Reklama

Halloumi to ser pochodzący z Cypru. Wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki owczego, koziego i krowiego. Ma biały kolor, jest twardy i ma gładką jednolitą strukturę. W Polsce można go kupić w większości supermarketów w cenie około 10 zł za 200 g.

Reklama

Przepisy na niego nie są skomplikowane - można go jeść na świeżo albo przygotować na patelni grillowej. Doprawiaj go tymiankiem, oregano, bazylią i słodką oraz ostrą papryką.

Spis treści:

  1. Grillowane halloumi
  2. Sałatka z halloumi i awokado
  3. Sałatka z halloumi i oliwkami
  4. Burgery z halloumi
  5. Szaszłyki z halloumi

Przepis na grillowane halloumi

Składniki:

  • 200 g sera halloumi,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser pokrój na plastry o grubości 1 cm. Każdy z kawałków oprósz oregano, tymiankiem oraz dopraw solą i pieprzem.
  2. Na grillowej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż ser - na złoto z obu stron.
  3. Grillowany ser halloumi to doskonały dodatek sałatek i pieczywa.
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z halloumi i awokado

Składniki:

  • 100 g sera halloumi,
  • 100 g rukoli,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 awokado,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sezam do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser halloumi przygotuj tak, jak w pierwszym przepisie.
  2. Awokado obierz, pokrój na plastry i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  3. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i curry.
  4. Na duży talerz wyłóż rukolę, ser pokrojony na mniejsze plasterki, awokado, pomidorki koktajlowe i cebulę pokrojoną w piórka.
  5. Sałatkę z serem halloumi polej wcześniej przygotowanym sosem.
sałatka z halloumi przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z halloumi i oliwkami

Składniki:

  • 100 g sera halloumi,
  • kilka czarnych oliwek,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 pomarańczy,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • garść orzechów włoskich do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny i oregano.
  2. Ser halloumi pokrój na plastry i podsmaż na patelni grillowej.
  3. Pomarańczę obierz i wyfiletuj.
  4. Na talerzu ułóż sałatę.
  5. Dodaj pokrojony ser halloumi, oliwki, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i cząstki pomarańczy.
  6. Całość polej sosem.
  7. Sałatkę z serem halloumi podawaj z pokruszonymi orzechami włoskimi i ze świeżą bagietką.
sałatka z halloumi i oliwkami przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na burgery z halloumi

Składniki:

  • 200 g sera halloumi,
  • 4 bułki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pomidor,
  • kilka liści sałaty,
  • 150 g jogurtu greckiego,
  • natka pietruszki,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj składniki na sok - jogurt połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Ser pokrój na grube plastry, posmaruj z obu stron oliwą i podsmaż na grillowej patelni.
  3. Na drugiej patelni w tym samym czasie podpiecz bułki przekrojone na pół i posmarowane cienką warstwą masła.
  4. Na spód bułki połóż liść sałaty, ser halloumi, plaster pomidora, sos jogurtowy i czerwoną cebulę pokrojoną w krążki. Całość przykryj drugą połówką bułki.
  5. Burgery z halloumi podawaj z frytkami z batatów.
przepis na burgery z halloumi

fot. Adobe Stock

Przepis na szaszłyki z halloumi

Składniki:

  • 200 g sera halloumi,
  • 1 cukinia zielona,
  • 1 cukinia żółta,
  • 1 czerwona papryka,
  • kilka pieczarek,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 5 łyżek oliwy w oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj oliwę razem z przyprawami.
  2. Ser halloumi, paprykę i cukinię pokrój w grubą kostkę.
  3. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj po kolei - serem, pieczarką, papryką i cukinią.
  4. Z pomocą silikonowego pędzelka posmaruj szaszłyki z każdej strony wcześniej przygotowanym dressingiem.
  5. Smaż na grillowej patelni co jakiś czas obracając, aż szaszłyki będą zrumienione.
  6. Szaszłyki z halloumi podawaj z ulubionym sosem - czosnkowym lub pomidorowym.
przepis na szaszłyki z halloumi

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na halloumi:

Reklama
Reklama
Reklama