Aby przygotować pyszne sałatki na grilla, wystarczą ci jedynie podstawowe składniki. Wykorzystaj to, co akurat masz w kuchni, w tym np. ziemniaki. Dzięki temu stworzysz idealny dodatek do grillowanych warzyw czy chrupiących mięs.
Spis treści:
Sałatka z młodych ziemniaków do grilla
Młode ziemniaki możesz przygotować tak, aby miału chrupiącą, złocistą skórkę. Są lekkie w smaku, dzięki czemu idealnie sprawdzą się jako baza wiosennej czy letniej sałatki na rodzinne spotkania. Idealnym towarzystwem będą dla nich nowalijki.
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków,
- 4 duże rzodkiewki,
- ok. 250 g zielonych szparagów,
- biała cebula,
- ok. 100 g zielonego groszku,
- oliwa z oliwek,
- łyżka soku z cytryny,
- ulubione zioła i kiełki,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie albo skrop oliwą i upiecz w piekarniku (200 stopni, 20 minut z termoobiegiem). Przełóż do miski.
- Dodaj ugotowane lub upieczone, pokrojone szparagi (możesz je upiec w tej samej turze, co ziemniaki).
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka, a groszek zblanszuj przez minutę.
- Rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa dodaj do ziemniaków.
- Polej całość oliwą oraz sokiem z cytryny, a następnie dodaj przyprawy i wybrane dodatki — świetnie sprawdzi się posiekany koperek albo kiełki.
fot. Sałatka z młodych ziemniaków do grilla/Adobe Stock, Magdalena Bujak
Ziemniaki w ziołach na grilla
Sałatka z ziemniaków na grilla może być ekstremalnie prosta - wystarczą tak naprawdę... ziemniaki! I twoje ulubione zioła. Możesz w ten sposób przygotować pyszny dodatek do grillowanych mięs oraz przekąsek. To także idealny przepis na szybką kolację.
Składniki:
- 600-700 g młodych ziemniaków,
- 3 łyżki oleju,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego (najlepiej świeżego, posiekanego),
- szczypiorek,
- majeranek,
- bazylia,
- 2 łyżki octu winnego.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Następnie pokrój w talarki i umieść w misce. Dodaj olej oraz posiekane przyprawy, a także pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie wyłóż ziemniaki na blachę i wstaw do piekarnika (200 stopni, termoobieg) na ok. 20 minut. Wyjmij, kiedy skórka się zrumieni, a ziemniaki będą miękkie.
- Gotowe ziemniaki przełóż do miski i wymieszaj z octem winnym. Jeszcze raz dopraw solą oraz pieprzem.
fot. Sałatka z ziemniakami na grilla/Adobe Stock, zoryanchik
Śledziowa sałatka z ziemniaków do grilla
Śledzie bardzo lubią towarzystwo ziemniaków oraz sosu śmietanowego lub majonezowego. Podczas grillowania to ciekawa, chłodna i odskocznia dla potraw z grilla.
Składniki:
- 150 g śledzi w oleju,
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- średnie jabłko,
- średnia cebula,
- sól i pieprz,
- łyżeczka octu,
- ok. 5-6 łyżek majonezu.
Sposób przygotowania:
- Śledzie, ziemniaki i jabłko pokrój w kostkę, a cebulę - w drobne piórka. Wymieszaj wszystko w misce.
- Dodaj przyprawy oraz majonez wymieszany z octem.
- Odstaw na minimum godzinę do lodówki. Podawaj schłodzoną.
fot. Sałatka z ziemniaków na zimno do grilla/Adobe Stock, myviewpoint
Zobacz także inne pomysły na dodatki do grilla, z ziemniakami i nie tylko: