Zupy po portugalsku - krok po kroku
Zupy po portugalsku - krok po kroku15 lat temu
Portugalskie zupy mają wiele twarzy. Są wśród nich lekkie buliony i gęste potrawki, sezonowe warzywa i świeże ryby, a także jajka, chleb i kamienie. Czytaj więcej
Cozido – gulasz z kociołka
Cozido – gulasz z kociołka15 lat temu
To danie nie tylko jest pożywną propozycją na porządny obiad, ale też stanowi okazję do popróbowania portugalskich wędlin i mięs. Kocioł cozido zadowoli każdego, bo kto nie lubi gulaszu? Czytaj więcej
Caldeirada - zupa i drugie danie w jednym
Caldeirada - zupa i drugie danie w jednym15 lat temu
Wśród wielu portugalskich potraw jednogarnkowych ta potrawa na bazie ryb plasuje się w ścisłej czołówce. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, ale zawsze smakuje doskonale. Zupa i jednocześnie drugie danie. Przekonaj się, jak smakuje caldeirada. Czytaj więcej
Cataplana – potrawa w magicznym garnku
Cataplana – potrawa w magicznym garnku15 lat temu
To typowe danie portugalskie, w którym spotykają się ze sobą mięsa, ryby, owoce morza i rozmaite warzywa. Magia różnorodności w garnku sprawi, że cataplana każdemu będzie smakować. Czytaj więcej
Przewodnik po portugalskich serach
Przewodnik po portugalskich serach15 lat temu
W tej części Europy sery najczęściej powstają w sposób tradycyjny, z dala od wielkich przetwórni i unowocześnień. Dzięki temu portugalskie sery mają niepowtarzalny, szlachetny smak. Czytaj więcej
Wędliny ze wszystkiego
Wędliny ze wszystkiego15 lat temu
Wśród wędlin królową jest szynka, ale na portugalskim stole pojawiają się kiełbasy z niecodziennymi dodatkami, a czasami nawet bez odrobiny mięsa. Czytaj więcej
Portugalskie przekąski: petiscos i salgados
Portugalskie przekąski: petiscos i salgados15 lat temu
Portugalczycy lubią podjadać między posiłkami, a popołudniowy wypad do baru to idealna okazja, by zamówić pyszną przekąskę, np. petiscos lub salgados. Czytaj więcej
Piri-piri - pikantny dodatek
Piri-piri - pikantny dodatek15 lat temu
Ta ostra papryczka przywędrowała do Portugalii z zamorskich kolonii, ale szybko stała się jednym z podstawowych dodatków pikantnej kuchni kontynentalnej. Piri-piri - kilka słów o przyprawie. Czytaj więcej
Bacalhau, czyli dorsz na tysiąc sposobów
Bacalhau, czyli dorsz na tysiąc sposobów15 lat temu
Dorsz rządzi portugalską kuchnią. Jest w menu każdej restauracji i w każdym domu. Nie da się poznać miejscowej kuchni, nie próbując Bacalhau. Czytaj więcej
Kuchnia portugalska: jak się je na Maderze i Azorach?
Kuchnia portugalska: jak się je na Maderze i Azorach?15 lat temu
Kuchnia na wyspach ma wiele wspólnego z kontynentalną, ale w miejscowym menu nie brakuje oryginalnych przysmaków, które spotkać można tylko w tej części Portugalii. Zobacz, jak wygląda kuchnia na Maderze i Azorach. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA