Najlepiej w sałatce sprawdzają się takie owoce, jak jabłka, gruszki, winogrona czy mango. Jako dodatek wykorzystaj pestki granatu, rodzynki i żurawinę. Sałatki owocowe lubią towarzystwo jogurtów, miodu oraz siekanych orzechów, ale także serów i mięs (szczególnie drobiowych i wieprzowych). Zobacz, jak je przygotować.
Spis treści:
- Sałatka owocowa z szynką parmeńską
- Sałatka owocowa z jogurtem
- Sałatka owocowa na imprezę: z grillowaną brzoskwinią
- Sałatka owocowa: przepis z kurczakiem
- Przepis na sałatkę owocową z gruszką i serem
Sałatka owocowa z szynką parmeńską
Sałatka owocowa we włosko-francuskiej wersji idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadania, a także szybki lunch czy dodatek do obiadu. Możesz dowolnie modyfikować składniki i wykorzystać dowolny dressing, choć najlepiej sprawdzi się ta miodowo-musztardowa propozycja.
Składniki:
- 2 garści rukoli lub miksu sałat,
- kilka plasterków szynki parmeńskiej,
- 2 brzoskwinie lub połówka mango,
- garść borówek,
- 80 g ricotty,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka musztardy,
- 3 łyżki wody,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Sałatę oraz owoce umyj i osusz. Zieleninę wrzuć do miski.
- Szynkę parmeńską podziel na mniejsze kawałki (potnij lub poszarp), a następnie dodaj pokrojone w kostkę mango lub plasterki brzoskwini.
- Dodaj borówki oraz pokruszony w dłoniach ser ricotta. Dopraw solą do smaku.
- W miseczce wymieszaj wodę, miód oraz musztardę. Polej gotową sałatkę i udekoruj do smaku świeżymi ziołami (np. mięta).
fot. Sałatka owocowa z szynką parmeńską/Adobe Stock, 5ph
Sałatka owocowa z jogurtem
Owoce połączone z jogurtem, miodem, orzechami czy muesli to pomysł na pyszne i szybkie śniadanie na słodko. Możesz je z łatwością przygotować z tego, co masz w domu. Tak przygotowana sałatka będzie też świetnym deserem i słodką przekąską pomiędzy głównymi posiłkami.
Składniki na jedną porcję:
- 4-5 truskawek,
- garść borówek,
- kiwi,
- łyżeczka miodu,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- opcjonalnie: ulubione muesli lub płatki.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj i osusz, a następnie kiwi i truskawki podziel na mniejsze kawałki. Wszystko wrzuć do miski.
- Dodaj kleks jogurtu naturalnego, posyp muesli, a na koniec całość polej miodem.
- Wskazówka: możesz wykorzystać także jogurt smakowy lub dodać do sałatki łyżeczkę ulubionego dżemu.
fot. Sałatka owocowa z jogurtem/Adobe Stock, Olga Miltsova
Sałatka owocowa na imprezę: z grillowaną brzoskwinią
Podczas grillowania także świetnie sprawdzą się owoce. Możesz przygotować np. grillowane arbuzy i wykorzystać lekko przypieczone owoce do pysznej sałatki.
Składniki:
- 3 garści rukoli,
- 2 jabłka lub brzoskwinie,
- 2 garści borówek,
- garść dowolnych orzechów,
- ok. 100 g ricotty,
- łyżka miodu,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rukolę umyj, osusz i przełóż do miski.
- Jabłka i/lub brzoskwinie podziel na plastry średniej grubości i ułóż na rozgrzanym grillu. Piecz po 4-5 minut z każdej strony.
- Orzechy posiekaj i dodaj do sałatki, a następnie wkrusz do niej ser.
- Dodaj borówki, całość dopraw solą i polej miodem, a na koniec ułóż na wierzchu grillowane owoce.
fot. Sałatka owocowa na imprezę/Adobe Stock, Sea Wave
Sałatka owocowa: przepis z kurczakiem
Połączenie owoców i mięs od lat jest bardzo popularne zarówno w sałatkach, jak i daniach obiadowych czy przystawkach. Do przygotowania tej sałatki możesz wykorzystać pierś z kurczaka albo kawałek schabu.
Składniki:
- pierś z kurczaka,
- ok. 200 g liści świeżego szpinaku,
- jabłko,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- łyżeczka tymianku,
- łyżeczka rozmarynu,
- pół łyżeczki miodu,
- garść orzechów.
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj, osusz i przełóż do miski.
- W małej miseczce wymieszaj pół łyżeczki oliwy, tymianek, rozmaryn, miód oraz sól i pieprz.
- Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso, a następnie usmaż na mocno rozgrzanej patelni. Możesz także upiec mięso w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut).
- Jabłko umyj i pokrój w plasterki (nie obieraj). Dodaj do miski ze szpinakiem.
- Usmażone bądź upieczone mięso pokrój w plasterki i ułóż w misce z pozostałymi składnikami.
- Dodaj żurawinę oraz posiekane orzechy. Polej całość pozostałą oliwą.
fot. Sałatka owocowa z kurczakiem/Adobe Stock, lilechka75
Przepis na sałatkę owocową z gruszką i serem
Gruszka uwielbia towarzystwo pleśniowych serów oraz zieleniny. Tak przygotowana sałatka ma mocno francuski klimat i świetnie komponuje się z przekąskami z ciasta francuskiego. To doskonała propozycja na imprezę, spotkanie rodzinne czy wystawny obiad.
Składniki:
- miks sałat lub dowolna zielenina,
- gruszka,
- garść suszonej żurawiny,
- garść orzechów,
- ok. 50-60 g sera pleśniowego (np. gorgonzoli),
- łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Gruszkę umyj, osusz i pokrój w plasterki. Zieleninę także opłucz i odsącz nadmiar wody. Wszystko przełóż do miski.
- Dodaj posiekane orzechy, żurawinę oraz pokruszony ser pleśniowy.
- Wymieszaj i polej całość miodem.
fot. Przepis na sałatkę owocową z serem pleśniowym/Adobe Stock, grinchh
Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem owoców: