Bezowa rolada z borówkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić roladę z kremem mascarpone z truskawkami?

Do rolady możesz dodać inne miękkie owoce (np. jagody, maliny)
/ 06.07.2018 14:09
Bezowa rolada z borówkami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie: 45 min


Składniki na 8–10 porcji:
  • 5 białek
  • 25 dag cukru
  • 7 dag płatków migdałowych

Na nadzienie:

  • 25 dag serka mascarpone
  • 25 dag truskawek
  • płaska łyżka cukru
  • miąższ z połowy laski wanilii
  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu

Sposób wykonania:
1. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania, wsyp szklankę cukru. Masę rozsmaruj na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bezę płatkami migdałowymi.

2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz 15 minut. Spód wyjmij na czysty arkusz papieru stroną z migdałami.

3. Serek mascarpone ubij z cukrem oraz miąższem z wanilii. Dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj.


4. Krem rozsmaruj na bezowym spodzie, posyp pokrojonymi w kostkę truskawkami i zwiń w luźną roladę, uważając, by nadzienie nie wypłynęło.

5. Podawaj od razu po przygotowaniu, inaczej bezowy spód nasiąknie i przestanie być kruchy.