Bataty z grilla są słodkie, chrupkie i mają wyjątkowy aromat. Ich przygotowanie jest szybkie i proste - wystarczy pokroić bataty w plastry lub słupki, zamarynować i wrzucić na rozgrzany ruszt. Możesz również przygotować bataty z grilla w folii aluminiowej - wtedy muszą spędzić na ogniu nieco więcej czasu.
Jak przyprawiać bataty z grilla? Słodkie ziemniaki bardzo lubią się z ostrą i słodką papryką, ziołami takimi jak: oregano, bazylia, tymianek i rozmaryn a także ze wszystkim orientalnymi smakami - dodaj do nich curry, kumin albo garam masala.
Spis treści:
Przepis na bataty z grilla
Składniki:
- 2 duże bataty,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 6-7 łyżek oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bataty obierz ze skórki i pokrój w grubsze frytki. Przełóż do miski.
- Dodaj olej, paprykę, kurkumę i kumin. Wymieszaj dłońmi całość. Odstaw na pół godziny, aby bataty nabrały odpowiednio aromatu.
- Układaj bataty na rozgrzanym ruszcie najlepiej na tacce aluminiowej.
- Piecz przez 8-10 minut z każdej strony (w zależności od grubości kawałków).
- Bataty podawaj np. z szaszłykami z grilla.
fot. Bataty z grilla/Adobe Stock
Przepis na bataty z grilla w folii
Składniki:
- 2 bataty,
- 2 ząbki czosnku,
- gałązki rozmarynu,
- 4 łyżeczki masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bataty porządnie wyszoruj szczoteczką (nie obieraj ich) i ponakłuwaj dookoła.
- Każdy z nich przekrój na pół (powstaną 4 porcje).
- Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdą z nich połóż połówkę batata, oprósz ją solą i pieprzem, dodaj połowę rozgniecionego ząbka czosnku, łyżeczkę masła oraz gałązkę rozmarynu. Szczelnie zamknij i ułóż na grillu.
- Słodkie ziemniaki będą gotowe po 25-30 minutach.
- Do batatów z grilla w folii podawaj sos czosnkowy albo barbecue.
Co podać do batatów z grilla?
Bataty z grilla, podobnie jak ziemniaki, to doskonały dodatek do grillowanych mięs, np. grillowanej piersi z kurczaka albo ryb z grilla.
Ich słodkawy smak doskonale komponuje się z sosami na bazie jogurtu np. tzatziki, sosem tatarskim albo sosem barbecue. Jeśli chcesz, aby bataty stanowiły samodzielne danie, podaj je z pomidorową salsą albo guacamole.
Więcej przepisów na dania z batatów: