Keto grill: 5 przepisów na mięsne i bezmięsne dania niskowęglowodanowe

keto grill fot. Adobe Stock, OneBit
Keto grill to pyszne potrawy, które niekoniecznie muszą być wyłącznie mięsne. Można w keto stylu przygotować drób, wołowinę, ryby, zrobić szaszłyki lub faszerowane awokado. Aby cały posiłek nie stracił waloru niskiej zawartości węglowodanów, warto przygotować odpowiednie sosy i sałatki. Oczywiście trzeba też odpowiednio dobrać napoje. Tak przygotowane menu na keto grilla posmakuje każdemu.
Ewa Cwil / 01.05.2023 05:04
keto grill fot. Adobe Stock, OneBit

Keto przepisy z grilla stają się coraz bardziej popularne. Mogą je przygotowywać i jeść także osoby, niestosujące diety ketogenicznej. Są bowiem równie smaczne jak te tradycyjne. Poniżej 5 ciekawych propozycji na menu na keto grilla. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, także wegetarianie. To uniwersalne menu, które pozwoli zaprosić gości i nie martwić się, czy każdy znajdzie potrawę dla siebie – na pewno tak!

Spis treści:

  1. Keto grill: łosoś z cedrowej deski z sosem jogurtowym
  2. Menu na keto grilla: kurczak na puszcze po piwie
  3. Keto przepis z grilla: krewetki w boczku
  4. Keto grill: szaszłyki palce lizać
  5. Keto przepis z grilla: awokado bruschetta

Keto grill: łosoś z cedrowej deski z sosem jogurtowym

Grillowanie na desce cedrowej pozwala nadać położonym na niej potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli nie masz takiej deski, zgrilluj łososia na ruszcie lub tacce położonej na ruszcie.

Składniki:

  • 500 g łososia,
  • łyżka oliwy,
  • sok z 1/3 limonki,
  • łyżka siekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos:

  • ¾ kubka jogurtu greckiego,
  • sok z ½ limonki,
  • pół ogórka szklarniowego,
  • 3 łyżki siekanego koperku,
  • świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz deskę cedrową przez co najmniej 2 godziny.
  2. Pokrój łososia na porcje. Wyciśnij sok z 1/2 cytryny na łososia, a następnie posyp go koperkiem, solą i świeżym pieprzem.
  3. Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Połóż łososia na desce cedrowej i połóż ją na grillu. Grilluj pod przykryciem. Uwaga! Grillowanie na desce cedrowej trwa dłużej niż bezpośrednio na ruszcie. Kawałek łososia o grubości około 2,5 cm potrzebuje 20-25 minut na średnio gorącym grillu.
  4. W międzyczasie wymieszaj jogurt, cytrynę, ogórek, koperek, sól i pieprz.
  5. Gdy łosoś będzie gotowy, posmaruj każdą porcję 2 łyżkami sosu, albo podaj sos na stół w miseczce.

Keto grill: łosoś

fot. Keto grill: łosoś/ Adobe Stock, fahrwasser

Menu na keto grilla: kurczak na puszce po piwie

Zamiast bulionu możesz użyć niskowęglowodanowego piwa. Wtedy kurczak będzie jeszcze lepszy, bo nabierze dodatkowego aromatu. Można też do puszki wlać wodę wymieszaną z sokiem z cytryny zamiast bulionu lub piwa.

Składniki:

  • cały kurczak, patroszony,
  • pusta puszka po piwie 0,5 l,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju z awokado,
  • starta skórka z limonki lub cytryny,
  • 250 ml bulionu,
  • po łyżeczce przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij rozgrzewać grilla.
  2. W misce zmieszaj wszystkie przyprawy i skórkę limonki.
  3. Kurczaka z wierzchu porządnie nasmaruj olejem lub oliwą. Następnie wetrzyj w niego mieszankę przypraw.
  4. Do puszki po piwie nalej bulion, a następnie nasadź na nią kurczaka tak, aby niemal cała puszka zniknęła w jego wnętrzu.
  5. Postaw puszkę z kurczakiem na grillu. Grilluj go 60-90 minut. Idealnie będzie, jeśli w najgrubszej warstwie mięsa zarejestrujesz temperaturę ok. 70-75 stopni, jeśli masz termometr.

Keto grill: kurczak

fot. Keto grill: kurczak na puszce/ Adobe Stock, Zippl W.

Keto przepis z grilla: krewetki w boczku

Krewetki wyjdą też świetne z patelni grillowej, jeśli pogoda nie sprzyja rozpalaniu tradycyjnego grilla. Pamiętaj, że grillowanie krewetek trwa krótko – jeśli je przetrzymasz nie będą już takie dobre.

Składniki:

  • duże krewetki, np. jumbo – ok. 450 g,
  • 608 bardzo cienkich plastrów boczku lub bekonu,
  • łyżka oliwy,
  • ćwierć łyżeczki: chili i pieprzu cayenne,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • łyżka soku z cytryny.

Składniki na sos:

  • kubek keto majonezu,
  • łyżka musztardy dijon,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij rozgrzewać grill.
  2. Wrzuć krewetki do miski i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Dodaj sok z cytryny i oliwę, delikatnie wymieszaj.
  3. Przekrój plastry boczku lub bekonu na pół, wzdłuż. Owiń krewetki tak przygotowanymi plastrami i zaasekuruj wykałaczkami.
  4. Ułóż krewetki w jednej warstwie na tacce do grilla i połóż na ruszcie.
  5. Grilluj 10-12 minut, obracając krewetki po 5-6 minutach.
  6. W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki na sos w jednej miseczce. Mieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  7. Podawaj po wyjęciu wykałaczek.

Keto grill: krewetki

fot. Keto grill: krewetki w boczku/ Adobe Stock, FormaA

Keto grill: szaszłyki palce lizać

Wołowina wymaga dłuższego marynowania niż inne rodzaje mięsa, dlatego najlepiej włożyć kawałki mięsa do marynaty dzień wcześniej. W czasie grillowania możesz delikatnie skrapiać szaszłyki wodą, aby były bardziej soczyste.

Składniki:

  • 0,5 kg wołowiny (rostbef lub polędwica),
  • spora cukinia,
  • duża czerwona cebula,
  • 2 słodkie papryki.

Składniki na marynatę:

  • ¼ kubka sosu sojowego,
  • łyżka octu winnego,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • pół łyżki słodkiej papryki,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego,
  • łyżka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka suszonego oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Potnij wołowinę w kostki, a paprykę w kwadraciki o boku ok. 2,5 cm.
  2. Zmieszaj w sporej misce składniki na marynatę, a następnie wrzuć do niej kostki wołowiny i bardzo dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 4-6 godzin.
  3. Pokrój cukinię w plastry lub półplastry o grubości 1-1,5 cm.
  4. Zacznij rozgrzewać grilla.
  5. Nabijaj na patyki do szaszłyków kostki marynowanej wołowiny, przekładając je kwadracikami papryki i kawałkami cukinii.
  6. Połóż szaszłyki na tackach grillowych i umieść je na grillu. Trzymaj je tam ok. 15 minut, często je obracając.

Keto grill: szaszłyki

fot. Keto grill: szaszłyki/ Adobe Stock, Jacek Chrabaszewski

Keto przepis z grilla: awokado bruschetta

Możesz zamiast skórek awokado użyć kromek upieczonego keto chleba i na nie nakładać mieszaninę, którą przygotujesz według tego przepisu. Jednak awokado bruschetty wyglądają bardziej efektownie.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • 4 awokado, przekrojone na pół i wypestkowane,
  • 2 czerwone pomidory,
  • 2 żółte pomidory,
  • 4 łyżki siekanej bazylii,
  • 25 g tartego parmezanu,
  • 50 g mozzarelli w plastrach,
  • ¼ szklanki glazury balsamicznej,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij rozgrzewać grill.
  2. Wydrąż awokado i posiekaj miąższ na drobne kawałki.
  3. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę. W misce wymieszaj pomidory z bazylią, miąższem z awokado, solą i pieprzem.
  4. Nałóż mieszankę do skórek po awokado. Połóż na nich plastry mozzarelli.
  5. Ułóż na skraju rusztu, nie w strefie największego gorąca. Przykryj i grilluj 3-4 minuty.
  6. Zdejmij z grilla i posyp parmezanem. Podawaj.

Keto grill: awokado

fot. Keto grill: awokado bruschetta/ Adobe Stock, Maresol

Czytaj także:
5 przepisów na niskowęglowodanowe burgery
Keto bułka – 4 superprzepisy
Keto pizza na 3 sposoby + przepis na ciasto

Redakcja poleca

REKLAMA