Przygotowanie i pieczenie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 175 kcal
Składniki na 20 porcji placka z truskawkami:
- 50 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 5 dag drożdży
- 50 dag truskawek
- 3–4 łodygi rabarbaru
- cukier puder
Sposób wykonania placka z truskawkami:
- Truskawki opłucz, osusz, odszypułkuj. Rabarbar oczyść, obierz, pokrój na kawałki.
- Drożdże rozkrusz, dodaj do ciepłego mleka z łyżką mąki i cukru. Rozmieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
- Do mąki dodaj rozczyn i jajka ubite z cukrem. Wyrób ciasto na placek z truskawkami.
- Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Odstaw do wyrośnięcia.
- Ciasto na placek z truskawkami rozwałkuj, przełóż do dużej prostokątnej blachy. Ułóż na nim owoce, lekko je wciśnij, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 min w 190 st. C. Posyp cukrem pudrem.
Pyszne ciasta i desery - forum >>