Jesienny quiche

Z porami i grzybami.
 
Składniki:
- Gotowe mrożone ciasto francuskie,
- 45 dkg pieczarek,
- trzy średnie pory,
- szklanka śmietany 18-procentowej,
- jajko,
- 5 dkg tartego ementalera,
- oliwa,
- masło,
- sól,
- pieprz

Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie z masłem, aż wyparuje woda. Posolić, dodać świeżo zmielonego pieprzu.
Pory pokroić w krążki i przysmażyć na maśle z oliwą. Połączyć z pieczarkami. Śmietanę wymieszać z jajkiem, lekko posolić. Tortownicę (średnica 26 centymetrów) wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście ułożyć pory z pieczarkami, zalać śmietaną z jajkiem i posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220-240°C około 30-35 minut, aż ciasto po brzegach pięknie się zarumieni.

Nadzienie można też zrobić - zamiast pieczarek - z tuńczykiem, szpinakiem lub wątróbką drobiową.

Tekst Mucha Ihnatowicz,
zdjęcie Woody Ochnio
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)