Wykorzystuję ten przepis na łososia z grilla zawsze, kiedy organizuję spotkanie z bliskimi. Tylko 5 składników

przepis na łososia z grilla elektrycznego fot. Adobe Stock, nsphotostudio
Łosoś z grilla to pyszna przekąska, która może być bazą dań obiadowych i lekkich kolacji. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnego spotkania przy grillu. Najłatwiej przygotować go w folii, z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Grillowany łosoś lubi towarzystwo kremowych sosów oraz zielonych warzyw.
/ 12.04.2024 08:53
przepis na łososia z grilla elektrycznego fot. Adobe Stock, nsphotostudio

Najprostszy sposób na łososia z grilla to upieczenie go w folii. W ten sposób będzie soczysty i rozpływający się w ustach. Podawaj go w towarzystwie lekkich sałatek na lato, pieczonych szparagów oraz słodko-kwaśnych sosów.

Spis treści:

  1. Łosoś z grilla elektrycznego i tradycyjnego
  2. Marynata do łososia z grilla
  3. Z czym podawać grillowanego łososia?

Łosoś z grilla elektrycznego i tradycyjnego w folii: podstawowy przepis

Łosoś uwielbia prostotę. Sam w sobie ma ciekawy smak, dlatego nie musisz dodatkowo przyprawiać go czy dokładać mu składników. Wystarczy folia, ryba oraz przyprawy. Nie zapomnij także o cytrynie!

Składniki:

  • kawałek łososia,
  • 2-3 plasterki cytryny plus ok. łyżeczka soku,
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju,
  • świeży lub suszony rozmaryn.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj i osusz, a następnie umieść w folii. Posyp solą i pieprzem oraz rozmarynem.
  2. Delikatnie wklep przyprawy.
  3. Całość polej oliwą i umieść na wierzchu plasterki cytryny. Skrop też rybę kilkoma kroplami soku z cytryny.
  4. Tak przygotowanego łososia zawiń w folię i ułóż na grillu. Grilluj ok. 15-20 minut. Jeśli twój grill ma pokrywę, zamknij ją na czas grillowania.
  5. Wskazówka: do środka razem z łososiem możesz włożyć także szparagi lub fasolkę szparagową.

łosoś z grilla w folii

fot. Łosoś z grilla w folii/Adobe Stock, kaninstudio

Marynata do łososia z grilla

Jeśli chcesz przygotować łososia w marynacie, najlepiej sprawdzi się ta na bazie miodu, papryki oraz cytrusów. Nasmarowany nią łosoś będzie miał chrupiącą, słodko-ostrą glazurę oraz będzie soczysty i ciekawy w smaku.

Składniki:

  • łyżka miodu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • tymianek i rozmaryn,
  • łyżka soku z cytryny lub pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w miseczce, a następnie nasmaruj gotową marynatą łososia.
  2. Odstaw na minimum godzinę do lodówki.
  3. Po tym czasie przełóż rybę do folii lub ułóż bezpośrednio na ruszcie grilla.
  4. Grillu po ok. 10 minut z każdej strony.

łosoś z grilla

fot. Przepis na łososia z grilla elektrycznego/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Z czym podawać grillowanego łososia?

Łosoś dobrze czuje się w towarzystwie sałatek oraz lekkich sosów i dressingów. Możesz polać go sosem winegret lub oliwą zmieszaną z kilkoma kroplami soku z cytryny oraz posiekanego koperku. Świetnie sprawdzi się także sos śmietanowy oraz holenderski. Idealnym sosem do łososia będzie także wymieszanie w proporcji 1:1 rozpuszczonego masła oraz octu. Ta nieoczywista kompozycja idealnie sprawdza się do ryb oraz dań mięsnych.

Jeśli chodzi o pozostałe dodatki, łosoś świetnie będzie smakował w towarzystwie pieczonych ziemniaków, szparagów oraz sałatek na bazie warzyw i owoców. Sprawdzi się także sałatka jajeczna albo jajko w koszulce (zobacz np. ten pyszny przepis na jajko po florencku).

marynata do łososia z grilla

fot. Łosoś z grilla/Adobe Stock, bit24

Zobacz też inne pomysły na łososia:

Redakcja poleca

REKLAMA