Galaretki z owocami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić galaretkę?

Galaretka to pyszny deser, który możemy przyrządzić własnoręcznie w domu i nie zajmie nam to wiele czasu i energii. A biorąc pod uwagę zalety zdrowotne, będziemy mieli pewność, że nie ma w niej żadnych polepszaczy, barwników i innych szkodliwych substancji.
/ 31.07.2013 12:52
Galaretki z owocami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Galaretka to pyszny deser, który możemy przyrządzić własnoręcznie w domu i nie zajmie nam to wiele czasu i energii. A biorąc pod uwagę zalety zdrowotne, będziemy mieli pewność, że nie ma w niej żadnych polepszaczy, barwników i innych szkodliwych substancji.

Galaretkę możemy przyrządzić z:

  • soku owocowego,
  • kompotu,
  • mleka, jogurtu

Jak przygotować galaretkę?

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Do namoczonej żelatyny dodajemy odrobinę gorącego soku i podgrzewamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z pozostałym sokiem. Dokładnie mieszamy, rozlewamy do salaterek i wkładamy do lodówki, aby zastygła.

Jeżeli chcemy przyrządzić galaretkę z owocami, to krzepnącą galaretką zalewamy owoce świeże lub mrożone.

Galaretki owocowe podjemy z bitą śmietaną. Galaretki z mleka natomiast ze świeżymi owocami, konfiturami lub sosami owocowymi.

Poniżej znajdziecie kilka smacznych przepisów na słodkie galaretki.

Galaretka brzoskwiniowa

Składniki:

  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżka żelatyny (bez smaku),
  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego,
  • ½ szklanki brzoskwiń pokrojonych w plasterki

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuścić żelatynę w wodzie. Dokładnie wymieszać i poczekać aż zmięknie. Zagotować na małym ogniu i odstawić z palnika. Mieszając powoli należy dolać sok owocowy. Całość dokładnie wymieszać. Mieszankę należy wlać do małych miseczek. Dodać owoce i wymieszać. Wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

Owoce w galaretce

Składniki:

  • 40 dag porzeczek
  • 20 dag malin
  • 1/2 l wody
  • 20 dag cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Porzeczki zmiażdżyć, odcisnąć sok, owoce zalać letnią wodą i ponownie odcisnąć (płyn powinno być 1/2 l). Rozpuszczoną w 1/8 l wody żelatynę zmieszać z płynem, dodać do smaku cukier. Krzepnącą galaretkę wymieszać z opłukanymi i dokładnie osączonymi malinami, zastudzić w salaterce.

Galaretka z kwaśnego mleka

Składniki:

  • 1/3 l kwaśnego mleka
  • 1/8 l śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • wanilia

Sposób przygotowania:

Mleko rozmącić starannie ze śmietaną, dodać cukier, dokładnie wymieszać, dodać wanilię, rozpuszczoną żelatynę i zastudzić w salaterkach. Podawać z gęstym sosem owocowym.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/28.05.2018 19:21
żelatyny się nie gotuje. Nigdy. Bo traci właściwości żelujące
/04.09.2017 12:23
Jakie błędy w komentarzach - wstyd.
/02.02.2016 19:35
składniki:5 dag cukierków,2 truskawkowe jogurty i 1 galaretka.wsyp galaretke do kupka,zalej i szekaj. potem pokruj cukierki i daj do lodówki.puźniej zrup w galaretce dziure łyżeczką i do niej daj jogurty jusz jest gotowe.
POKAŻ KOMENTARZE (2)