Specyficzny smak Becherovki rozsławił nie tylko uzdrowisko Karlove Vary, w których trunek powstaje, ale całe Czechy. Dziś trudno spotkać osobę nieznającą tego ziołowego likieru.
Czytaj więcej
Najkrócej mówiąc, czeskie piwo jest kultowe. Już nie tylko Czesi nie wyobrażają sobie dnia bez kufla pilznera, ale i inne narody zapałały miłością do tego czeskiego wynalazku.
Czytaj więcej
To absolutny numer jeden w czeskiej karcie dań. Bez nich po prostu nie byłoby kuchni naszych sąsiadów. Warto poznać prawdziwe czeskie knedliki nieco lepiej.
Czytaj więcej
Prawdziwy obiad dla Czecha koniecznie musi się rozpocząć zupą. Wiele z nich znamy, ale nasi sąsiedzi mają też w swych głębokich talerzach całkiem oryginalne smaki, których w Polsce zdecydowanie się nie jada.
Czytaj więcej
Apfelstrudel stanowi wyzwanie nawet dla cukierników, ale jego niebiański smak wynagradza wszelkie trudy podczas przygotowywania, dlatego Niemcy kochają to ciasto.
Czytaj więcej
Tort szwarcwaldzki najsłynniejsze niemieckie ciasto. Swych amatorów znajduje daleko poza granicami kraju. I trudno się dziwić, że tak magiczne połączenie wiśni i czekolady należy do ścisłej czołówki wśród deserów.
Czytaj więcej
Ten zielony sos z siedmioma ziołami ożywia każde danie, a przy tym dodaje mu świeżości i obala mit, że frankfurcka kuchnia odwraca się plecami od zieleni i królują jedynie mięsa.
Czytaj więcej
Zamiłowanie naszych sąsiadów do dań pożywnych i sycących sprawia, że również zupy w Niemczech bywają bardzo konkretne, a przy tym nie brak im oryginalności i finezji.
Czytaj więcej