Keto przepisy z grilla stają się coraz bardziej popularne. Mogą je przygotowywać i jeść także osoby, niestosujące diety ketogenicznej. Są bowiem równie smaczne jak te tradycyjne. Poniżej 5 ciekawych propozycji na menu na keto grilla. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, także wegetarianie. To uniwersalne menu, które pozwoli zaprosić gości i nie martwić się, czy każdy znajdzie potrawę dla siebie – na pewno tak!
Spis treści:
- Keto grill: łosoś z cedrowej deski z sosem jogurtowym
- Menu na keto grilla: kurczak na puszcze po piwie
- Keto przepis z grilla: krewetki w boczku
- Keto grill: szaszłyki palce lizać
- Keto przepis z grilla: awokado bruschetta
Keto grill: łosoś z cedrowej deski z sosem jogurtowym
Grillowanie na desce cedrowej pozwala nadać położonym na niej potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli nie masz takiej deski, zgrilluj łososia na ruszcie lub tacce położonej na ruszcie.
Składniki:
- 500 g łososia,
- łyżka oliwy,
- sok z 1/3 limonki,
- łyżka siekanego koperku,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na sos:
- ¾ kubka jogurtu greckiego,
- sok z ½ limonki,
- pół ogórka szklarniowego,
- 3 łyżki siekanego koperku,
- świeżo mielony pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Namocz deskę cedrową przez co najmniej 2 godziny.
- Pokrój łososia na porcje. Wyciśnij sok z 1/2 cytryny na łososia, a następnie posyp go koperkiem, solą i świeżym pieprzem.
- Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Połóż łososia na desce cedrowej i połóż ją na grillu. Grilluj pod przykryciem. Uwaga! Grillowanie na desce cedrowej trwa dłużej niż bezpośrednio na ruszcie. Kawałek łososia o grubości około 2,5 cm potrzebuje 20-25 minut na średnio gorącym grillu.
- W międzyczasie wymieszaj jogurt, cytrynę, ogórek, koperek, sól i pieprz.
- Gdy łosoś będzie gotowy, posmaruj każdą porcję 2 łyżkami sosu, albo podaj sos na stół w miseczce.
fot. Keto grill: łosoś/ Adobe Stock, fahrwasser
Menu na keto grilla: kurczak na puszce po piwie
Zamiast bulionu możesz użyć niskowęglowodanowego piwa. Wtedy kurczak będzie jeszcze lepszy, bo nabierze dodatkowego aromatu. Można też do puszki wlać wodę wymieszaną z sokiem z cytryny zamiast bulionu lub piwa.
Składniki:
- cały kurczak, patroszony,
- pusta puszka po piwie 0,5 l,
- 2 łyżki oliwy lub oleju z awokado,
- starta skórka z limonki lub cytryny,
- 250 ml bulionu,
- po łyżeczce przypraw: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, pieprz cayenne.
Sposób przygotowania:
- Zacznij rozgrzewać grilla.
- W misce zmieszaj wszystkie przyprawy i skórkę limonki.
- Kurczaka z wierzchu porządnie nasmaruj olejem lub oliwą. Następnie wetrzyj w niego mieszankę przypraw.
- Do puszki po piwie nalej bulion, a następnie nasadź na nią kurczaka tak, aby niemal cała puszka zniknęła w jego wnętrzu.
- Postaw puszkę z kurczakiem na grillu. Grilluj go 60-90 minut. Idealnie będzie, jeśli w najgrubszej warstwie mięsa zarejestrujesz temperaturę ok. 70-75 stopni, jeśli masz termometr.
fot. Keto grill: kurczak na puszce/ Adobe Stock, Zippl W.
Keto przepis z grilla: krewetki w boczku
Krewetki wyjdą też świetne z patelni grillowej, jeśli pogoda nie sprzyja rozpalaniu tradycyjnego grilla. Pamiętaj, że grillowanie krewetek trwa krótko – jeśli je przetrzymasz nie będą już takie dobre.
Składniki:
- duże krewetki, np. jumbo – ok. 450 g,
- 608 bardzo cienkich plastrów boczku lub bekonu,
- łyżka oliwy,
- ćwierć łyżeczki: chili i pieprzu cayenne,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- łyżka soku z cytryny.
Składniki na sos:
- kubek keto majonezu,
- łyżka musztardy dijon,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- 2 łyżki octu winnego,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij rozgrzewać grill.
- Wrzuć krewetki do miski i dokładnie wymieszaj z przyprawami. Dodaj sok z cytryny i oliwę, delikatnie wymieszaj.
- Przekrój plastry boczku lub bekonu na pół, wzdłuż. Owiń krewetki tak przygotowanymi plastrami i zaasekuruj wykałaczkami.
- Ułóż krewetki w jednej warstwie na tacce do grilla i połóż na ruszcie.
- Grilluj 10-12 minut, obracając krewetki po 5-6 minutach.
- W międzyczasie przygotuj sos, mieszając wszystkie składniki na sos w jednej miseczce. Mieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji.
- Podawaj po wyjęciu wykałaczek.
fot. Keto grill: krewetki w boczku/ Adobe Stock, FormaA
Keto grill: szaszłyki palce lizać
Wołowina wymaga dłuższego marynowania niż inne rodzaje mięsa, dlatego najlepiej włożyć kawałki mięsa do marynaty dzień wcześniej. W czasie grillowania możesz delikatnie skrapiać szaszłyki wodą, aby były bardziej soczyste.
Składniki:
- 0,5 kg wołowiny (rostbef lub polędwica),
- spora cukinia,
- duża czerwona cebula,
- 2 słodkie papryki.
Składniki na marynatę:
- ¼ kubka sosu sojowego,
- łyżka octu winnego,
- łyżka octu balsamicznego,
- pół łyżki słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego,
- łyżka czosnku granulowanego,
- łyżeczka suszonego oregano.
Sposób przygotowania:
- Potnij wołowinę w kostki, a paprykę w kwadraciki o boku ok. 2,5 cm.
- Zmieszaj w sporej misce składniki na marynatę, a następnie wrzuć do niej kostki wołowiny i bardzo dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 4-6 godzin.
- Pokrój cukinię w plastry lub półplastry o grubości 1-1,5 cm.
- Zacznij rozgrzewać grilla.
- Nabijaj na patyki do szaszłyków kostki marynowanej wołowiny, przekładając je kwadracikami papryki i kawałkami cukinii.
- Połóż szaszłyki na tackach grillowych i umieść je na grillu. Trzymaj je tam ok. 15 minut, często je obracając.
fot. Keto grill: szaszłyki/ Adobe Stock, Jacek Chrabaszewski
Keto przepis z grilla: awokado bruschetta
Możesz zamiast skórek awokado użyć kromek upieczonego keto chleba i na nie nakładać mieszaninę, którą przygotujesz według tego przepisu. Jednak awokado bruschetty wyglądają bardziej efektownie.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy,
- 4 awokado, przekrojone na pół i wypestkowane,
- 2 czerwone pomidory,
- 2 żółte pomidory,
- 4 łyżki siekanej bazylii,
- 25 g tartego parmezanu,
- 50 g mozzarelli w plastrach,
- ¼ szklanki glazury balsamicznej,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zacznij rozgrzewać grill.
- Wydrąż awokado i posiekaj miąższ na drobne kawałki.
- Pomidory pokrój w drobną kosteczkę. W misce wymieszaj pomidory z bazylią, miąższem z awokado, solą i pieprzem.
- Nałóż mieszankę do skórek po awokado. Połóż na nich plastry mozzarelli.
- Ułóż na skraju rusztu, nie w strefie największego gorąca. Przykryj i grilluj 3-4 minuty.
- Zdejmij z grilla i posyp parmezanem. Podawaj.
fot. Keto grill: awokado bruschetta/ Adobe Stock, Maresol
Czytaj także:
5 przepisów na niskowęglowodanowe burgery
Keto bułka – 4 superprzepisy
Keto pizza na 3 sposoby + przepis na ciasto