Najprostszy sposób na łososia z grilla to upieczenie go w folii. W ten sposób będzie soczysty i rozpływający się w ustach. Podawaj go w towarzystwie lekkich sałatek na lato, pieczonych szparagów oraz słodko-kwaśnych sosów.
Spis treści:
- Łosoś z grilla elektrycznego i tradycyjnego
- Marynata do łososia z grilla
- Z czym podawać grillowanego łososia?
Łosoś z grilla elektrycznego i tradycyjnego w folii: podstawowy przepis
Łosoś uwielbia prostotę. Sam w sobie ma ciekawy smak, dlatego nie musisz dodatkowo przyprawiać go czy dokładać mu składników. Wystarczy folia, ryba oraz przyprawy. Nie zapomnij także o cytrynie!
Składniki:
- kawałek łososia,
- 2-3 plasterki cytryny plus ok. łyżeczka soku,
- sól i pieprz,
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju,
- świeży lub suszony rozmaryn.
Sposób przygotowania:
- Łososia umyj i osusz, a następnie umieść w folii. Posyp solą i pieprzem oraz rozmarynem.
- Delikatnie wklep przyprawy.
- Całość polej oliwą i umieść na wierzchu plasterki cytryny. Skrop też rybę kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Tak przygotowanego łososia zawiń w folię i ułóż na grillu. Grilluj ok. 15-20 minut. Jeśli twój grill ma pokrywę, zamknij ją na czas grillowania.
- Wskazówka: do środka razem z łososiem możesz włożyć także szparagi lub fasolkę szparagową.
fot. Łosoś z grilla w folii/Adobe Stock, kaninstudio
Marynata do łososia z grilla
Jeśli chcesz przygotować łososia w marynacie, najlepiej sprawdzi się ta na bazie miodu, papryki oraz cytrusów. Nasmarowany nią łosoś będzie miał chrupiącą, słodko-ostrą glazurę oraz będzie soczysty i ciekawy w smaku.
Składniki:
- łyżka miodu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- sól i pieprz,
- tymianek i rozmaryn,
- łyżka soku z cytryny lub pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w miseczce, a następnie nasmaruj gotową marynatą łososia.
- Odstaw na minimum godzinę do lodówki.
- Po tym czasie przełóż rybę do folii lub ułóż bezpośrednio na ruszcie grilla.
- Grillu po ok. 10 minut z każdej strony.
fot. Przepis na łososia z grilla elektrycznego/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Z czym podawać grillowanego łososia?
Łosoś dobrze czuje się w towarzystwie sałatek oraz lekkich sosów i dressingów. Możesz polać go sosem winegret lub oliwą zmieszaną z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz posiekanego koperku. Świetnie sprawdzi się także sos śmietanowy oraz holenderski. Idealnym sosem do łososia będzie także wymieszanie w proporcji 1:1 rozpuszczonego masła oraz octu. Ta nieoczywista kompozycja idealnie sprawdza się do ryb oraz dań mięsnych.
Jeśli chodzi o pozostałe dodatki, łosoś świetnie będzie smakował w towarzystwie pieczonych ziemniaków, szparagów oraz sałatek na bazie warzyw i owoców. Sprawdzi się także sałatka jajeczna albo jajko w koszulce (zobacz np. ten pyszny przepis na jajko po florencku).
fot. Łosoś z grilla/Adobe Stock, bit24
Zobacz też inne pomysły na łososia: