jedzenie na podłodze

Placek z truskawkami - przepis

Do placka z truskawkami warto dodać skórkę otartą z cytryny, która orzeźwi smak placka. Przedtem cytrynę trzeba dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
/ 05.07.2018 13:24
jedzenie na podłodze

Przygotowanie i pieczenie 1,5 godz. * 1 porcja – ok. 175 kcal

Składniki na 20 porcji placka z truskawkami:

  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 5 dag drożdży
  • 50 dag truskawek
  • 3–4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder

Sposób wykonania placka z truskawkami:

  1. Truskawki opłucz, osusz, odszypułkuj. Rabarbar oczyść, obierz, pokrój na kawałki.
  2. Drożdże rozkrusz, dodaj do ciepłego mleka z łyżką mąki i cukru. Rozmieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
  3. Do mąki dodaj rozczyn i jajka ubite z cukrem. Wyrób ciasto na placek z truskawkami.
  4. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Odstaw do wyrośnięcia.
  5. Ciasto na placek z truskawkami rozwałkuj, przełóż do dużej prostokątnej blachy. Ułóż na nim owoce, lekko je wciśnij, odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 50 min w 190 st. C. Posyp cukrem pudrem.

Pyszne ciasta i desery - forum >>