Ile grillować mięso, aby było pyszne i soczyste?

Ile grillować mięso fot. Adobe Stock
Ile grillować mięso? Wszystko zależy od jego rodzaju. Karkówkę i pierś z kurczaka przygotujesz w 5-6 minut, a ugrillowanie żeberek może zająć nawet 25 minut.
Marta Słupska / 20.04.2020 16:21
Ile grillować mięso fot. Adobe Stock

Czas grillowania mięsa zależy przede wszystkim od jego gatunku, wielkości porcji i tego, na jakim grillu go przygotowujemy (pamiętaj, że na rynku są także dostępne do kupienia grille z zamykaną pokrywą, które sprawiają, że na ruszcie panuje wyrównana, stała temperatura).

Nie bez znaczenia jest także sposób przygotowania dania na grilla (nacinanie mięsa, naczynie do pieczenia czy miejsce na palenisku). Niektóre mięsa, na przykład wieprzowinę czy drób, możemy piec w aluminiowym worku – w ten sposób na pewno szybciej „dojdą”.

Mięso pieczone za krótko będzie surowe, za długo zaś – suche i niesmaczne, a przy tym ciężkostrawne i ubogie w wartości odżywcze. Jak więc odpowiednio je grillować?

Ile czasu grillować mięso?

Pamiętajmy, że pilnowanie czasu pieczenia jest istotne nie tylko ze względu na to, aby mięso się upiekło i nie było surowe, ale też dlatego, że grillowane zbyt długo, stanie się suche i łykowate. 

Na grillu najczęściej przygotowujemy kurczaka i wieprzowinę. Na średnio rozgrzanym grillu pieczenie powinno trwać mniej więcej tyle, ile podajemy w tabeli. 

MIĘSO

CZAS PIECZENIA

polędwica wieprzowa

6-8 minut

karkówka

5-6 minut

kiełbasy wieprzowe (warto je ponacinać)

5-6 minut

żeberka

15-25 minut

Ile czasu i jak grillować karkówkę?

Wieprzowinę także możemy zamarynować, ale w jej przypadku dużo zależy od części mięsa, którą planujemy wrzucić na ruszt. Zasada ogólna, o której warto pamiętać, brzmi: nie grillujmy wieprzowiny w temperaturze przekraczającej 75 stopni, ponieważ wtedy mięso przypala się z wierzchu.

Karkówkę dobrze jest grillować pod przykryciem, aby utrzymywać stałą temperaturę na całej jej powierzchni - co pozwoli uniknąć przypalenia. Pamiętaj, by kilka godzin wcześniej przygotować odpowiednią marynatę do karkówki. Plaster mięsa powinien mieć mniej więcej 1 cm grubości. Należy go grillować 5-6 minut z każdej strony.

Ile czasu i jak grillować kurczaka?​

Kurczak będzie najlepiej smakował w marynacie w foliowym worku – w ten sposób szybciej się upiecze, nie będzie też suchy i łykowaty. Tak przygotowanego kurczaka grillujemy do czasu, aż będzie miękki, a marynata stanie się klarowna.

Jeśli zdecydujemy się zaś na tradycyjne grillowanie skrzydełek, na czas pieczenia powinniśmy przeznaczyć około pół godziny, mięso bez kości natomiast – np. pierś – 6 do 8 minut.

Z czym podawać mięso z grilla?

Obowiązkowym dodatkiem do (najczęściej) tłustych i ciężkostrawnych dań z grilla powinna być sałatka. Sałatka na grilla może być przygotowana ze wszystkich sezonowych warzyw i owoców, na jakie tylko masz ochotę. Mięsne dania nie obejdą się też bez pysznych sosów - czosnkowego, pomidorowego czy klasycznej musztardy.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 17.06.2016 r.

Przepisy na dania z grilla:

Grill - co można grillować?
Grill - co można grillować?
Jeśli masz już dosyć grillowania kiełbasy, karkówki czy kaszanki, masz ochotę na coś nowego i szukasz inspiracji, co smacznego można wrzucić na ruszt, być może zainspirują cię te zdjęcia z Instagrama!
Poznaj 5 zasad naprawdę zdrowego grillowania!
Poznaj 5 zasad naprawdę zdrowego grillowania!
Grill to nie tylko tłusta kiełbasa i karkówka – przekonaj się, że można grillować naprawdę zdrowo! Oto 5 zasad zdrowego grillowania.
Grillowane udka - przepis składniki i przygotowanie
Grillowane udka - przepis składniki i przygotowanie
Najlepszy przepis na grillowane udka kurczaka!
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Zaskocz swoich znajomych na najbliższym grillu!
Cevapcici - przepis na grilla
Cevapcici - przepis na grilla
Pyszne danie kuchni chorwackiej!

Redakcja poleca

REKLAMA