Nic tak nie podkreśla smaku potraw jak sos czosnkowy. Sos czosnkowy możesz przygotować zarówno na bazie jogurtu, czy kefiru z dodatkiem majonezu, jak również z dodatkiem oliwy z oliwek.
Na skróty:
Przygotowując sos czosnkowy, zwróć uwagę na proporcje. Czosnek nie może dominować w sosie, istotna jest jego ilość, tak aby poszczególne składniki tworzyły harmonijny smak.
Bardzo ważnym dodatkiem do sosu czosnkowego są zioła - zarówno świeże, jak i suszone: bazylia, oregano, koperek, natka pietruszki.
Sos czosnkowo-ziołowy
Składniki:
- 1 małe opakowanie jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- suszona bazylia,
- suszone oregano,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
- Wymieszaj małe opakowanie jogurtu greckiego z posiekanym czosnkiem.
- Dodaj suszoną bazylię i suszone oregano w ilości zgodnej z preferencjami smakowymi.
- Całość dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawaj np. jako dodatek do mięs grillowanych lub do pizzy.
Sos czosnkowy śródziemnomorski
Składniki:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- sól gruboziarnista,
- pieprz.
fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Sposób przygotowania:
- Ząbki czosnku starannie obierz i przeciśnij przez praskę.
- W małym, zakręcanym słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny.
- Dodaj po szczypcie soli gruboziarnistej i świeżo mielonego pieprzu.
- Słoik dokładnie zakręć.
- Potrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki sosu czosnkowego dokładnie się połączą.
- Serwuj np. z sałatką z kurczakiem grillowanym.
Sos czosnkowy z kefirem i majonezem
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek majonezu,
- 6 łyżek kefiru naturalnego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- W małej salaterce, za pomocą łyżeczki dokładnie wymieszaj majonez z kefirem, aż powstanie półpłynna masa.
- Czosnek obierz z łupinki, ząbki bardzo drobno posiekaj.
- Do salaterki dodaj dokładnie posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek oraz czosnek.
- Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Sos podawaj schłodzony, wtedy smakuje najlepiej.