Zupa-krem

Można ją przyrządzić z różnych warzyw, np. cukinii, selerów, porów, cebuli, kalafiora.

40 min, 6 porcji
1 porcja - ok. 270 kcal
Składniki:
- 4 dojrzałe, mięsiste pomidory
- 1 strąk czerwonej papryki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l wywaru z warzyw
- sól
- pieprz
- 1 bagietka
- 10 dag żółtego sera
- 2 łyżki masła

Cebulę drobno posiekać, czosnek obrać, rozetrzeć z solą, pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić,
paprykę oczyścić z nasion, pokroić na paski, cebulę podsmażyć z czosnkiem w łyżce masła,
przełożyć do garnka, dodać paprykę i pomidory, wlać gorący wywar, gotować pod przykryciem ok. 30 min, zestawić, dodać pozostałe masło, przyprawić do smaku, schłodzić, zmiksować, rozlać do miseczek, do każdej porcji włożyć 2 grzanki, posypać serem, wstawić do piekarnika, żeby ser się rozpuścił.

Nasza rada
Zupa-krem z grzankami może być samodzielnym daniem na obiad lub kolację. Można ją przyrządzić też z innych
warzyw, np. cukinii, selerów, porów, cebuli, kalafiora.
Przedtem podać miskę sałaty z sosem winegret.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)