezpiecza mięso przed wysychaniem i zmniejsza powstawanie rakotwórczych substancji podczas grillowania. Warto wybierać te ciemne, które nadadzą karmelowego smaku. Ile grillować mięso? Wystarczy 6-7 minut z każdej strony na mocno rozpalonym grillu.
Składniki:
400 g karkówki,
5 łyżek musztardy sarepskiej lub chrzanowej,
miód,
sól,
pieprz,
sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Musztardę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Karkówkę roztłucz i włóż do marynaty. Najlepiej, jeśli zostawisz je na 24 godziny w lodówce, ale jeżeli nie masz tyle czasu, wystarczy odczekać 2-3 godziny, aby nabrało kruchości i smaku.
Rozłóż płaty karkówki na rozgrzanym grillu i smaż przez około 6-7 minut na złoty kolor.
Na grilla nadaje się również mięso z kurczaka. Idealnie sprawdzą się udka, skrzydełka oraz piersi (warto je wcześniej zamarynować, aby mięso nie było suche). Filety można delikatnie rozbić lub przeciąć w pół, żeby szybciej się upiekły.
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
4 suszone pomidory,
4 plasterki boczku,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka oregano,
sok z cytryny,
miód,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka przetnij na pół i zamarynuj w soku z cytryny i miodzie. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz oregano. Włóż na 2 godziny do lodówki.
Pomidory pokrój w kosteczkę i przełóż przez filety z kurczaka. Następnie całość owiń plastrami boczku.
Piecz na grillu przez 8 minut do uzyskania chrupiącej skórki.
Serwuj z dodatkiem dressingu ziołowego.
fot. Co na grilla: kurczak z suszonymi pomidorami/Adobe Stock, weyo
Oprócz wege szaszłyków warto przygotować też wersję mięsną. Najlepiej do tego sprawdzi się kurczak, ponieważ stosunkowo szybko się grilluje. Jeśli chodzi o dodatki - masz pełną dowolność. Wybierz swoje ulubione warzywa i przyprawy. Na grillu najlepiej sprawdzają się cukinia papryka, pieczarki oraz cebula, ale możesz dowolnie eksperymentować.
Składniki:
pierś z kurczaka,
ok. 8-10 pieczarek,
papryka czerwona,
średnia cebula,
sól i pieprz,
majeranek.
Sposób przygotowania:
Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Warzywa oraz kurczaka umyj i osusz.
Mięso pokrój na kawałki, tak samo paprykę oraz pieczarki. Cebulę podziel na średniej wielkości cząstki (lepiej większe, niż mniejsze).
Mięso i warzywa osobno wymieszaj z przyprawami, a następnie naprzemiennie nadziewaj na patyczki do szaszłyków.
Grilluj kilka minut z każdej strony. Podawaj z domowym sosem pomidorowym lub czosnkowym.
fot. Co na grilla: szaszłyk z kurczaka/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 21.04.2020.
Kiszkę ziemniaczaną przygotowuje się z surowych tartych ziemniaków oraz mięsnej okrasy. W standardowych przepisach używa się jelita wieprzowego, natomiast można również zrobić ją bez flaka. To pyszne, tanie i sycące danie wspaniale sprawdzi się jako obiad dla rodziny i dla gości.
Pyszne sałatki z ziemniaków do grilla przygotujesz z kilku składników. Tak naprawdę możesz wykorzystać jedynie ziemniaki, aromatyczne przyprawy i zrobić wyrazisty sos. Takie sałatki ziemniaczane postaw na grillowym stole i patrz, jak znikają. Będą idealnym towarzystwem dla mięs, warzywa, a także kremowych dipów.
Sałatka na grilla z makaronem to pyszny pomysł na przygotowanie dodatku do grillowych dań. Mogą być jednak także pełnowartościowym posiłkiem, który zastąpi danie obiadowe. Możesz wykorzystać klasyczne świderki czy penne, ale świetnie sprawdzą się także mniejsze rodzaje makaronów, takie jak kokardki.
Keto grill to pyszne potrawy, które niekoniecznie muszą być wyłącznie mięsne. Można w keto stylu przygotować drób, wołowinę, ryby, zrobić szaszłyki lub faszerowane awokado. Aby cały posiłek nie stracił waloru niskiej zawartości węglowodanów, warto przygotować odpowiednie sosy i sałatki. Oczywiście trzeba też odpowiednio dobrać napoje. Tak przygotowane menu na keto grilla posmakuje każdemu.
Kiełbasa z grilla – kaloryczność takiego posiłku zależy od rodzaju kiełbasy i waha się od ok. 200 do ok. 320 kcal. Jest to wartość nieco niższa od kaloryczności surowej kiełbasy. Wynika to z faktu, że podczas grillowania kiełbasa jest pozbawiana części tłuszczu. Ze względów zdrowotnych nie należy jednak kiełbasy grillować zbyt długo, aby się nie przypaliła i nie nasycała niezdrowymi substancjami.
Camembert z grilla można zrobić na grillu węglowym, ale też elektrycznym lub na patelni. Wystarczy 10 minut na grillu, by camembert zrobił się płynny w środku. Grillując camembert, uważaj, by nie przebić jego delikatnej skórki. Owiń go folią dla dodatkowej ochrony. Grillowany camembert podaj z dodatkami: grzankami, żurawiną, warzywami. Serwuj go jako danie główne lub przystawkę. Oto przepis na grillowany camembert, który przekazali mi francuzi.
Sałatki z dyni to świetna propozycja na jesienną przekąskę albo dodatek do dania głównego. Może także sprawdzić się jako pełnowartościowy posiłek w ramach lunchu, kolacji czy lekkiego obiadu. Dynię do sałatki możesz podsmażyć, zgrillować, upiec albo ugotować. Przygotuj klasyczną sałatkę lub sięgnij po super odżywczy bowl.
Grillowany arbuz świetnie smakuje solo, ale możesz go zaserwować również z dodatkami. Proponujemy wariant z miodem i tymiankiem, albo z serem feta, miodem i sosem sojowym. Ten deser z grilla będzie stanowić idealne zwieńczenie letniej imprezy i z pewnością zaskoczy wszystkich twoich gości.
Czy na diecie można jeść grillowaną kiełbasę lub karkówkę z grilla? Sprawdzamy, na jakie posiłki grillowe możesz pozwolić sobie, jeśli się odchudzasz. Najlepiej wybieraj chude mięsa (kurczaka, indyka, schab) i jedz dużo warzyw z grilla. Unikaj tłustych sosów i zawsze miej na talerzu sałatkę. Podczas grilla kontroluj też rodzaj wypijanych napojów.
Przygotowanie FIT grilla ze zdrowym menu, to żadne wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji na fit potrawy grillowe, przygotowałyśmy dla ciebie 10 przepisów na posiłki, które dostarczą mniej niż 300 kcal i sporo białka. Znajdziesz tu np. szaszłyki hawajskie, krewetki i klasycznego FIT hot doga. Dzięki tym przepisom nie będziesz martwić się liczeniem kalorii na grillu.
Jakie potrawy z grilla może jeść cukrzyk? Cukrzycy muszą omijać potrawy z wysoką zawartością węglowodanów, ale muszą unikać też tłuszczu zwierzęcego i soli. Szaszłyki dla cukrzyka powinny być pełne warzyw i chudego mięsa. Najlepsza kiełbasa na grilla dla cukrzyka to kiełbasa drobiowa, chuda, bez dodatku soli.
Grillowane na diecie lekkostrawnej jest możliwe. Musisz jedynie stosować kilka prostych zasad: grillować z wykorzystaniem folii aluminiowej i nie jeść przypieczonych, spalonych elementów potraw grillowych. Oto lekkie menu na grilla, które zasmakuje i nie zaszkodzi. Poznaj pomysły na: lekkie warzywa, krewetki, ryby i mięso.
Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Halloumi doskonale znosi wysoką temperaturę, więc najwięcej przepisów przygotowywanych jest na bazie tego sera w wersji grillowanej, doprawionej ziołami. Możesz dodawać go do sałatek lub przygotować pyszne i sycące burgery.
Podpowiadamy, jak rozpalić grilla przy użyciu podpałki lub bez - w każdym przypadku koniecznie musisz mieć brykiet lub węgiel. Potrzebujesz kwadransa, żeby rozpalić grilla naszym sposobem.
Szukasz sprawdzonych przepisów i porad na rozpływająca się w ustach wieprzowinę? Zobacz nasze porady, które ułatwią ci przygotowanie perfekcyjnej karkówki!