Wegański grill fot. Adobe Stock

Wegański grill - co można przygotować na ruszcie?

Wegański grill może być tak samo aromatyczny i pyszny, jak ten wegetariański czy mięsny. Grilluj rozmaite warzywa zamarynowane w ziołach, tofu z olejem sezamowym i sosem sojowym albo przygotuj wegańskie burgery.
Małgorzata Machnicka / 26.04.2021 14:34
Wegański grill fot. Adobe Stock

Wegański grill opiera się przede wszystkim na najróżniejszych warzywach i produktach sojowych. Jakie warzywa nadają się na grilla? Możesz wykorzystać cukinię, bakłażana, bataty, kukurydzę, buraki, kalafiora.

Podawaj je z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Doskonałym dodatkiem będą świeże sałatki oraz najrozmaitsze sosy - wegański majonez, sos pomidorowy lub guacamole.

Pełne smaku umami, tak cennego nie tylko dla kuchni wegańskiej, są grzyby: boczniaki i pieczarki wystarczy zamarynować w sosie sojowym i ziołach i usmażyć na ruszcie. 

Spis treści:

  1. Grillowane warzywa
  2. Tofu z grilla
  3. Burgery warzywne
  4. Stek z kalafiora z grilla
  5. Kotlety sojowe z grilla

Przepis na grillowane warzywa

Grillowane warzywa to nie tylko dodatek do dania - jeśli będą odpowiednio przygotowane i podane, stanowią potrawę samą w sobie. Możesz grillować te pokrojone w plastry albo w kostkę - wtedy nadziej je na patyczek do szaszłyków. Podawaj je z majonezem wegańskim.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 batat,
  • 1 papryka zielona,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 10 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki, 
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na paski grubości 0,5 cm. Batata obierz i pokrój w długie paski. Paprykę przekrój na 4 części.
  2. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj sos sojowy, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę ostrą, tymianek oraz sól i pieprz. Odstaw na pół godziny do zamarynowania.
  3. Układaj na rozgrzanym grillu i piecz z każdej strony, aż warzywa pięknie się zrumienią. 
  4. Warzywa grillowane podawaj z ulubionym sosem np. sosem pomidorowym.

Przepis na ser tofu z grilla

Jednym z niezastąpionych i błyskawicznych przepisów na wegańskiego grilla, jest ser tofu marynowany w aromatycznym, słono-ostrym sosie.

Składniki:

  • 400 g sera tofu,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 5 łyżek oleju sezamowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 dymka,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrój na plastry. Każdy z nich odsącz z nadmiaru wody w ręcznik papierowy. 
  2. Ser przełóż do miski. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, posiekaną dymkę i czosnek oraz papryczkę chili. Odstaw na pół godziny.
  3. Ser tofu smaż po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanym ruszcie.

przepis na tofu na wegańskiego grillafot. Grillowane tofu/Adobe Stock

Przepis na wegańskie burgery

Żaden wegański grill nie może obyć się bez wegańskich burgerów. Bazą naszych jest ciecierzyca, suszone pomidory i kasza manna. 

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 4 suszone pomidory,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka sezamu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę wraz z odrobiną wody z jej gotowania zmiksuj blenderem na gładką masę.
  2. Dodaj posiekane drobno suszone pomidory, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość.
  3. Dodaj kaszę manną, sezam, kurkumę i kumin. Odstaw na 10 minut, aby masa stężała.
  4. Uformuj niewielkie burgery i smaż na grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Przepis na stek z kalafiora

Kalafior zamarynowany w paście sezamowej i przypieczony na grillu nabiera pysznego, orzechowego aromatu.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 3 łyżki tahiny, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pokrój wzdłuż na plastry.
  2. W misce wymieszaj olej z tahiną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i garam masala. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Kalafiora smaż na grillu po 5 minut z każdej strony.
  4. Podawaj posypany pietruszką.

przepis na stek z kalafiora
fot. Stek z kalafiora/Adobe Stock

Przepis na kotlety sojowe na grilla

Kotlety sojowe dostaniesz w każdym supermarkecie. Zamarynuj je w aromatycznych przyprawach i krótko grilluj na porządnie rozgrzanym ruszcie.

Składniki:

  • 1 opakowanie kotletów sojowych,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki przyprawy do karkówki,
  • 4 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety sojowe przełóż do miski. Dodaj do nich kurkumę i zalej szklanką gorącej wody. Odstaw na 10 minut aż napęcznieją. 
  2. Odsącz z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzyj olejem i przyprawą do karkówki.
  3. Smaż na rozgrzanym grillu po 2 minuty z każdej ze stron.

Więcej wegańskich przepisów:

Wegańskie śniadania - 13 najlepszych przepisów
Wegańskie śniadania - 13 najlepszych przepisów
Wegańskie śniadania to w dużej mierze warzywne pasty kanapkowe, pasztety z soczewicy i cieciorki lub owsianki z dodatkiem owoców na mleku roślinnym.
Dieta wegańska u dzieci. Naukowcy sprawdzili, czego w niej brakuje
Dieta wegańska u dzieci. Naukowcy sprawdzili, czego w niej brakuje
Dieta wegańska zyskuje na popularności, nie tylko wśród dorosłych. Niedawne badanie przeprowadzone z udziałem dzieci w Helsinkach pokazało, że taki rodzaj karmienia może wpływać niekorzystnie na poziom ważnych składników odżywczych u najmłodszych.
Jak w zdrowy i bezpieczny sposób przejść na dietę wegetariańską lub wegańską?
Jak w zdrowy i bezpieczny sposób przejść na dietę wegetariańską lub wegańską?
Wśród twoich noworocznych postanowień jest rezygnacja z mięsa i produktów zwierzęcych lub znaczne ich ograniczenie? Trzymamy kciuki, jednak mamy także dobrą radę: sprawdź, jak to zrobić zdrowo i bezpiecznie.
Dieta wegańska - jadłospis i przepisy na 5 dni opracowane przez dietetyka
Dieta wegańska - jadłospis i przepisy na 5 dni opracowane przez dietetyka
Dieta wegańska polega na całkowitym wyeliminowaniu produktów zwierzęcych. Przejście na weganizm może na początku wydawać się trudne, dlatego przygotowaliśmy dla ciebie menu. Opracowany przez dietetyka jadłospis na 5 dni z ciekawymi przepisami pozwoli ci rozpocząć dietę wegańską. Menu jest zbilansowane, a potrawy - łatwe i szybkie do przygotowania.