Siekamy porcję włoszczyzny (odrobina kapusty, 2 marchewki, spory kawałek selera, pietruszka) i 7 cebul. Wrzucamy warzywa do szerokiego rondla, dodajemy łyżkę masła i zalewamy litrem wody. Dusimy, aż warzywa trochę zmiękną (ok. 10 min.).
Osolonego karpia (średniej wielkości) kroimy w dzwonka i posypujemy pieprzem.
Zobacz także: Boże Narodzenie w Hiszpanii
Kładziemy na duszone warzywa i na bardzo małym ogniu dusimy rybę przez pół godziny pod przykryciem.
Wyjmujemy dzwonka łyżką cedzakową i układamy na głębokim półmisku, tworząc na powrót kształt ryby. Okładamy wokół warzywami (można dosolić, jeśli są za mało słone), a następnie zalewamy wywarem spod warzyw. Gdy całość ostygnie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby całość stężała.
Nie dolewajmy wody do warzyw, bo galareta może nie wyjść.
Zobacz także: Jak przygotować wigilijną kutię?