Karkówka w majeranku i rozmarynie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sprawdź, jak zrobić zawsze idealną karkówkę w każdej postaci!

Szukasz sprawdzonych przepisów i porad na rozpływająca się w ustach wieprzowinę? Zobacz nasze porady, które ułatwią ci przygotowanie perfekcyjnej karkówki!
Sylwia Kazimierczuk / 29.05.2019 11:27
Karkówka w majeranku i rozmarynie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Spis treści

  1. Karkówka pieczona
  2. W wersji duszonej
  3. Mięso z grilla
  4. Karkówka smażona
  5. Marynaty zmiękczające mięso wieprzowe
  6. Dlaczego jest gumowata i twarda po przyrządzeniu?

Karkówka pieczona

Najczęściej wybierana wersja, która sprawdza się na obiad w formie miękkich plastrów mięsa, jak i szarpana w kawałkach do sałatki. Istotne jest, aby piec ją początkowo w 200 stopniach Celsjusza, a potem zmniejszyć do 180 stopni. Z wierzchu będzie miała chrupiącą skórkę, a w środku soczysta i miękka. Wykorzystaj rękaw do pieczenia, który zapobiegnie wysuszeniu i pozostawi wszystkie soki z mięsa wewnątrz. Idealnie smakuje w połączeniu z owocami – pomarańczami lub jabłkami.

W wersji duszonej

Początkowo musisz przesmażyć wieprzowinę tak, aby zamknąć pory. Można obtoczyć ją w bułce tartej, mące lub zmielonych płatkach owsianych. Tak wstępnie przygotowana jest duszona w sosie własnym, grzybowym, musztardowym lub winnym. Klasycznie marynowana i gotowana z cebulą jest miękka i wyrazista w smaku. Jeżeli nie chcesz podawać z gęstym sosem zabielanym mąką, zmiksuj gotowane warzywa na parze lub z sosu i podaj w bardziej lekkostrawnej wersji.

Karkówka z grilla
fot. Adobe Stock

Mięso z grilla

Nawet najlepszy kawałek podczas nieumiejętnego grillowania może być twardy i suchy. Wcześniejsze marynowanie w cebuli, czosnku, piwie lub winie może zapobiec temu problemowi. Należy rozgrzać brykiet równomiernie do momentu, aż pojawi się biały popiół. Rekomendowane są grille z pokrywą, które pozostawią przygotowywane mięso soczyste. Przedwczesne pieczenie na zimnym ruszcie będzie skutkować długim czasem pieczenia. Prawidłowy powinien wynieść 7 minut z każdej strony karkówki, przy założeniu, że każda z nich ma około 1,5 cm grubości.

Karkówka smażona

Podobnie jak w przypadku grillowanej, kluczowym sposobem na idealną porcję mięsa jest dobre rozgrzanie patelni lub żeliwnego garnka. Płyn pozostanie w środku wieprzowiny i odpowiednio się wypiecze. Smaż około 5-7 minut z każdej strony. Wypróbuj metodę nocnego zmiękczania – przez 24 godziny pozostaw w lodówce w marynacie, aby nasiąkło przyprawami i innymi dodatkami. Ważny jest właściwy dobór mięsa do wybranej obróbki. Widoczne przerosty w tłustszym kawałku miękną i nadają smaku całości.

Marynaty zmiękczające mięso wieprzowe

  1. Ananasowa – pokrojony w kostkę ananas oraz sok zmiksowany z miąższem połącz z wyciśniętą pomarańczą i miodem. Kwasy znajdujące się  w owocach pozwalają na szybszą obróbkę mięsa i nadają lżejszy, orzeźwiający smak. Dodatkowo podczas grillowania zachodzi proces karmelizacji, co dodatkowo tworzy chrupiącą, słodką skórkę.
  2. Imbirowa – starty korzeń połącz z sosem sojowym, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z limonki. Natarte mięso zyska na kruchości i azjatyckiego sznytu. Jeżeli nie lubisz zbyt ostrego posmaku imbiru, pozostaw jedynie płyn po wyciśnięciu miąższu, a resztę zbierz.
  3. Z whisky – warzona w dębowych beczkach odda smak do mięsa w zestawieniu z miodem i sosem BBQ na bazie śliwki. Alkohol w trakcie smażenia lub duszenia wyparuje pozostawiając aromat. Możesz zastąpić burbonem lub czerwonym winem.

Sposoby na miękką karkówkę
fot. Adobe Stock

Dlaczego jest gumowata i twarda po przyrządzeniu?

Wystarczy przestrzegać kilku zasad, aby wychodziła perfekcyjnie:

  • Po rozmrożeniu mięsa lub wyciągnięciu prosto z lodówki nie poddawaj od razu obróbce termicznej. Odstaw na godzinę do uzyskania temperatury pokojowej. To pozwoli na lepsze i równomierne wysmażenie.
  • Po upieczeniu lub grillowaniu najlepiej przełożyć karkówkę do folii, aby odparowała w „saunie”. W ten sposób wierzch pozostanie chrupki i mięso nie wysuszy się zbyt szybko.
  • Wykorzystaj termometr do mięsa. Pozostawiając je lekko różowe będzie smaczniejsze i delikatniejsze. Utrzymując równomierną temperaturę zwiększasz swoje szanse na sukces.

Zobacz też:
Masz ochotę na polędwiczki wieprzowe? Spróbuj w sosie grzybowym!
 

Karkówka w piwie
Karkówka w piwie
Idealne danie na grilla!
Zapiekanka z karkówką
Zapiekanka z karkówką
Z fasolą, boczkiem i kiełbasą!
Grillowane szaszłyki z karkówki
Grillowane szaszłyki z karkówki
Sezon grillowy trwa w najlepsze!
Marynowana karkówka z grilla
Marynowana karkówka z grilla
Aromatyczne i pyszne mięso.
Karkówka nadziewana suszonymi owocami
Karkówka nadziewana suszonymi owocami
Karkówka na słodko na pewno posmakuje twoim gościom.
Karkówka w occie balsamicznym
Karkówka w occie balsamicznym
Karkówka nabierze lepszego smaku dzięki fantastycznej przyprawie, jaką jest ocet balsamiczny...
Ziołowa karkówka z grilla
Ziołowa karkówka z grilla
Jeśli wolisz pikantne dania, przygotowuj karkówkę w ostrej marynacie. Zrób ją np. z czosnku, zielonych oliwek i kaparów albo musztardy, cebuli i odrobiny sosu tabasco.
Grillowana karkówka w piwnej marynacie
Grillowana karkówka w piwnej marynacie
Grillowana karkówka w piwnej marynacie to tradycyjna potrawa z grilla. Jeśli jeszcze nie umiesz jej przygotowywać, koniecznie sprawdź nasz przepis!
Karkówka pieczona
Karkówka pieczona
Pyszny sos przygotujesz na bazie sosu z pieczenia. Połącz go ze 150 ml wytrawnego wina i gotuj, aż odparuje połowa płynu. Dopraw do smaku, ewentualnie zagęść mąką.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)