Zdrowe menu na FIT grilla. 10 grillowych FIT przepisów poniżej 300 kcal

fit grill fot. Adobe Stock, Jenifoto
Przygotowanie FIT grilla ze zdrowym menu, to żadne wyzwanie. Jeśli szukasz inspiracji na fit potrawy grillowe, przygotowałyśmy dla ciebie 10 przepisów na posiłki, które dostarczą mniej niż 300 kcal i sporo białka. Znajdziesz tu np. szaszłyki hawajskie, krewetki i klasycznego FIT hot doga. Dzięki tym przepisom nie będziesz martwić się liczeniem kalorii na grillu.
/ 04.05.2022 10:45
fit grill fot. Adobe Stock, Jenifoto

FIT grill jest zdecydowanie możliwy. Chcesz zorganizować imprezę grillową z fit menu, które zadowoli gości na diecie lub sportowców-amatorów, dbających szczególnie o podaż białka? Skorzystaj z naszych przepisów na najlepsze FIT potrawy grillowe: są niskokaloryczne i bogate w białko.

Spis treści:

  1. FIT faszerowana cukinia z grilla
  2. FIT krewetki z grilla na ostro
  3. FIT tofu z grilla
  4. FIT szaszłyk z łososia z grilla
  5. FIT hot dog z kiszoną kapustą
  6. FIT szaszłyk hawajski z kurczakiem
  7. FIT ratatouille z halloumi z grilla
  8. Kiełbasa z grilla w wersji FIT - z sałatką ziemniaczaną
  9. FIT faszerowane pieczarki z grilla z kozim serem
  10. Fit kukurydza z grilla
  11. Zdrowe FIT menu na grilla - co jeszcze postawić na stole?

FIT faszerowana cukinia z grilla

Faszerowana cukinia z grilla to sycące, zdrowe i smaczne danie. W wersji fit wykorzystałyśmy chude mięso z szynki.

  • Kalorie: 302 kcal
  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 22 g

Składniki:

  • średnia cukinia ok. 250 g,
  • 90 g mielonego mięsa z szynki,
  • 100 g pomidorów,
  • 3 pieczarki, 
  • 10 g oliwy z oliwek, 
  • cebula,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój cukinię na połówki. Wydrąż miąższ z cukinii.
  2. Na patelni zeszklij cebulę, dodaj mięso i smaż do zarumienienia. Dodaj pomidory, przyprawy i tarte lub pokrojone drobno pieczarki.
  3. Duś do połączenia składników.
  4. Cukinię ugrilluj na grillu do miękkości.
  5. Do gotowej grillowanej cukinii przełóż mięsny farsz.

fit faszerowana cukinia z grillafot. Faszerowana fit cukinia z grilla/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

FIT krewetki z grilla na ostro

Krewetki doskonale nadają się na fit grilla. Są bogate w białko i niskokaloryczne, a przygotowane na grillu smakują naprawdę dobrze, jeśli nie przesadzisz z czasem grillowania. W limicie 300 kcal dla tej potrawy zmieściło się nawet pół grahamki, którą możesz pokroić i ugrillować na tosty.

  • Kalorie: 270 kcal
  • Białko: 27 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 20 g

Składniki:

  • pół bułki grahamki,
  • 150 g surowych (szarych) krewetek,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • pół pęczka kolendry lub natki pietruszki,
  • pół limonki,
  • papryczka chili,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i rozmroź krewetki (jeśli to konieczne). Nie musisz obierać ich z pancerzyków i odrywać głów.
  2. Nabij krewetki na patyczki do grilla tak, by każdą krewetkę przebić dwukrotnie.
  3. Posiekaj chili i kolendrę. Posmaruj krewetki połową oliwy i wysmaruj je w części chili.
  4. Pozostałą część oliwy wymieszaj z kolendrą, chili i sokiem z limonki.
  5. Ugrilluj krewetki ok. 2 minuty z każdej strony (do ich zaróżowienia).
  6. Podawaj krewetki z salsą z kolendry i grillowaną grahamką.

fit krewetki z grilla na ostrofot. Fit krewetki z grilla na ostro/ Adobe Stock, Ramona Heim

FIT tofu z grilla

Fit tofu z grilla możesz przygotować w formie szaszłyków lub „kotletów” z kawałków tofu w marynacie. Żeby tofu był smaczne, musisz dobrze je zamarynować. Postaw na ulubioną marynatę, jaką stosujesz do mięsa, lub wypróbuj marynatę słodko-kwaśną, którą proponujemy. W naszej wersji tofu podamy w formie wysokobiałkowych szaszłyków z warzywami.

  • Kalorie: 303 kcal
  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 20 g

Składniki:

  • 100 g tofu,
  • 8 ml oleju rzepakowego,
  • 8 ml sosu sojowego,
  • 8 ml soku z cytryny,
  • 8 g miodu,
  • łyżeczka wędzonej papryki,
  • 80 g pieczarek,
  • 80 g papryki,
  • pół cebuli,
  • 80 g cukinii,
  • garść świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój tofu i warzywa w dużą kostkę.
  2. Przygotuj marynatę, mieszając olej z sosem sojowym, sokiem z cytryny, miodem i wędzoną papryką.
  3. Zamarynuj tofu przez przynajmniej 30 minut.
  4. Nabij tofu i warzywa na szaszłyki.
  5. Grilluj do miękkości warzyw.
  6. Podawaj posypane świeżymi listkami bazylii.

fit fotu z grillafot. Fit tofu z grilla w formie szaszłyków/ Adobe Stock, Sa Scha

FIT szaszłyk z łososia z grilla

Fit szaszłyk z łososia to zdrowy i lekki posiłek grillowy. Podany z fit sosem czosnkowym doskonale smakuje. Sięgną po niego z chęcią nie tylko osoby dbające o sylwetkę.

  • Kalorie: 292 kcal
  • Białko: 34 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 12 g

Składniki:

  • 160 g łososia,
  • cytryna,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g ogórka,
  • pieprz cytrynowy,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • sól,
  • czosnek granulowany lub świeży.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj i oczyść. 
  2. Pokrój łososia w grubą kostkę.
  3. Posyp łososia pieprzem cytrynowym.
  4. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki.
  5. Skomponuj szaszłyki, nabijając na wykałaczkę kawałek łososia, plaster cytryny i kolejny kawałek łososia.
  6. Posiekaj koperek i szczypiorek. Zetrzyj ogórka na tarce. Odciśnij wodę z ogórka.
  7. Wymieszaj ogórka z ziołami, jogurtem naturalnym i dopraw czosnkiem.
  8. Podawaj z szaszłykami.

fit szaszłyk z łososia z grillafot. Fit szaszłyk z łososia z grilla/ Adobe Stock, ricka_kinamoto

FIT hot dog z kiszoną kapustą

Kiełbasa z grilla nie jest dietetyczna. Dzięki zachowaniu umiaru i dietetycznym dodatkom, organizując grilla na diecie, możesz pozwolić sobie nawet na zjedzenie hot doga z grillowaną kiełbasą w wersji fit. Dlaczego to fit wersja? Korzystamy z cienkiej frankfurterki z indyka, która ma tylko 90 kcal. Do tego grahamka zamiast mało sycącej pszennej bułki do hot doga, zdrowa kapusta kiszona i niskokaloryczne sosy. Nikt nie zauważy nawet, że starasz się jeść fit na grillu.

  • Kalorie: 298 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 34 g

Składniki:

  • frankfurterka z indyka (50 g),
  • podłużna grahamka (75g),
  • 100 g kiszonej kapusty,
  • 10 g musztardy,
  • 10 g ketchupu z dobrym składem.

Sposób przygotowania:

  1. Ugrilluj frankfurterkę.
  2. Przekrój grahamkę do połowy.
  3. Umieść w bułce kapustę kiszoną.
  4. Włóż kiełbaskę do hot doga. Dodaj ketchup i musztardę.

fit hot dog z kiszoną kapustą fot. Fit hot dog z kiszoną kapustą (z bułką pszenną zamiast grahamki)/ Adobe Stock, Brent Hofacker

FIT szaszłyk hawajski z kurczakiem

Jeśli nie masz ochoty na klasycznego szaszłyka z dodatkami, skorzystaj z fit przepisu na egzotycznego szaszłyka z ananasem. Zdecydowanie można zaliczyć go do fit przepisów grillowych.

  • Kalorie: 298 kcal
  • Białko: 33 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 18 g

Składniki:

  • 150 g piersi z kurczaka,
  • 150 g ananasa,
  • garść natki pietruszki,
  • przyprawa curry,
  • 5 ml oleju rzepakowego,
  • chili (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pierś kurczaka w kostkę.
  2. Dopraw pierś kurczaka przyprawą curry wymieszaną z olejem. Zamarynuj przez przynajmniej godzinę.
  3. Pokrój świeżego ananasa w regularne kawałki.
  4. Nadziej kurczaka i ananasa na patyczki do szaszłyków.
  5. Posyp szaszłyki chili, jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak.
  6. Ugrilluj do zarumienienia kurczaka.
  7. Podawaj posypane natką pietruszki.

fit szaszłyk hawajski z kurczakiemfot. Fit szaszłyk hawajski z kurczakiem/ Adobe Stock, zi3000

Kiełbasa z grilla w wersji FIT - z sałatką ziemniaczaną

Jeśli szukasz klasycznego, najnormalniejszego fit przepisu na grilla, zadowoli cię poniższa propozycja. Zbilansowałyśmy klasyczny posiłek z grilla: kiełbasę z sałatką ziemniaczaną w ten sposób, by mieściła się w założonych 300 kcal.

  • Kalorie: 307 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 25 g

Składniki:

  • kiełbasa śląska drobiowa (90 g)
  • 120 g ziemniaków,
  • 1/4 cebuli czerwonej,
  • 50 g ogórków kiszonych,
  • 50 g jogurtu greckiego 0% tłuszczu,
  • łyżeczka musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Ugrilluj kiełbasę śląską.
  2. Ugotuj ziemniaki.
  3. Pokrój ogórki w kostkę, cebulę w piórka.
  4. Wymieszaj ziemniaki z ogórkami i cebulą.
  5. Polej sałatkę jogurtem greckim wymieszanym z musztardą. Podaj z grillowaną kiełbasą.

fit kiełbasa z grilla z sałatką ziemniaczanąfot. Kiełbasa z sałatką ziemniaczaną w wersji fit/ Adobe Stock, eugenaklykova

FIT ratatouille z halloumi z grilla

Ratatouille to zdrowa warzywna potrawa pochodząca z Prowansji. Nasza luźna interpretacja tej potrawy uwzględnia dodatek cypryjskiego sera halloumi. To coraz popularniejszy w Polsce ser, wykorzystywany często jako ser na grilla, dzięki swojej zwartej strukturze. Niestety jest on też kaloryczny i na diecie może występować tylko jako dodatek.

  • Kalorie: 301 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 18 g

Składniki:

  • 65 g sera halloumi,
  • 100 g cukinii,
  • 100 g bakłażana,
  • 100 g pomidora,
  • 100 g papryki,
  • 20 g cebuli,
  • zioła prowansalskie,
  • sól morska.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w plastry o grubości 5 mm: cukinię, pomidora, halloumi, bakłażana. Paprykę podziel na części, cebulę pokrój w plastry.
  2. Wyłóż warzywa i ser na tacce do grillowania. Warzywa oprósz solą morską.
  3. Ugrilluj warzywa do miękkości.
  4. Podawaj razem posypane obficie ziołami prowansalskimi.

fit ratatouliie z warzywami i halloumifot. Warzywa na ratatouille w wersji fit/ Adobe Stock, oksix

FIT faszerowane pieczarki z grilla z kozim serem

To posiłek, który nie zachwyca zawartością białka, ale jest idealnym wegetariańskim fit daniem z grilla. Pieczarki portobello to doskonały zamiennik chleba do fit burgerów, ale też materiał na różne faszerowane dania. Posiłek dopełniają grillowane ziemniaki.

  • Kalorie: 298 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 34 g

Składniki:

  • 2 pieczarki portobello (160 g),
  • garść szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g miękkiego sera koziego,
  • 5 g natki pietruszki,
  • 120 g ziemniaków.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zawiń w folię i połóż na węglikach grilla na ok. 20-30 minut.
  2. Podduś szpinak z czosnkiem na patelni.
  3. Pieczarki portobello oczyść i oderwij nóżki, uważając, by nie uszkodzić kapelusza. Dodaj nóżki do szpinaku.
  4. Przełóż szpinak na dno pieczarek. Posyp serem.
  5. Grilluj pieczarki do zmięknięcia i roztopienia sera. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
  6. Podawaj pieczarki z ziemniakami.

fit pieczarki z grillafot. Fit pieczarki z grilla/ Adobe Stock, Dimitris

Fit kukurydza z grilla

Grillowana kolba kukurydzy też może stanowić fit posiłek z grilla. Grillowana kukurydza nie ma dużo białka, ale za to sporo węglowodanów. Dla niektórych będzie to wada, dla innych zaleta. Kukurydza jest dość niskokaloryczna, można pozwolić sobie na zjedzenie jej z kalorycznym dodatkiem, np. rozpuszczonym masłem czosnkowym.

  • Kalorie: 292 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 40 g

Składniki:

  • 250 g kukurydzy (liczą się jadalne części, to ok. 450 g kukurydzy z głąbem),
  • 10 g masła,
  • ząbek czosnku,
  • świeże chili,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kolby kukurydzy pokrój na mniejsze części.
  2. Wymieszaj masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  3. Posmaruj kukurydzę masłem. Posyp ją chili i solą.
  4. Grilluj do uzyskania pożądanej miękkości lub złotego koloru.

fit kukurydza z grillafot. Fit kukurydza z grilla/ Adobe Stock, zi3000

Zdrowe FIT menu na grilla - co jeszcze postawić na stole?

Nie ograniczaj fit menu do konkretnych posiłków. Zadbaj też o niskokaloryczne przekąski, napoje i dodatki urozmaicające posiłki. Na stole podczas grilla postaw na przykład:

  • domową lemoniadę,
  • dietetyczny majonez,
  • świeże surowe warzywa pokrojone w słupki,
  • guacamole,
  • hummus,
  • chipsy z jarmużu,
  • piwo bezalkoholowe,
  • napoje zero kalorii,
  • sałatki grillowe (najlepiej bez majonezu),
  • świeże owoce,
  • sos tzatziki,
  • dobrej jakości chleb i inne pieczywo,
  • fit ciasto.

Czytaj także:
Lekkostrawny grill. Jakie posiłki z grilla można jeść na diecie lekkostrawnej? 8 pomysłów i przepisów
Co cukrzyk może zjeść z grilla bez obaw o zdrowie? Szaszłyki, kiełbasa i inne grillowe potrawy diabetyka
Grillowana papryka - jak ją przygotować? Sprawdzone przepisy

Redakcja poleca

REKLAMA