Czym zastąpić jajko w kuchni? Oto lista zamienników

czym zastąpić jajko fot. Adobe Stock, dusanpetkovic1
Czym zastąpić jajko? Zamiennikiem jajka może być m.in. puree z banana, siemię lniane, mąka kukurydziana z odrobiną wody, masło orzechowe, agar agar i aquafaba.
Edyta Liebert / 26.11.2021 14:46
czym zastąpić jajko fot. Adobe Stock, dusanpetkovic1

W potrawach i ciastach jajko pomaga połączyć się składnikom, trzeba więc zastąpić je spoiwem o podobnej konsystencji, można to zrobić na kilka sposobów. Nawet jajecznicę możesz zrobić bez jajek!

Czym zastąpić jajko? Szukając zamiennika jajka musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, jaką pełni funkcję - czy chodzi ci o to, czym zastąpić jajko w cieście biszkoptowym, czy raczej zależy ci na dodaniu innego składnika wiążącego w cieście na naleśniki? A może po prostu chcesz (lub musisz) wyeliminować jajko z diety i szukasz alternatywy dla jaj?

Lista zamienników jajka

Jajko w potrawie może zastąpić:

  • olej,
  • aquafaba (woda z puszki ciecierzycy lub woda po ugotowanej ciecierzycy),
  • mąka owsiana lub drobne płatki owsiane zmieszane z wodą (muszą napęcznieć),
  • mąka kukurydziana z odrobiną wody (nada kleistości i dodatkowo daje żółtawy kolor),
  • mąka sojowa,
  • mąka ziemniaczana,
  • agar agar rozpuszczonego w gorącej wodzie w proporcjach 1:1, 
  • puree z banana (np. do naleśników, doda potrawie słodyczy),
  • puree z ziemniaków,
  • puree z dyni,
  • masło orzechowe,
  • tofu (zastąpi jajka w jajecznicy - zrobisz wtedy tzw. francuską jajecznicę).

Czy zastąpić 1 jajko?

Trzymając się proporcji, 1 jajko zastąpi:

  • 1 łyżka oleju,
  • 3 łyżki aquafaby,
  • 1 czubata łyżka proszku sojowego lub mąki sojowej + 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mąki z amarantusa,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mleka sojowego w proszku + 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody,
  • 1/4 szklanki puree ziemniaczanego,
  • 1/4 szklanki puree z dyni,
  • 1/4 szklanki puree z suszonych śliwek,
  • 1/4 szklanki jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki wody + 1 łyżka oleju + 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody,
  • 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody lub mleka,
  • 3 łyżki masła orzechowego. 

Generalnie im w przepisie mniej jajek, tym łatwiej je zastąpić. Najtrudniej o substytut, gdy chcemy uzyskać produkt, który de facto składa się z samych jaj, tak jak w przypadku majonezu.

Polecamy więc nasz przepis na wegański majonez bez jaj.

Wegański majonez na oleju

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe soku cytryny,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli, łyżeczki papryki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 6 łyżek stołowych oleju słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj mleko, cukier, sól, paprykę i musztardę.
  2. Następnie dodaj powoli kropla po kropli olej.
  3. Majonez miksuj do chwili, aż zgęstnieje i utworzy gładką masę.
  4. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym słoiku.

Beza bez jaj

Czym zastąpić jajka w cieście? Wegańska beza bez jaj może powstać jako skutek uboczny używania ciecierzycy: zrobisz ją z aquafaby, czyli wody po gotowaniu cieciorki. Ogromną zaletą bezy wegańskiej jest to, że nie martwisz się, co zrobić żółtek, które zostają. 

Składniki: 

  • 1/2 szklanki aquafaby (wody odlanej z puszki ciecierzycy), 
  • 1/2 szklanki + 2-3 łyżki (lub od razu 3/4 szklanki) drobnego cukru pudru,
  • opcjonalne dodatki: sok z cytryny, ocet, ekstrakt waniliowy, winny kamień, skrobia. 

Sposób przygotowania:

  1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę ok. 120°C z funkcją termoobiegu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Aquafabę przelej do suchej miski i ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę.
  3. Następnie powoli dodawaj cukier, niech dokładnie się rozpuści.
  4. Piana z aquafaby powinna być sztywna i lśniąca - przełóż ją na blachę i wstaw do piekarnika.
  5. Bezę susz przez ok. 1 godzinę lub dłużej - wysuszony płat powinien lekko odstawać od papieru na brzegach.

Artykuł powstał na podstawie tekstu Aleksandry Ladachowskiej. Pierwotnie został opublikowany 15.01.2010.

Zobacz też przepisy bez jajek:

Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek
Lekkie jogurtowe ciasto cytrynowe - zrobisz je bez jajek. Do czasu przygotowania dolicz czas pieczenia
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału. Prosty przepis na pyszny wegański deser
Tiramisu bez jajek i nabiału to wcale nie jest nieosiągalne. Nasz przepis jest prosty i idealnie sprawdzi się dla wegan lub alergików.
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej. Pomysł na obiad nie tylko dla wegan
Kotlety z kaszy jaglanej z zielonym groszkiem i marchewką to bardzo smaczny (i prosty!) pomysł na alternatywę dla klasycznego kotleta. Dopraw je cebulką, czosnkiem i pieprzem.
Sernik bez sera, czyli przepyszny wegański deser. Zobacz przepis
Sernik bez sera, czyli przepyszny wegański deser. Zobacz przepis
Sernik bez sera istnieje i co więcej – jest wyjątkowo pyszny! Będzie idealny dla osób, które nie mogą jeść nabiału.