jak zrobić galaretkę fot. Adobe Stock

Jak zrobić galaretkę - domowy przepis

Gdy zdecydujesz się zrobić galaretkę samodzielnie, będziesz mieć gwarancję, że nie ma w niej żadnych polepszaczy, barwników i innych szkodliwych substancji. Piękny kolor nadasz domowej galaretce, wykorzystując barwne owoce.
Weronika Kwaśniak / 07.12.2020 11:27
jak zrobić galaretkę fot. Adobe Stock

Galaretka to pyszny deser, który możesz przyrządzić własnoręcznie w domu i nie zajmie to wiele czasu i energii. Jak zrobić galaretkę domowymi sposobami? Możesz wykorzystać sok owocowy, kompot, mleko, jogurt.

Spis treści:

  1. Jak zrobić galaretkę?
  2. Galaretka brzoskwiniowa
  3. Owoce w galaretce
  4. Galaretka z kwaśnego mleka

Jak zrobić galaretkę domowym sposobem?

Żelatynę zamocz w zimnej wodzie. Do namoczonej żelatyny dodaj odrobinę gorącego soku i podgrzewaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę połącz z pozostałym sokiem. Dokładnie wymieszaj, rozlej do salaterek i włóż do lodówki, aby zastygła.

Jeżeli chcesz przyrządzić galaretkę z owocami, to krzepnącą galaretką zalej owoce świeże lub mrożone.

Galaretki owocowe podaj z bitą śmietaną. Galaretki z mleka natomiast ze świeżymi owocami, konfiturami lub sosami owocowymi.

Oprócz ogólnego przepisu na to, jak zrobić galaretkę, polecamy również inne warianty.

Domowa galaretka brzoskwiniowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka żelatyny (bez smaku),
  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego,
  • 1/2 szklanki brzoskwiń pokrojonych w plasterki.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść żelatynę w wodzie.
  2. Dokładnie wymieszaj i poczekaj, aż zmięknie.
  3. Zagotuj na małym ogniu i odstaw z palnika.
  4. Mieszając, powoli należy dolać sok owocowy.
  5. Całość dokładnie wymieszaj. Mieszankę należy wlać do małych miseczek.
  6. Dodaj owoce i wymieszaj. Wstaw do lodówki, aż galaretka stężeje.

Owoce w galaretce

Składniki:

  • 40 dag porzeczek albo borówek,
  • 20 dag malin,
  • 1/2 l wody,
  • 20 dag cukru,
  • 2 łyżki żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki zmiażdż, odciśnij sok, owoce zalej letnią wodą i ponownie odciśnij (płynu powinno być 1/2 l).
  2. Rozpuszczoną w 1/8 l wody żelatynę zmieszaj z płynem, dodaj do smaku cukier.
  3. Krzepnącą galaretkę wymieszaj z opłukanymi i dokładnie osączonymi malinami, zastudź w salaterce.

domowa galaretka

fot. Adobe Stock

Domowa galaretka z kwaśnego mleka

Składniki:

  • 1/3 l kwaśnego mleka,
  • 1/8 l śmietany,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • wanilia.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko roztrzep starannie ze śmietaną, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, dodaj wanilię, rozpuszczoną żelatynę i zastudź w salaterkach.
  2. Podawaj z gęstym sosem owocowym.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 31.07.2013 przez Sylwię Mikołajczak

Zobacz więcej przepisów na desery z galaretką:

Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia
Galaretkowiec z truskawkami warto przygotować na spodzie z biszkoptów. Użyj galaretki w różnych kolorach, żeby ciasto nabrało ciekawszego wyglądu.
Rolada makowa z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Rolada makowa z galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Nie przepadasz za tradycyjnym makowcem? Wypróbuj naszą roladę makową z galaretką i masą budyniową!
Rolada z galaretką i kremową masą - przepis składniki i przygotowanie
Rolada z galaretką i kremową masą - przepis składniki i przygotowanie
Pyszny deser na wiele okazji: oto rolada z galaretką i kremową masą!
Galaretka pomarańczowa domowej roboty - przepis składniki i przygotowanie
Galaretka pomarańczowa domowej roboty - przepis składniki i przygotowanie
Skorzystaj z pełni sezonu na cytrusy: przygotuj pyszną galaretkę pomarańczową!
Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Tort truskawkowy z mascarpone i galaretką - przepis składniki i przygotowanie
Każdy solenizant i jubilat ucieszy się z takiego wypieku!