Biszkopt z gruszkami

Sezon na gruszki trwa dość długo - warto wykorzystać w pełni pyszny smak i aromat tych soczystych owoców! Puszysty biszkopt i pyszne gruszki - idealne połączenie.
/ 11.09.2014 15:42

Sezon na gruszki trwa dość długo - warto wykorzystać w pełni pyszny smak i aromat tych soczystych owoców! Puszysty biszkopt i pyszne gruszki - idealne połączenie.

Ciasto z gruszkami - przepis

fot. Fotolia

Składniki na ciasto z gruszkami:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 gruszki
  • 3/4 opakowania cukru wanilinowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania ciasta:

1. Białka oddziel od żółtek.
2. Ubij białka na sztywną pianę.
3. Gdy będziesz kończyć ubijanie, powoli dodaj cukier, a następnie cukier wanilinowy.
4. Cały czas ubijając, dodaj żółtka (najlepiej pojedynczo).
5. Mąkę oraz mąkę ziemniaczaną przesiej.
6. Do mąk dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
7. Masę mączną dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj.
8. Blaszkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą.
9. Gruszki obierz i pokrój, usuń nasionka.
10. Ciasto przelej do blaszki. Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki gruszek.
11. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Piecz ciasto przez 30-35 minut.
12. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.

Zobacz też: Ciasto jabłkowo-gruszkowe

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)