W potrawach i ciastach jajko pomaga połączyć się składnikom, trzeba więc zastąpić je spoiwem o podobnej konsystencji, można to zrobić na kilka sposobów. Gotując potrawę bez trzymania się proporcji, czyli na tak zwane oko, możemy zastąpić jajko dodając:
• Odrobinę oleju
• Mąka owsiana lub drobne płatki owsiane z wodą
• Mąka kukurydziana z odrobiną wody (dodatkowo daje żółtawy kolor)
• Mąka sojowa
• Mąka ziemniaczana
• Banan - jeśli przyrządzamy słodkie danie
• Puree z ziemniaków
• Puree z dyni
Jeśli potrzebujemy zachować proporcje warto skorzystać z poniższej ściągawki:
1 jajko zastępuje:
1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki z amarantusa
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyzki wody
1/4 szklanki puree ziemniaczanego
1/4 szklanki puree puree dyni
1/4 szklanki puree puree suszonych śliwek
2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszk do pieczenia
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
Generalnie im w przepisie mniej jajek, tym łatwiej je zastąpić. Najtrudniej o substytut, gdy chcemy uzyskać produkt, który de facto składa się z samych jaj, tak jak w przypadku majonezu. Oto przepis na wegański majonez bez jaj:
Wegański majonez
3 łyżki stołowe soku cytryny
½ szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki papryki
1 łyżeczka musztardy
6 łyżek stołowych oleju słonecznikowego
W benderze miksujemy mleko, cukier, sól, paprykę i musztardę, następnie dodajemy powoli kropla po kropli olej. Majonez miksujemy do chwili, gdy zgęstnieje i utworzy gładką masę. Majonez przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiku.
W ciastach jajko zastąpi:
1 banan lub 1 łyżka masła sezamowego z odrobiną ciasta do pieczenia
Tu znajdziesz przepis na: Ciasto cynamonowo-pomarańczowe bez zastososowania jaj.
WYPOWIEDZ SIĘ!