Przygotowanie pysznych dań z tortilli nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Do większości z nich potrzebujesz ulubionych warzyw, mięs oraz sosów. Tortille możesz zapiec w piekarniku, zrobić na patelni albo grillu. Oto ciekawe pomysły na pożywne dania i szybkie przekąski.
Spis treści:
Tortilla na ciepło z piekarnika: quesadilla z kurczakiem
Quesadilla to pyszna meksykańska przekąska, która świetnie sprawdzi się jako szybka kolacja, coś na ząb pomiędzy głównymi posiłkami albo genialna przekąska na imprezę. Gotową quesadille możesz podzielić na dowolną ilość kawałków, dzięki czemu na pewno każdy zdąży się poczęstować.
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- duża cebula,
- papryka czerwona,
- 2 piersi z kurczaka,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 400 g tartego sera żółtego,
- 2 łyżeczki przyprawy gyros,
- łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Przełóż do miseczki i obtocz w przyprawie gyros.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż kurczaka. Kiedy będzie już gotowy, zdejmij z ognia, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w piórka cebulę.
- Ser podziel na 4 równe partie. 2 z nich rozsyp na dwóch plackach. Na każdy z nich przełóż kurczaka z cebulą, a także pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną kukurydzę.
- Przykryj pozostałymi partiami sera i plackami tortilli. Tak przygotowane quesadillę wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut. Ser musi się rozpuścić, a tortilla mocno zrumienić.
- Wskazówka: możesz także przygotować je w opiekaczu lub na dużej patelni cienko wysmarowanej masłem - używaj wówczas małego ognia.
fot. Tortilla z kurczakiem na ciepło/Adobe Stock, grinchh
Tortilla na ciepło: szybki wrap z kurczakiem
Wrap to świetna przekąska i pomysł na kolację lub lekki obiad. Możesz ją przygotować z tych składników, które akurat masz w domu - świetnie sprawdzi się mięso z kurczaka, kawałki schabu, a także wege zamienniki, np. tofu czy seitan.
Składniki:
- 2 placki tortilli,
- pierś z kurczaka,
- 100 g tartego sera żółtego,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- kawałek zielonego ogórka (ok. 3 cm),
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kawałki. Obtocz w mieszance soli, pieprzu i papryki i wrzuć na mocno rozgrzany olej na patelni.
- Smaż kilka minut, aż całość się zrumieni.
- Przygotuj sos. Ogórka obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Przełóż do miski i połącz z jogurtem. Dodaj sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dobrze wymieszaj.
- Na placki tortilli wyłóż ser, podsmażonego kurczaka oraz pokrojone pomidorki. Zawiń całość w "kebaba".
- Podpiecz w piekarniku (160 stopni) albo w opiekaczu. Gotowe wrapy podawaj z sosem.
fot. Tortilla na ciepło/Adobe Stock, exclusive-design
Przekąski z tortilli na ciepło: wege tacos
Meksykańskie tacos to świetna przekąska, która sprawdzi się na kolację i spotkania ze znajomymi. Najlepiej do jego przygotowania w wersji wege sprawdzi się tofu - odpowiednio doprawione będzie imitować smak mięsa mielonego podsmażonego z pomidorami.
Składniki:
- 4 mini placki tortilli,
- kostka tofu,
- 2 pomidory,
- średnie awokado,
- czerwona cebula,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- miks sałat,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka przecieru pomidorowego,
- tymianek,
- łyżeczka papryki wędzonej
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Tofu zgnieć widelcem "na wiór". Wymieszaj z solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Następnie podsmaż na mocno rozgrzanym oleju.
- W tym czasie nastaw piekarnik na 160 stopni. Placki tortilli zawieś na kratce w taki sposób, żeby stworzyły odwrócone do góry nogami tacos.
- Podpiecz przez ok. 15 minut. Muszą być chrupiące.
- Do smażącego się tofu dodaj przecier pomidorowy i odrobinę wody. Smaż na małym ogniu jeszcze kilka minut.
- W tym czasie wydrąż awokado, rozgnieć je na papkę i wymieszaj z solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny.
- Pomidora pokrój na kawałki, a cebulę w cienkie piórka. Miks sałat umyj i osusz.
- Do podpieczonej tortilli wrzuć miks sałat i podsmażone tofu. Dodaj cebulę, pomidory i kukurydzę. Na końcu wyłóż awokado.
fot. Przekąski z tortilli na ciepło/Adobe Stock, New Africa
Tortilla na ciepło: burrito w tortilli
Klasyczne burrito przygotowuje się w tortilli albo cieście naleśnikowym. Idealnie smakuje na ostro i w wersji łagodnej, z mięsem i wege. Świetnie sprawdzi się jako pożywne danie obiadowe oraz kolacja.
Składniki:
- 4 placki tortilli,
- 500 g mięsa mielonego,
- puszka pomidorów krojonych,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- łyżeczka przecieru pomidorowego,
- 200 g czerwonej fasoli z puszki,
- cebula,
- łyżeczka czerwonej papryki,
- szczypta chili,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso mielone i dokładnie je zrumień.
- Dodaj pomidory z puszki i zmniejsz ogień. Smaż ok. 5-7 minut, a pod koniec dodaj przecier pomidorowy, aby całość lekko zagęścić.
- Dodaj kukurydzę oraz fasolę, a także wszystkie przyprawy.
- Gotową masę wykładaj na placki tortilli i każdy z nich zawiń w burrito. Podsmaż na suchej patelni albo w opiekaczu.
fot. Tortilla na ciepło/Adobe Stock, Sławomir Fajer
Zobacz też inne przepisy na dania z tortilli: