W Czechach mięsa przygotowywane są naprawdę porządnie. Przykładem może być czeski gulasz.

Mięso po czesku

Jeśli ktoś lubi porządne dania mięsne, w Czechach na pewno nie poczuje się rozczarowany. Nie brak tam dobrego jadła, a czeskie mięsa przyrządzane są naprawdę porządnie.
/ 07.10.2010 11:40
W Czechach mięsa przygotowywane są naprawdę porządnie. Przykładem może być czeski gulasz.

W kawałkach

Węgierskie wpływy sprawiły, że w czeskim menu bez trudu można odnaleźć zupę gulaszową i gulasz. Jest on nieco mniej pikantny niż w wersji węgierskiej, choć zdarzają się i takie, który ostrością dorównują oryginałowi. Przyrządzany jest zresztą na wiele sposobów. Najczęściej kawałki wołowiny pływają w gęstym sosie, w którego powstawaniu duży udział miało piwo lub wino. Do nasyconego smaku sosu doskonałym towarzystwem są delikatne chlebowe knedliki. Miłośnicy wieprzowiny robią gulasz z duszoną kapustą kiszoną, zwolennicy tradycji węgierskiej doprawiają ostrą papryką.

Zobacz także: Czemu Czesi kochają knedliki?

Zestaw obowiązkowy

W czeskim menu pojawić się może propozycja dania, które samo w sobie nie stanowi dla nas zaskoczenia, jednak jego przedziwna nazwa może zbić z tropu. Chodzi o potrawę zwaną vepro-knedlo-zelo, co oznacza ni mniej ni więcej tylko pieczoną wieprzowinę podawaną w knedlikami i kapustą. Mięso najpierw naciera się kminkiem i pozwala mu przejść aromatem przyprawy, potem obsmaża, a następnie piecze, podlewając wywarem. Kminek dodaje się też do kapusty, przez co całe danie ma wyrazisty charakter i jest bardzo konkretnym posiłkiem.

Lekkość na śmietanie

Kolejnym przebojem czeskiej kuchni jest svičkova na smetanie, czyli polędwica wołowa w sosie śmietanowym. Wołowinę dusi się ze skórką cytrynową, a do gotowej potrawy dodaje żurawinę lub borówki. Ciekawym pomysłem Czechów, wykorzystanym również w tej potrawie, jest używanie do dań obiadowych bitej śmietany. Nie jest ona oczywiście dosładzana, ale i tak rzecz wydaje się oryginalna. Sos jest tradycyjnie śmietanowy, ale kleks bitej śmietany wyróżnia to danie spośród wielu innych dań mięsnych. Do tej potrawy także najczęściej podaje się knedliki, które pozwalają uporać się z dużą ilością gęstego sosu.

Wariacje na temat klasyki

Knedlików nie podaje się natomiast do mięs bez sosów. Do kotleta schabowego dostać można raczej zwykłe ziemniaki, frytki, kulki ziemniaczano-serowe lub sałatka ziemniaczana. Golonkę podaje się z dodatkiem chrzanu i musztardy, a wątróbkę często panieruje się i jada z sosem tatarskim. Czescy kucharze często eksperymentują z kotletami, dodając do nich kiełbasy, jajka, szynkę bądź sery. Niestety nie zawsze wychodzi z tego udane danie, lepiej więc przy zamawianiu skupić się na tym, co sprawdzone.

Zobacz także: Jakie jest czeskie piwo?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)