Najlepsze marynaty do mięs na grilla to takie, które sprawiają, że danie jest soczyste, rozpływa się w ustach, a dodatkowo nadaje intensywny smak, który kojarzy się ze słonecznymi dniami i wieczornym grillowaniem. Marynata do karkówki czy kurczaka z grilla, to podstawa udanego i smacznego grillowania.
Spis treści:
- Jakie mięsa są najlepsze do marynowania?
- Jakie marynaty do mięs na grilla są najlepsze?
- Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla
- Marynata do żeberek z grilla
- Marynata do kurczaka z grilla
- Marynata do skrzydełek z grilla po amerykańsku
- Marynata do krewetek z grilla
- Marynata do ryby z grilla
Jakie mięsa są najlepsze do marynowania?
Marynaty do mięs na grilla warto dopasować do określonego typu mięs i wiedzieć, które z nich w ogóle się do tego nadają. Do marynowania doskonale sprawdzi się karczek bez kości, piersi drobiowe, schab, wołowina, żeberka, skrzydełka, nóżki. Idealnie pasują również ryby i owoce morza. W szczególny sposób muszą być marynowane mięsa czerwone, ponieważ przed upieczeniem powinny skruszeć.
Ryby, i owoce morza marynujemy właściwie po to, by nadać im smaku i aromatu. Marynata do kurczaka nadaje dodatkowo szlachetniejszego posmaku. Warto wiedzieć, jak dobrać marynatę do mięs.
Jak marynować mięso na grilla?
Zaprawy do grillowanych potraw mogą być przeróżne — ostre, łagodne, z alkoholem. Niemniej jednak podstawą dobrej marynaty do mięs na grilla jest oliwa lub olej oraz sok z cytryny albo ocet. Kwas sprawia, że mięso kruszeje, a tłuszcz rozluźnia tkankę mięsną, dzięki czemu przyprawy i zioła łatwiej wnikną do środka mięsa.
Pamiętaj, żeby mięsa wcześniej zamrażanego nie należy wkładać do marynaty. Jeśli to zrobisz, utraci ono swoją soczystość i będzie źle się grillować. Mięso na grilla powinniśmy marynować minimum 12 godzin. Idealnie byłoby nawet całą dobę przed grillowaniem — im dłużej będzie trwało marynowanie, tym bardziej intensywny będzie smak i aromat. Należy również pamiętać, aby w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie przemieszać, tak by każda jego część nabrała smaku.
W przygotowywaniu marynat można eksperymentować na wszelkie sposoby, więc warto szukać, łączyć różne składniki i opracować swoją własną, unikatową recepturę na marynatę do potraw z grilla, ale jeżeli nie macie do tego weny twórczej, to możecie zajrzeć do naszych sprawdzonych propozycji.
Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla
- 4 łyżki musztardy, np. sarepskiej lub francuskiej,
- 2,5 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
- Miód, olej i musztardę wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Marynatę do karkówki z grilla dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Karkówkę na grilla marynuj co najmniej godzinę przez grillowaniem.
fot. Marynata do karkówki z grilla/Adobe Stock, Maciej
Marynata do żeberek z grilla
Składniki:
- pół szklanki piwa,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki zmielonego kminku,
- łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy suche wymieszaj w misce.
- Oliwę z oliwek, miód oraz piwo wymieszaj w osobnej misce, następnie dopraw mieszankę przyprawami.
- Żeberka posmaruj marynatą do mięs na grilla, a potem wstaw do lodówki na dzień przed grillowaniem.
fot. Marynata do żeberek z grilla/Adobe Stock, season
Marynata do kurczaka z grilla
Składniki:
- cebula,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 8 łyżek oleju,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki estragonu,
- 2 łyżeczki mielonej papryki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z przyprawami.
- Składniki mokre wymieszaj i dodaj do cebuli.
- Marynatę do kurczaka z grilla mieszaj do połączenia się składników i posmaruj nią drób.
- Piersi z kurczaka marynuj przez kilka godzin od czasu do czasu obracając w lodówce.
fot. Marynata do kurczaka z grilla/Adobe Stock, shaiith
Marynata do skrzydełek z grilla po amerykańsku
Składniki:
- szklanka keczupu,
- 6 łyżek oleju,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty do skrzydełek na grilla dokładnie wymieszaj.
- Skrzydełka przed grillowaniem pozostaw w marynacie na 12 godzin pod przykryciem w lodówce.
fot. Marynata do skrzydełek z grilla/Adobe Stock, voro
Marynata do krewetek z grilla
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 lampka białego wina,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
- Krewetki oczyść i umieścić w misce, zalej marynatą.
- Pozostaw krewetki w marynacie w temperaturze pokojowej przez około 3 godziny, kilkukrotnie mieszając.
- Gotowe krewetki w marynacie do grilla nadziewaj na patyczki do szaszłyków.
fot. Marynata do krewetek z grilla/Adobe Stock, Joshua Resnick
Marynata do ryby z grilla
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- świeży koperek,
- sól, pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Pęczek koperku drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki marynaty do ryby z grilla dokładnie wymieszaj, dodaj posiekany koperek.
- Łososia natrzyj dokładnie z obydwu stron, włożyć do miski i zalej resztą marynaty.
- Łososia pozostaw w marynacie na 4 godziny.
fot. Marynata do ryb z grilla/Adobe Stock, exclusive-design
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.04.2012.
Czytaj także: Szybkie sałatki do potraw z grilla
6 marynat do mięs, które warto znać