Galaretka to pyszny deser, który możesz przyrządzić własnoręcznie w domu i nie zajmie to wiele czasu i energii. Jak zrobić galaretkę domowymi sposobami? Możesz wykorzystać sok owocowy, kompot, mleko, jogurt.
Spis treści:
Jak zrobić galaretkę domowym sposobem?
Żelatynę zamocz w zimnej wodzie. Do namoczonej żelatyny dodaj odrobinę gorącego soku i podgrzewaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę połącz z pozostałym sokiem. Dokładnie wymieszaj, rozlej do salaterek i włóż do lodówki, aby zastygła.
Jeżeli chcesz przyrządzić galaretkę z owocami, to krzepnącą galaretką zalej owoce świeże lub mrożone.
Galaretki owocowe podaj z bitą śmietaną. Galaretki z mleka natomiast ze świeżymi owocami, konfiturami lub sosami owocowymi.
Oprócz ogólnego przepisu na to, jak zrobić galaretkę, polecamy również inne warianty.
Domowa galaretka brzoskwiniowa
Składniki:
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżka żelatyny (bez smaku),
- 1 szklanka soku brzoskwiniowego,
- 1/2 szklanki brzoskwiń pokrojonych w plasterki.
Sposób przygotowania:
- W rondelku rozpuść żelatynę w wodzie.
- Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż zmięknie.
- Zagotuj na małym ogniu i odstaw z palnika.
- Mieszając, powoli należy dolać sok owocowy.
- Całość dokładnie wymieszaj. Mieszankę należy wlać do małych miseczek.
- Dodaj owoce i wymieszaj. Wstaw do lodówki, aż galaretka stężeje.
Owoce w galaretce
Składniki:
- 40 dag porzeczek albo borówek,
- 20 dag malin,
- 1/2 l wody,
- 20 dag cukru,
- 2 łyżki żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Porzeczki zmiażdż, odciśnij sok, owoce zalej letnią wodą i ponownie odciśnij (płynu powinno być 1/2 l).
- Rozpuszczoną w 1/8 l wody żelatynę zmieszaj z płynem, dodaj do smaku cukier.
- Krzepnącą galaretkę wymieszaj z opłukanymi i dokładnie osączonymi malinami, zastudź w salaterce.
fot. Adobe Stock
Domowa galaretka z kwaśnego mleka
Składniki:
- 1/3 l kwaśnego mleka,
- 1/8 l śmietany,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- wanilia.
Sposób przygotowania:
- Mleko roztrzep starannie ze śmietaną, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, dodaj wanilię, rozpuszczoną żelatynę i zastudź w salaterkach.
- Podawaj z gęstym sosem owocowym.
Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 31.07.2013 przez Sylwię Mikołajczak
Zobacz więcej przepisów na desery z galaretką: