Domowa galaretka z truskawek fot. Fotolia

Domowa galaretka z truskawek - przepis

Domowa galaretka z truskawek jest naprawdę prosta do przygotowania. Przekonaj się o tym sama, sprawdź nasz przepis!
/ 04.06.2013 14:53
Domowa galaretka z truskawek fot. Fotolia

Przygotowanie i zastyganie 4 godziny * 1 porcja – ok. 80 kcal

Składniki na 4 porcje domowej galaretki truskawkowej:

  • 50 dag truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki jagód (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki malin (mogą być mrożone lub z konfitury)
  • listki świeżej mięty lub melisy

Sposób wykonania domowej galaretki:


  1. Truskawki dokładnie opłucz, osącz, usuń szypułki. Odłóż 1/3 truskawek.
  2. Zagotuj ok. 500 ml wody. Wrzuć do niej pozostałe truskawki. Gotuj około 2–3 minut, pozostaw pod przykryciem na 10 minut, by kompot „naciągnął”. Dosłodź do smaku, przecedź, by oddzielić owoce.
  3. W gorącym płynie rozpuść żelatynę. (Galaretkę przygotujesz szybciej, jeżeli skorzystasz z gotowego deseru w proszku. Możesz sięgnąć po tę o smaku truskawkowym lub malinowym).
  4. Domową galaretkę z truskawek wystudź, wstaw do lodówki, aby stężała.
  5. Jagody przebierz, opłucz, osusz. Maliny przebierz. Odłożone truskawki pokrój na plasterki.

  • Galaretkę truskawkową „skrob” łyżeczką i nakładaj do schłodzonych pucharków, przekładając owocami. Deser udekoruj listkami mięty lub melisy. Od razu podawaj.
  • SKOMENTUJ
    KOMENTARZE (4)
    /12.02.2017 16:12
    mam już 199 przepisuwy a tu już 200 wow
    /04.06.2013 14:54
    A jak ma ci się zsiąść taka domowa galaretka niby, co?
    /04.06.2013 13:23
    Czy koniecznie do domowej galaretki muszę dodawać żelatynę...?
    POKAŻ KOMENTARZE (1)