Przygotowanie 40 min * pieczenie 55 min * 1 porcja – ok. 390 kcal
Składniki na 8 porcji:
Na ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 5 dag cukru pudru
- szczypta soli
Na masę:
- 3 jajka
- po 10 dag cukru i mąki
- 15 dag twarożku homogenizowanego
- 1 cytryna
- 50 dag czereśni
Sposób wykonania:
1. Na ciasto masło posiekaj z mąką, dodaj cukier puder, jajko i szczyptę soli. Zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię, schłodź.
2. Czereśnie umyj, wydryluj. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj z niej skórkę.
3. Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno i boki formy. Zrumień w 200 st. C.
4. Na masę jajka ubij z cukrem na puch. Połącz z mąką, twarożkiem i skórką z cytryny.
5. Masę wylej na kruchy spód, na wierzchu połóż czereśnie. Piecz ok. 40 min w 200 st. C.
Pyszne ciasta i desery - forum >>