FIT grill jest zdecydowanie możliwy. Chcesz zorganizować imprezę grillową z fit menu, które zadowoli gości na diecie lub sportowców-amatorów, dbających szczególnie o podaż białka? Skorzystaj z naszych przepisów na najlepsze FIT potrawy grillowe: są niskokaloryczne i bogate w białko.
Spis treści:
- FIT faszerowana cukinia z grilla
- FIT krewetki z grilla na ostro
- FIT tofu z grilla
- FIT szaszłyk z łososia z grilla
- FIT hot dog z kiszoną kapustą
- FIT szaszłyk hawajski z kurczakiem
- FIT ratatouille z halloumi z grilla
- Kiełbasa z grilla w wersji FIT - z sałatką ziemniaczaną
- FIT faszerowane pieczarki z grilla z kozim serem
- Fit kukurydza z grilla
- Zdrowe FIT menu na grilla - co jeszcze postawić na stole?
FIT faszerowana cukinia z grilla
Faszerowana cukinia z grilla to sycące, zdrowe i smaczne danie. W wersji fit wykorzystałyśmy chude mięso z szynki.
- Kalorie: 302 kcal
- Białko: 23 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 22 g
Składniki:
- średnia cukinia ok. 250 g,
- 90 g mielonego mięsa z szynki,
- 100 g pomidorów,
- 3 pieczarki,
- 10 g oliwy z oliwek,
- cebula,
- zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Przekrój cukinię na połówki. Wydrąż miąższ z cukinii.
- Na patelni zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż do zarumienienia. Dodaj pomidory, przyprawy i tarte lub pokrojone drobno pieczarki.
- Duś do połączenia składników.
- Cukinię ugrilluj na grillu do miękkości.
- Do gotowej grillowanej cukinii przełóż mięsny farsz.
fot. Faszerowana fit cukinia z grilla/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
FIT krewetki z grilla na ostro
Krewetki doskonale nadają się na fit grilla. Są bogate w białko i niskokaloryczne, a przygotowane na grillu smakują naprawdę dobrze, jeśli nie przesadzisz z czasem grillowania. W limicie 300 kcal dla tej potrawy zmieściło się nawet pół grahamki, którą możesz pokroić i ugrillować na tosty.
- Kalorie: 270 kcal
- Białko: 27 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 20 g
Składniki:
- pół bułki grahamki,
- 150 g surowych (szarych) krewetek,
- 10 g oliwy z oliwek,
- pół pęczka kolendry lub natki pietruszki,
- pół limonki,
- papryczka chili,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Oczyść i rozmroź krewetki (jeśli to konieczne). Nie musisz obierać ich z pancerzyków i odrywać głów.
- Nabij krewetki na patyczki do grilla tak, by każdą krewetkę przebić dwukrotnie.
- Posiekaj chili i kolendrę. Posmaruj krewetki połową oliwy i wysmaruj je w części chili.
- Pozostałą część oliwy wymieszaj z kolendrą, chili i sokiem z limonki.
- Ugrilluj krewetki ok. 2 minuty z każdej strony (do ich zaróżowienia).
- Podawaj krewetki z salsą z kolendry i grillowaną grahamką.
fot. Fit krewetki z grilla na ostro/ Adobe Stock, Ramona Heim
FIT tofu z grilla
Fit tofu z grilla możesz przygotować w formie szaszłyków lub „kotletów” z kawałków tofu w marynacie. Żeby tofu był smaczne, musisz dobrze je zamarynować. Postaw na ulubioną marynatę, jaką stosujesz do mięsa, lub wypróbuj marynatę słodko-kwaśną, którą proponujemy. W naszej wersji tofu podamy w formie wysokobiałkowych szaszłyków z warzywami.
- Kalorie: 303 kcal
- Białko: 19 g
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 20 g
Składniki:
- 100 g tofu,
- 8 ml oleju rzepakowego,
- 8 ml sosu sojowego,
- 8 ml soku z cytryny,
- 8 g miodu,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- 80 g pieczarek,
- 80 g papryki,
- pół cebuli,
- 80 g cukinii,
- garść świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Pokrój tofu i warzywa w dużą kostkę.
- Przygotuj marynatę, mieszając olej z sosem sojowym, sokiem z cytryny, miodem i wędzoną papryką.
- Zamarynuj tofu przez przynajmniej 30 minut.
- Nabij tofu i warzywa na szaszłyki.
- Grilluj do miękkości warzyw.
- Podawaj posypane świeżymi listkami bazylii.
fot. Fit tofu z grilla w formie szaszłyków/ Adobe Stock, Sa Scha
FIT szaszłyk z łososia z grilla
Fit szaszłyk z łososia to zdrowy i lekki posiłek grillowy. Podany z fit sosem czosnkowym doskonale smakuje. Sięgną po niego z chęcią nie tylko osoby dbające o sylwetkę.
- Kalorie: 292 kcal
- Białko: 34 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 12 g
Składniki:
- 160 g łososia,
- cytryna,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 100 g ogórka,
- pieprz cytrynowy,
- szczypiorek,
- koperek,
- sól,
- czosnek granulowany lub świeży.
Sposób przygotowania:
- Łososia umyj i oczyść.
- Pokrój łososia w grubą kostkę.
- Posyp łososia pieprzem cytrynowym.
- Pokrój cytrynę w cienkie plasterki.
- Skomponuj szaszłyki, nabijając na wykałaczkę kawałek łososia, plaster cytryny i kolejny kawałek łososia.
- Posiekaj koperek i szczypiorek. Zetrzyj ogórka na tarce. Odciśnij wodę z ogórka.
- Wymieszaj ogórka z ziołami, jogurtem naturalnym i dopraw czosnkiem.
- Podawaj z szaszłykami.
fot. Fit szaszłyk z łososia z grilla/ Adobe Stock, ricka_kinamoto
FIT hot dog z kiszoną kapustą
Kiełbasa z grilla nie jest dietetyczna. Dzięki zachowaniu umiaru i dietetycznym dodatkom, organizując grilla na diecie, możesz pozwolić sobie nawet na zjedzenie hot doga z grillowaną kiełbasą w wersji fit. Dlaczego to fit wersja? Korzystamy z cienkiej frankfurterki z indyka, która ma tylko 90 kcal. Do tego grahamka zamiast mało sycącej pszennej bułki do hot doga, zdrowa kapusta kiszona i niskokaloryczne sosy. Nikt nie zauważy nawet, że starasz się jeść fit na grillu.
- Kalorie: 298 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 34 g
Składniki:
- frankfurterka z indyka (50 g),
- podłużna grahamka (75g),
- 100 g kiszonej kapusty,
- 10 g musztardy,
- 10 g ketchupu z dobrym składem.
Sposób przygotowania:
- Ugrilluj frankfurterkę.
- Przekrój grahamkę do połowy.
- Umieść w bułce kapustę kiszoną.
- Włóż kiełbaskę do hot doga. Dodaj ketchup i musztardę.
fot. Fit hot dog z kiszoną kapustą (z bułką pszenną zamiast grahamki)/ Adobe Stock, Brent Hofacker
FIT szaszłyk hawajski z kurczakiem
Jeśli nie masz ochoty na klasycznego szaszłyka z dodatkami, skorzystaj z fit przepisu na egzotycznego szaszłyka z ananasem. Zdecydowanie można zaliczyć go do fit przepisów grillowych.
- Kalorie: 298 kcal
- Białko: 33 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 18 g
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 150 g ananasa,
- garść natki pietruszki,
- przyprawa curry,
- 5 ml oleju rzepakowego,
- chili (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Pokrój pierś kurczaka w kostkę.
- Dopraw pierś kurczaka przyprawą curry wymieszaną z olejem. Zamarynuj przez przynajmniej godzinę.
- Pokrój świeżego ananasa w regularne kawałki.
- Nadziej kurczaka i ananasa na patyczki do szaszłyków.
- Posyp szaszłyki chili, jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak.
- Ugrilluj do zarumienienia kurczaka.
- Podawaj posypane natką pietruszki.
fot. Fit szaszłyk hawajski z kurczakiem/ Adobe Stock, zi3000
Kiełbasa z grilla w wersji FIT - z sałatką ziemniaczaną
Jeśli szukasz klasycznego, najnormalniejszego fit przepisu na grilla, zadowoli cię poniższa propozycja. Zbilansowałyśmy klasyczny posiłek z grilla: kiełbasę z sałatką ziemniaczaną w ten sposób, by mieściła się w założonych 300 kcal.
- Kalorie: 307 kcal
- Białko: 21 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 25 g
Składniki:
- kiełbasa śląska drobiowa (90 g)
- 120 g ziemniaków,
- 1/4 cebuli czerwonej,
- 50 g ogórków kiszonych,
- 50 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu,
- łyżeczka musztardy.
Sposób przygotowania:
- Ugrilluj kiełbasę śląską.
- Ugotuj ziemniaki.
- Pokrój ogórki w kostkę, cebulę w piórka.
- Wymieszaj ziemniaki z ogórkami i cebulą.
- Polej sałatkę jogurtem greckim wymieszanym z musztardą. Podaj z grillowaną kiełbasą.
fot. Kiełbasa z sałatką ziemniaczaną w wersji fit/ Adobe Stock, eugenaklykova
FIT ratatouille z halloumi z grilla
Ratatouille to zdrowa warzywna potrawa pochodząca z Prowansji. Nasza luźna interpretacja tej potrawy uwzględnia dodatek cypryjskiego sera halloumi. To coraz popularniejszy w Polsce ser, wykorzystywany często jako ser na grilla, dzięki swojej zwartej strukturze. Niestety jest on też kaloryczny i na diecie może występować tylko jako dodatek.
- Kalorie: 301 kcal
- Białko: 18 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 18 g
Składniki:
- 65 g sera halloumi,
- 100 g cukinii,
- 100 g bakłażana,
- 100 g pomidora,
- 100 g papryki,
- 20 g cebuli,
- zioła prowansalskie,
- sól morska.
Sposób przygotowania:
- Pokrój w plastry o grubości 5 mm: cukinię, pomidora, halloumi, bakłażana. Paprykę podziel na części, cebulę pokrój w plastry.
- Wyłóż warzywa i ser na tacce do grillowania. Warzywa oprósz solą morską.
- Ugrilluj warzywa do miękkości.
- Podawaj razem posypane obficie ziołami prowansalskimi.
fot. Warzywa na ratatouille w wersji fit/ Adobe Stock, oksix
FIT faszerowane pieczarki z grilla z kozim serem
To posiłek, który nie zachwyca zawartością białka, ale jest idealnym wegetariańskim fit daniem z grilla. Pieczarki portobello to doskonały zamiennik chleba do fit burgerów, ale też materiał na różne faszerowane dania. Posiłek dopełniają grillowane ziemniaki.
- Kalorie: 298 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 34 g
Składniki:
- 2 pieczarki portobello (160 g),
- garść szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 g miękkiego sera koziego,
- 5 g natki pietruszki,
- 120 g ziemniaków.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki zawiń w folię i połóż na węglikach grilla na ok. 20-30 minut.
- Podduś szpinak z czosnkiem na patelni.
- Pieczarki portobello oczyść i oderwij nóżki, uważając, by nie uszkodzić kapelusza. Dodaj nóżki do szpinaku.
- Przełóż szpinak na dno pieczarek. Posyp serem.
- Grilluj pieczarki do zmięknięcia i roztopienia sera. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
- Podawaj pieczarki z ziemniakami.
fot. Fit pieczarki z grilla/ Adobe Stock, Dimitris
Fit kukurydza z grilla
Grillowana kolba kukurydzy też może stanowić fit posiłek z grilla. Grillowana kukurydza nie ma dużo białka, ale za to sporo węglowodanów. Dla niektórych będzie to wada, dla innych zaleta. Kukurydza jest dość niskokaloryczna, można pozwolić sobie na zjedzenie jej z kalorycznym dodatkiem, np. rozpuszczonym masłem czosnkowym.
- Kalorie: 292 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 40 g
Składniki:
- 250 g kukurydzy (liczą się jadalne części, to ok. 450 g kukurydzy z głąbem),
- 10 g masła,
- ząbek czosnku,
- świeże chili,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Kolby kukurydzy pokrój na mniejsze części.
- Wymieszaj masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Posmaruj kukurydzę masłem. Posyp ją chili i solą.
- Grilluj do uzyskania pożądanej miękkości lub złotego koloru.
fot. Fit kukurydza z grilla/ Adobe Stock, zi3000
Zdrowe FIT menu na grilla - co jeszcze postawić na stole?
Nie ograniczaj fit menu do konkretnych posiłków. Zadbaj też o niskokaloryczne przekąski, napoje i dodatki urozmaicające posiłki. Na stole podczas grilla postaw na przykład:
- domową lemoniadę,
- dietetyczny majonez,
- świeże surowe warzywa pokrojone w słupki,
- guacamole,
- hummus,
- chipsy z jarmużu,
- piwo bezalkoholowe,
- napoje zero kalorii,
- sałatki grillowe (najlepiej bez majonezu),
- świeże owoce,
- sos tzatziki,
- dobrej jakości chleb i inne pieczywo,
- fit ciasto.
Czytaj także:
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Co cukrzyk może zjeść z grilla bez obaw o zdrowie? Szaszłyki, kiełbasa i inne grillowe potrawy diabetyka
Grillowana papryka - jak ją przygotować? Sprawdzone przepisy