Jak kroić ogórka
Jak kroić ogórka15 lat temu
W zależności od sposobu podania, ogórek może wyglądać bardzo różnorodnie. Czytaj więcej
Jak pokroić marchewkę w słupki
Jak pokroić marchewkę w słupki15 lat temu
W potrawkach, pieczeniach, jako warzywo maczane w dipach, a także po prostu coś do przegryzania – marchew pokrojona w słupki prezentuje się wyjątkowo ładnie. Czytaj więcej
Sztuka krojenia cebuli
Sztuka krojenia cebuli15 lat temu
Będziemy mniej płakać, jeśli po obraniu, a przed pokrojeniem, opłuczemy cebulę w wodzie. I włączmy wentylator lub otwórzmy okno. Czytaj więcej
Jak uzyskać różne kolory oliwy
Jak uzyskać różne kolory oliwy15 lat temu
Oliwa może prezentować się na talerzu w innych niż złoty kolorach – np. na zielono bądź czarno. Czytaj więcej
Co dobrze wiedzieć o roladach
Co dobrze wiedzieć o roladach15 lat temu
Rolada to zawijane mięso z nadzieniem. Może być pieczona, duszona lub smażona. Ale po przekrojeniu, rolada zawsze powinna odsłaniać wzorzyste i smakowite wnętrze. Czytaj więcej
Jak wykonać fantazyjne kształty polędwiczek
Jak wykonać fantazyjne kształty polędwiczek15 lat temu
Warkocz, precel, ośmiorniczka, a może kwiat? Polędwiczki można upiec w różne, fantazyjne kształty. Będą prawdziwą ozdobą talerza. Czytaj więcej
Jak robić filety z kurczaka?
Jak robić filety z kurczaka?15 lat temu
Filetowanie piersi z kurczaka sprawia, że możemy się cieszyć delikatnymi i zgrabnymi kawałkami mięsa, zarówno w kanapkach, sałatce, jak i w panierce. Czytaj więcej
Jak wiązać kurczaka?
Jak wiązać kurczaka?15 lat temu
Upieczony w całości, rumiany kurczak na półmisku to jeden z ładniejszych widoków na stole. Jeśli jednak nie chcemy, aby jego kończyny śmiesznie się rozsunęły podczas pieczenia i straszyły gości, pamiętajmy o ich wiązaniu. Czytaj więcej
Lekcja nadziewania kurczaka
Lekcja nadziewania kurczaka15 lat temu
Nadzienie zazwyczaj wkładamy do środka kurczaka, w otwór, który powstał po usunięciu wnętrzności. Skoro jednak robimy tak po to, by całe mięso przeniknęło aromatami z nadzienia, warto wypróbować również inny sposób. Czytaj więcej
Po czym poznać, że olej nie nadaje się już do smażenia?
Po czym poznać, że olej nie nadaje się już do smażenia?15 lat temu
Aby uniknąć przypalenia, używaj termometru do pieczenia lub smażenia. Nie mieszaj różnych typów oleju. Jeśli zamierzasz ponownie wykorzystywać olej, unikaj smażenia w żelaznych lub miedzianych garnkach i patelniach – metal przyspiesza proces jełczenia. A gdy zauważysz opisane poniżej zjawiska – to znaczy, że twój olej do niczego się już nie nadaje. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA