Bataty z grilla - jak je przygotować i z czym podawać?

Bataty z grilla fot. Adobe Stock
Bataty z grilla to świetny dodatek zarówno do mięs, ryb, jak i warzywnych burgerów. Możesz przygotować je w kawałkach albo upiec połówki w całości.
Małgorzata Machnicka / 27.04.2021 13:46
Bataty z grilla fot. Adobe Stock

Bataty z grilla są słodkie, chrupkie i mają wyjątkowy aromat. Ich przygotowanie jest szybkie i proste - wystarczy pokroić bataty w plastry lub słupki, zamarynować i wrzucić na rozgrzany ruszt. Możesz również przygotować bataty z grilla w folii aluminiowej - wtedy muszą spędzić na ogniu nieco więcej czasu.

Jak przyprawiać bataty z grilla? Słodkie ziemniaki bardzo lubią się z ostrą i słodką papryką, ziołami takimi jak: oregano, bazylia, tymianek i rozmaryn a także ze wszystkim orientalnymi smakami - dodaj do nich curry, kumin albo garam masala.

Spis treści:

  1. Bataty z grilla
  2. Bataty z grilla w folii
  3. Co podać do batatów?

Przepis na bataty z grilla

Składniki:

  • 2 duże bataty,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka  kuminu,
  • 6-7 łyżek oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty obierz ze skórki i pokrój w grubsze frytki. Przełóż do miski.
  2. Dodaj olej, paprykę, kurkumę i kumin. Wymieszaj dłońmi całość. Odstaw na pół godziny, aby bataty nabrały odpowiednio aromatu.
  3. Układaj bataty na rozgrzanym ruszcie najlepiej na tacce aluminiowej.
  4. Piecz przez 8-10 minut z każdej strony (w zależności od grubości kawałków).
  5. Bataty podawaj np. z szaszłykami z grilla.

bataty z grilla przepis
fot. Bataty z grilla/Adobe Stock

Przepis na bataty z grilla w folii

Składniki:

  • 2 bataty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązki rozmarynu,
  • 4 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty porządnie wyszoruj szczoteczką (nie obieraj ich) i ponakłuwaj dookoła.
  2. Każdy z nich przekrój na pół (powstaną 4 porcje).
  3. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdą z nich połóż połówkę batata, oprósz ją solą i pieprzem, dodaj połowę rozgniecionego ząbka czosnku, łyżeczkę masła oraz gałązkę rozmarynu. Szczelnie zamknij i ułóż na grillu. 
  4. Słodkie ziemniaki będą gotowe po 25-30 minutach
  5. Do batatów z grilla w folii podawaj sos czosnkowy albo barbecue.

Co podać do batatów z grilla?

Bataty z grilla, podobnie jak ziemniaki, to doskonały dodatek do grillowanych mięs, np. grillowanej piersi z kurczaka albo ryb z grilla

Ich słodkawy smak doskonale komponuje się z sosami na bazie jogurtu np. tzatziki, sosem tatarskim albo sosem barbecue. Jeśli chcesz, aby bataty stanowiły samodzielne danie, podaj je z pomidorową salsą albo guacamole.

Więcej przepisów na dania z batatów:

Prosty i szybki przepis na frytki z batatów z piekarnika: wystarczą tylko 4 składniki i zdrowa przekąska gotowa
Prosty i szybki przepis na frytki z batatów z piekarnika: wystarczą tylko 4 składniki i zdrowa przekąska gotowa
Jak zrobić frytki z batatów? Oto przepis na zdrową przekąskę, którą przygotujesz bez większego wysiłku. Domowe frytki z batatów świetnie smakują samodzielnie, ale także jako dodatek do obiadu. Lubi także towarzystwo gęstych sosów i dipów. Najlepiej przygotować je w piekarniku, będą wtedy pyszne i zdrowe.
Dania z batatów - 12 pomysłów na to, co zrobić z batatów
Dania z batatów - 12 pomysłów na to, co zrobić z batatów
Dania z batatów najczęściej doprawiane są wędzoną papryką, tymiankiem i oregano. Możesz upiec je w piekarniku razem z aromatycznym, warzywnym farszem albo przygotować pożywną zupę krem.
Jak gotować bataty w całości i krojone?
Jak gotować bataty w całości i krojone?
Bataty możesz gotować obrane i pokrojone w kostkę lub w mundurkach - wtedy można obrać je dopiero po ugotowaniu. Bataty gotuj przez około 30 minut, niezależnie od odmiany. Na 1 kg batatów daj 1 łyżeczkę soli.
BATATY: bataty z piekarnika, bataty frytki
BATATY: bataty z piekarnika, bataty frytki
Bataty to inaczej słodkie ziemniaki, które doskonale sprawdzają się w postaci pieczonej oraz jako frytki – sprawdź przepisy na bataty!

Redakcja poleca

REKLAMA