Reklama

Aby przygotować pyszne sałatki na grilla, wystarczą ci jedynie podstawowe składniki. Wykorzystaj to, co akurat masz w kuchni, w tym np. ziemniaki. Dzięki temu stworzysz idealny dodatek do grillowanych warzyw czy chrupiących mięs.

Reklama

Spis treści:

  1. Sałatka z młodych ziemniaków do grilla
  2. Ziemniaki w ziołach
  3. Śledziowa sałatka z ziemniaków do grilla

Sałatka z młodych ziemniaków do grilla

Młode ziemniaki możesz przygotować tak, aby miału chrupiącą, złocistą skórkę. Są lekkie w smaku, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako baza wiosennej czy letniej sałatki na rodzinne spotkania. Idealnym towarzystwem będą dla nich nowalijki.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 4 duże rzodkiewki,
  • ok. 250 g zielonych szparagów,
  • biała cebula,
  • ok. 100 g zielonego groszku,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ulubione zioła i kiełki,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie albo skrop oliwą i upiecz w piekarniku (200 stopni, 20 minut z termoobiegiem). Przełóż do miski.
  2. Dodaj ugotowane lub upieczone, pokrojone szparagi (możesz je upiec w tej samej turze, co ziemniaki).
  3. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a groszek zblanszuj przez minutę.
  4. Rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa dodaj do ziemniaków.
  5. Polej całość oliwą oraz sokiem z cytryny, a następnie dodaj przyprawy i wybrane dodatki — świetnie sprawdzi się posiekany koperek albo kiełki.
fot. Sałatka z młodych ziemniaków do grilla/Adobe Stock, Magdalena Bujak

Ziemniaki w ziołach na grilla

Sałatka z ziemniaków na grilla może być ekstremalnie prosta - wystarczą tak naprawdę... ziemniaki! I twoje ulubione zioła. Możesz w ten sposób przygotować pyszny dodatek do grillowanych mięs oraz przekąsek. To także idealny przepis na szybką kolację.

Składniki:

  • 600-700 g młodych ziemniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego (najlepiej świeżego, posiekanego),
  • szczypiorek,
  • majeranek,
  • bazylia,
  • 2 łyżki octu winnego.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Następnie pokrój w talarki i umieść w misce. Dodaj olej oraz posiekane przyprawy, a także pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie wyłóż ziemniaki na blachę i wstaw do piekarnika (200 stopni, termoobieg) na ok. 20 minut. Wyjmij, kiedy skórka się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie.
  3. Gotowe ziemniaki przełóż do miski i wymieszaj z octem winnym. Jeszcze raz dopraw solą oraz pieprzem.
fot. Sałatka z ziemniakami na grilla/Adobe Stock, zoryanchik

Śledziowa sałatka z ziemniaków do grilla

Śledzie bardzo lubią towarzystwo ziemniaków oraz sosu śmietanowego lub majonezowego. Podczas grillowania to ciekawa, chłodna i odskocznia dla potraw z grilla.

Składniki:

  • 150 g śledzi w oleju,
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • średnie jabłko,
  • średnia cebula,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka octu,
  • ok. 5-6 łyżek majonezu.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie, ziemniaki i jabłko pokrój w kostkę, a cebulę - w drobne piórka. Wymieszaj wszystko w misce.
  2. Dodaj przyprawy oraz majonez wymieszany z octem.
  3. Odstaw na minimum godzinę do lodówki. Podawaj schłodzoną.
fot. Sałatka z ziemniaków na zimno do grilla/Adobe Stock, myviewpoint

Zobacz także inne pomysły na dodatki do grilla, z ziemniakami i nie tylko:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama