Poznaj kontrahenta w rozmowie
Poznaj kontrahenta w rozmowie8 lat temu
Kiedy w ramach poznawania zasad protokołu dyplomatycznego zdobywałam wiedzę na temat różnic kulturowych, miałam zdecydowanie negatywną opinię na temat państw, w których relacje międzyludzkie przedkładane są nad ofertę, rzetelną wiedzę czy dobry produkt. Wręcz bulwersujące było dla mnie to, że atmosfera rozmów może być istotniejsza niż samo dzieło. Czytaj więcej
Etykieta golfa
Etykieta golfa8 lat temu
Etykieta golfa jest oparta na zdrowym rozsądku i na szacunku do drugiego człowieka. Golf uważany jest za sport elitarny. Złożyły się na to różne czynniki: względy ekonomiczne, trudności, jakie trzeba pokonać podczas opanowywania techniki zanim gra na polu zacznie sprawiać przyjemność oraz nienaganne maniery golfistów. Czytaj więcej
Prywatne przyjęcia na stojąco - „standing party” – problem nie tylko językowy
Prywatne przyjęcia na stojąco - „standing party” – problem nie tylko językowy15 lat temu
Czy stosownie jest określać mianem „standing party” prywatne przyjęcie na stojąco? Może lepiej pozostać przy polskiej wersji? Czytaj więcej
Już w restauracji
Już w restauracji15 lat temu
Jakieś dziesięć lat temu do głowy by mi nie przyszło, że są określone zasady dotyczące gościa czy gospodarza podczas zwykłego lunchu (mam tu na myśli też i niezwykły lunch, bo między jednym a drugim po prostu nie widzę różnicy). Może w tym stanie nieświadomości było mi łatwiej, ale jakoś nieczęsto byłam zapraszana. Czytaj więcej
Zaproszenie do restauracji
Zaproszenie do restauracji15 lat temu
Jeden z moich klientów ma tak napięty kalendarz, że odbywa spotkania nawet w drodze samochodem na lotnisko, inny – przejście korytarzem do drugiego gabinetu wykorzystuje na rozmowę służbową - tyle czasu daje rozmówcy na zreferowanie tematu. Czytaj więcej
Trudne potrawy
Trudne potrawy15 lat temu
Trochę niezręcznie się przyznać, że nie mamy pojęcia, jak się zabrać do jedzenia, które zostało podane w postaci nieprzetworzonej lub przetworzonej w niewielkim stopniu. Oczywiście lepiej zapytać, niż dalej tkwić w niewiedzy, tym bardziej że w dobie globalizacji coraz częściej mamy do czynienia z egzotycznymi potrawami i nie sposób wiedzieć wszystkiego. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA