Wśród przypraw na jesień i zimę królować powinny te najbardziej aromatyczne i rozgrzewające. W miejsce świeżych ziół lepiej wstawić na przykład cięższe przyprawy rodem ze Wschodu, a także nasze polskie skarby.
Czytaj więcej
Ten biały, niebywale gęsty składnik greckiej kuchni robi coraz większą karierę za granicą. I słusznie, bo jogurt grecki jest nie tylko niezastąpiony w kuchni, ale tez bardzo zdrowy.
Czytaj więcej
Te nieduże ciasteczka nie zachwycają na pierwszy rzut oka, nie na darmo jednak cantucci należą do toskańskich smakołyków. Warto dać im szansę.
Czytaj więcej
To danie rodem ze słonecznej Sycylii jest obowiązkową pozycją dla wielbicieli bakłażanów i pomidorów. Dobrze przyrządzone zapewnia niezapomniane przeżycia kulinarne. Spaghetti alla norma to znakomity sposób na pyszne, oryginalne danie.
Czytaj więcej
Ta najbardziej znana włoska zupa ma wiele kuzynek w innych kuchniach Europy, a nawet świata. Jednak żadna inna jarzynówka nie ma tyle smakowitej energii, co minestrone - przysmak słonecznej Italii.
Czytaj więcej
Panzanella to kolejny przykład na to, że w porządnej kuchni nic nie może się zmarnować, a nawet najprostsze danie może smakować idealnie.
Czytaj więcej
Te niepozorne ziarna sprawiają, że nawet zwykła zupa jarzynowa zaczyna smakować oryginalnie. Na szczęście we Włoszech farro, czyli orkisz ma silną pozycję i miejscowi kucharze chętnie go wykorzystują.
Czytaj więcej
Miłośnicy pączków i faworków będą nimi zachwyceni.Frittelle - pyszne słodkości jedzone są głównie podczas karnawału, na szczęście nie tylko wtedy!
Czytaj więcej
Chociaż czeska kuchnia nie obfituje w kiełbasy, to nasi sąsiedzi znaleźli bardzo ciekawe sposoby przygotowywania parówek i szynki oraz podawania swoich wędlin.
Czytaj więcej
Jeśli ktoś lubi porządne dania mięsne, w Czechach na pewno nie poczuje się rozczarowany. Nie brak tam dobrego jadła, a czeskie mięsa przyrządzane są naprawdę porządnie.
Czytaj więcej