Nie ma się co spierać, kiełbasa zawojowała kuchnię naszych sąsiadów. Jej wybór przyprawia o zawroty głowy, a smak zaskakuje nawet znawców tematu.
Czytaj więcej
Wprawdzie Włosi nie produkują wytwornego szampana, ale dostępne na włoskim rynku wina musujące zapewniają bardzo przyjemne wrażenia. Dowiedz się, jakie bąbelki unoszą się z włoskich kieliszków.
Czytaj więcej
Wysp w Grecji jest tak dużo, że trudno zliczyć. I każda oferuje swoim gościom nie tylko wspaniałe pejzaże, ale i doskonałą, zdrową kuchnię.
Czytaj więcej
To nie jest błyskawiczne danie, ale jeśli pojawi się na stole, niezmiennie wywołuje zachwyt gości. A przy tym musaka jest bardzo sycąca i pożywna.
Czytaj więcej
Grecy stworzyli kuchnię pełną charakteru, ale nie udałoby im się to, gdyby nie ich sąsiedzi oraz specyficzne ukształtowanie tej części kontynentu.
Czytaj więcej
Kleftiko jest to danie proste do przygotowania, a może zadziwić gości przy stole swoim smakiem i aromatem, które wzmacniają się podczas pieczenia w sakiewce z ciasta.
Czytaj więcej
Przeciętny Grek spożywa dwa litry oliwy miesięcznie, co daje mu absolutne pierwszeństwo wśród innych narodów. Dba w ten sposób nie tylko o smak potraw, ale i swoje zdrowie.
Czytaj więcej
Grecy lubią smak słodyczy, ale wbrew pozorom wcale nie jedzą tylko przeraźliwie słodkiej baklawy. Ich deserowe możliwości są znacznie szersze.
Czytaj więcej