Sałatki z dynią to pyszny sposób na przemycenie garści witamin i minerałów do jesiennych smaków. Dynia uwielbia towarzystwo słodkich i słonych produktów, dlatego z powodzeniem możesz łączyć ją z serem feta czy kawałkami owoców - ananasów, granatów, etc. Zobacz, jak możesz przygotować lekkie i sycące sałatki z dyni w kilka chwil.
Spis treści:
- Sałatka z grillowaną dynią
- Sałatka ze smażoną dynią i serem feta
- Sałatka z pieczoną dynią i pomidorkami
- Sałatki z dyni: pumpkin bowl food
Sałatka z dyni grillowanej
Grillowana dynia jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Możesz przygotować ją na tradycyjnej patelni grillowej albo w opiekaczu ze specjalnymi wkładkami. Sprawdzi się także grill elektryczny lub raclette. Dynię możesz wcześniej ugotować, ale świetnie sprawdzi się także grillowanie dyni na surowo.
Składniki:
- 200 g grillowanych plastrów dyni,
- garść rukoli,
- 2 łyżki owocu granatu,
- garść orzechów,
- sól i pieprz,
- szczypta mielonej słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki dowolnego oleju lub oliwy.
Sposób przygotowania:
- Rukolę umyj i osusz, a następnie ułóż na talerzu.
- Dodaj grillowane plastry dyni, a całość posyp owocami granatu i posiekanymi orzechami.
- Dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Na koniec całość polej oliwą lub olejem. Sprawdzi się m.in. olej lniany, z czarnuszki, z awokado lub z wiesiołka. Możesz sięgnąć także po oleje smakowe - paprykowe, czosnkowe, etc.
fot. Sałatki z dyni: sałatka z grillowaną dynią/Adobe Stock, lilechka75
Sałatka ze smażoną dynią i serem feta
Sałatki z dyni dobrze smakują także w połączeniu ze słonymi serami oraz delikatną zieleniną. W tym przypadku sprawdzi się szpinak - jego łagodny smak doskonale komponuje się z intensywną fetą oraz słodką dynią.
Składniki:
- garść szpinaku,
- 200 g surowej, obranej dyni,
- 100 g sera feta,
- sól i pieprz,
- łyżeczka oleju lub oliwy,
- pestki słonecznika do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj, osusz i przełóż na talerz. Możesz go lekko posiekać nożem lub poszarpać w dłoniach.
- Fetę pokrój w kostkę lub rozdrobnij w palcach.
- Umytą, obraną dynię pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż skórka lekko zbrązowieje.
- Dodaj ser i dynię do talerza lub miski z sałatką, polej olejem i dopraw do smaku.
- Udekoruj prażonymi pestkami słonecznika.
fot. Sałatki z dyni: sałatka ze smażoną dynią i fetą/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Sałatka z pieczoną dynią i pomidorkami koktajlowymi
Pomidorki koktajlowe stanowią świetny dodatek do niemal każdej sałatki. Mają łagodny smak i w połączeniu ze słodyczą dyni tworzą pyszne, jesienne połączenie.
Składniki:
- 250 g obranej dyni bez miąższu,
- ok. 100 g pomidorków koktajlowych,
- garść szpinaku lub rukoli,
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- sól i pieprz,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- orzechy do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w kostkę i przełóż do miski. Wymieszaj dokładnie z mieloną papryką, oliwą oraz solą i pieprzem.
- Przełóż na blachę i piecz ok. 20 minut w 190-200 stopniach.
- Kiedy zmięknie i się zarumieni, wyjmij i odstaw do wystudzenia.
- Na talerzu ułóż umyty, osuszony szpinak i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
- Dodaj wystudzoną dynię, polej całość łyżeczką oliwy lub oleju i dopraw do smaku.
fot. Sałatki z dyni: sałatka z pieczoną dynią i pomidorkami koktajlowymi/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Sałatki z dyni: pumpkin bowl food
Bowl food to tzw. miska szczęścia, popularna w Japonii i na Hawajach, a teraz już niemal na całym świecie. To pełnowartościowy, zbilansowany posiłek, który świetnie sprawdza się jako kolacja lub lekki obiad. Popularne są przede wszystkim veggie bowls, czyli miski pełne roślinnych produktów.
Składniki:
- 150 g surowej dyni,
- 100 g ciecierzycy,
- garść pomidorków koktajlowych,
- pół ogórka gruntowego,
- 5 łyżek komosy ryżowej,
- ulubiona zielenina (np. roszponka lub rukola),
- sól i pieprz,
- dowolne orzechy oraz przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w plasterki, a następnie ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Cieciorkę odsącz, a z zalewy możesz przygotować pyszny mus czekoladowy.
- Pomidorki przekrój na pół, a ogórki pokrój w paski. Komosę gotuj ok. 15 minut w osolonej wodzie, aż w ziarenkach pokażą się "ogonki".
- Wszystkie składniki ułóż w misce, dodaj sałatę i posyp przyprawami.
- Udekoruj orzechami i pestkami.
fot. Sałatki z dyni: pumpkin poke bowl/Adobe Stock, annapustynnikova
Zobacz także inne pomysły na potrawy z dyni: