Wegański grill opiera się przede wszystkim na najróżniejszych warzywach i produktach sojowych. Jakie warzywa nadają się na grilla? Możesz wykorzystać cukinię, bakłażana, bataty, kukurydzę, buraki, kalafiora.
Podawaj je z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Doskonałym dodatkiem będą świeże sałatki oraz najrozmaitsze sosy - wegański majonez, sos pomidorowy lub guacamole.
Pełne smaku umami, tak cennego nie tylko dla kuchni wegańskiej, są grzyby: boczniaki i pieczarki wystarczy zamarynować w sosie sojowym i ziołach i usmażyć na ruszcie.
Spis treści:
Przepis na grillowane warzywa
Grillowane warzywa to nie tylko dodatek do dania - jeśli będą odpowiednio przygotowane i podane, stanowią potrawę samą w sobie. Możesz grillować te pokrojone w plastry albo w kostkę - wtedy nadziej je na patyczek do szaszłyków. Podawaj je z majonezem wegańskim.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 1 batat,
- 1 papryka zielona,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 10 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki suszonego tymianku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na paski grubości 0,5 cm. Batata obierz i pokrój w długie paski. Paprykę przekrój na 4 części.
- Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj sos sojowy, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę ostrą, tymianek oraz sól i pieprz. Odstaw na pół godziny do zamarynowania.
- Układaj na rozgrzanym grillu i piecz z każdej strony, aż warzywa pięknie się zrumienią.
- Warzywa grillowane podawaj z ulubionym sosem np. sosem pomidorowym.
Przepis na ser tofu z grilla
Jednym z niezastąpionych i błyskawicznych przepisów na wegańskiego grilla, jest ser tofu marynowany w aromatycznym, słono-ostrym sosie.
Składniki:
- 400 g sera tofu,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 5 łyżek oleju sezamowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 1 dymka,
- 3 łyżki soku z limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Tofu pokrój na plastry. Każdy z nich odsącz z nadmiaru wody w ręcznik papierowy.
- Ser przełóż do miski. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, posiekaną dymkę i czosnek oraz papryczkę chili. Odstaw na pół godziny.
- Ser tofu smaż po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanym ruszcie.
fot. Grillowane tofu/Adobe Stock
Przepis na wegańskie burgery
Żaden wegański grill nie może obyć się bez wegańskich burgerów. Bazą naszych jest ciecierzyca, suszone pomidory i kasza manna.
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 4 suszone pomidory,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka sezamu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę wraz z odrobiną wody z jej gotowania zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Dodaj posiekane drobno suszone pomidory, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość.
- Dodaj kaszę manną, sezam, kurkumę i kumin. Odstaw na 10 minut, aby masa stężała.
- Uformuj niewielkie burgery i smaż na grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Przepis na stek z kalafiora
Kalafior zamarynowany w paście sezamowej i przypieczony na grillu nabiera pysznego, orzechowego aromatu.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 3 łyżki tahiny,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- natka pietruszki do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora pokrój wzdłuż na plastry.
- W misce wymieszaj olej z tahiną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i garam masala. Dopraw solą i pieprzem.
- Kalafiora smaż na grillu po 5 minut z każdej strony.
- Podawaj posypany pietruszką.
fot. Stek z kalafiora/Adobe Stock
Przepis na kotlety sojowe na grilla
Kotlety sojowe dostaniesz w każdym supermarkecie. Zamarynuj je w aromatycznych przyprawach i krótko grilluj na porządnie rozgrzanym ruszcie.
Składniki:
- 1 opakowanie kotletów sojowych,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżeczki przyprawy do karkówki,
- 4 łyżki oleju roślinnego.
Sposób przygotowania:
- Kotlety sojowe przełóż do miski. Dodaj do nich kurkumę i zalej szklanką gorącej wody. Odstaw na 10 minut aż napęcznieją.
- Odsącz z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzyj olejem i przyprawą do karkówki.
- Smaż na rozgrzanym grillu po 2 minuty z każdej ze stron.
Więcej wegańskich przepisów: