Marynata do mięsa z grilla fot. Adobe Stock

Marynata do karkówki, kurczaka z grilla i innych mięs

Marynata do karkówki czy do kurczaka z grilla, musi nasycać mięso kompozycją smaków - kluczowe są tu miód, musztarda, olej oraz przyprawy. Marynata do ryb i owoców morza z grilla bazuje na oliwie, sosie sojowym lub cytrynie.
Edyta Liebert / 15.04.2020 12:09
Marynata do mięsa z grilla fot. Adobe Stock

Marynata do karkówki czy kurczaka z grilla, to podstawa udanego i smacznego grillowania. Dzięki marynatom mięso robi się bardziej miękkie, aromatyczne i soczyste.

Do marynowania doskonale nadaje się karczek bez kości, piersi drobiowe, schab, wołowina, żeberka, skrzydełka, nóżki. Idealnie pasują również ryby i owoce morza. Szczególnie muszą być marynowane mięsa czerwone, ponieważ przed upieczeniem powinny skruszeć. Ryby, i owoce morza marynujemy właściwie po to, by nadać im smaku i aromatu. Marynata do kurczaka nadaje dodatkowo szlachetniejszego posmaku. Warto wiedzieć, jak dobrać marynatę do mięs.

Jak marynować mięso na grilla?

Zaprawy do grillowanych potraw mogą być przeróżne - ostre, łagodne, z alkoholem. Niemniej jednak podstawą dobrej marynaty jest oliwa lub olej oraz sok z cytryny lub ocet. Kwas sprawia, że mięso kruszeje, a tłuszcz rozluźnia tkankę mięsną, dzięki czemu przyprawy i zioła łatwiej wnikną do środka mięsa. Pamiętaj, żeby mięsa wcześniej zamrażanego nie należy wkładać do marynaty, ponieważ utraciłoby swoją soczystość.

Mięso na grilla powinniśmy marynować minimum 12 godzin. Idealnie byłoby nawet całą dobę przed grillowaniem - im dłużej będzie trwało marynowanie, tym bardziej intensywny będzie smak i aromat. Należy również pamiętać, aby w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie przemieszać, tak by każda jego część nabrała smaku.

W przygotowywaniu marynat można eksperymentować na wszelkie sposoby, więc warto szukać, łączyć różne składniki i opracować swoją własną, unikatową recepturę na marynatę do potraw z grilla, ale jeżeli nie macie do tego weny twórczej, to możecie zajrzeć do naszych sprawdzonych propozycji.

Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla 

Składniki:
  • 4 łyżki musztardy, np. sarepskiej lub francuskiej,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
  1. Miód, olej i musztardę wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Marynatę do karkówki z grilla dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Karkówkę na grilla marynuj co najmniej godzinę przez grillowaniem.  

Marynata do żeberek z grilla

Składniki:

  • pół szklanki piwa,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku,
  • łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy suche wymieszaj w misce.
  2. Oliwę z oliwek, miód oraz piwo wymieszaj w osobnej misce, następnie dopraw mieszankę przyprawami.
  3. Żeberka posmaruj marynatą i wstaw do lodówki na dzień przed grillowaniem.

Marynata do kurczaka z grilla

Składniki:

  • cebula,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • 8 łyżek oleju,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki estragonu,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z przyprawami.
  2. Składniki mokre wymieszaj i dodaj do cebuli.
  3. Marynatę do kurczaka z grilla mieszaj do połączenia się składników i posmaruj nią drób. 
  4. Piersi z kurczaka marynuj przez kilka godzin od czasu do czasu obracając w lodówce. 

Marynata do skrzydełek z grilla po amerykańsku

Składniki:

  • szklanka keczupu,
  • 6 łyżek oleju,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty do skrzydełek na grilla dokładnie wymieszaj.
  2. Skrzydełka przed grillowaniem pozostaw w marynacie na 12 godzin pod przykryciem w lodówce.

Marynata do krewetek z grilla

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 lampka białego wina,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 cytryna.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 
  2. Krewetki oczyść i umieścić w misce,  zalej marynatą.
  3. Pozostaw krewetki w marynacie w temperaturze pokojowej przez około 3 godziny kilkakrotnie mieszając. 
  4. Gotowe krewetki w marynacie do grilla nadziewaj na patyczki do szaszłyków.]

Marynata do łososia (lub innej ryby) z grilla

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • sok  z cytryny,
  • świeży koperek,
  • sól, pieprz, tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Pęczek koperku drobno posiekaj. 
  2. Wszystkie składniki marynaty do ryby z grilla dokładnie wymieszaj, dodaj posiekany koperek. 
  3. Łososia natrzyj dokładnie z obydwu stron, włożyć do miski i zalej resztą marynaty.
  4. Łososia pozostaw w marynacie na 4 godziny.

Artykuł na podstawie tekstu Sylwi Mikołajczak. Pierwotnie opublikowany 25.04.2012.

Przyda​tne podczas sezonu na grilla: 29 przepisów na szybkie sałatki do potraw z grillaIdealny sos winegret zrekompensuje brak marynaty
6 marynat do mięs, które warto znać
Marynaty do mięs z grilla na bazie wina

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/06.05.2020 15:43
Kocham grillowanie :) A marynowane mięsiwa zdecydowanie wygrywają :)!!! Najczęściej jednak grill u mnie to spontaniczna akcja i ograniczam się do natarcia mięsa niewielka ilością dobrego oleju ( używam rzepakowego oleju oli oli w sprayu) i do tego jakieś ulubione przyprawy :) tez jest pysznie :)
/02.05.2013 19:52
Uwielbiam grilla. Marynaty robię najczęściej do warzyw, np. z octu balsamicznego i oliwy i do tofu, np. do naturalnego polsoi robię marynatę z oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku, imbiru, cukru trzcinowego i chilli. Mocze kilka godzin, a później grilluję - pycha!
/24.07.2012 13:35
Uwielbiam przysmaki z grila :) sama pychota
POKAŻ KOMENTARZE (4)