Następnie nakładamy na roladę farsz – nie za dużo, do 2/3 długości płata i zwijamy całość. Farsz nie może się wysypywać z rolady. Roladę wiążemy robiąc na sznurku pętelkę (powinien być on dość długi), którą przekładamy przez mięso i zaciskamy. Ze zwisającego sznurka robimy następną pętelkę, nakładamy na mięso i zaciskamy – ta czynność trochę przypomina znane w żeglarstwie marlowanie. Tak przygotowaną roladę smarujemy oliwą i solimy. Możną ją też alternatywnie obtoczyć w mące, jeśli zamierzamy ją obsmażyć, a potem udusić. Roladę kroimy w poprzek włókien. Zobacz także: Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka Nadzienie do rolad powinno być zawsze mocno aromatyczne i dobrze przyprawione, podczas gdy samo mięso może pozostać nieco łagodniejsze i mniej doprawione. Najlepsze w roladach jest właśnie to zderzenie łagodnego smaku mięsa i wyrazistego nadzienia. Zanim rozpoczniemy duszenie lub pieczenie rolady, dobrze jest ją obsmażyć – zamknie to pory w mięsie i wzbogaci jego smak. Rolada przeznaczona do obsmażenia musi być sucha – inaczej tłuszcz będzie pryskał, a rolada nie przyrumieni się odpowiednio. Roladę wołową przed wstawieniem do piekarnika warto owinąć w plastry boczku lub słoniny – będzie bardziej soczysta po upieczeniu. Jeśli nie możemy bądź nie lubimy wiązania rolad sznurkiem, wystarczy zrobić z folii aluminiowej kilka pasków i związać roladę w 2-3 miejscach, opasając ją wokół aluminiowymi paskami, które skręcamy u góry, tak aby mięso było ciasno związane. Jeśli boimy się, że nadzienie wypłynie nam z końców roladki, można zawinąć je w folię aluminiową, tworząc coś w rodzaju czapeczek. Po upieczeniu lub obsmażeniu zdejmujemy folię aluminiową – białko w mięsie ścięło się już i kształt zostanie zachowany. Zobacz także: Domowy sos tysiąca wysp
"}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/3025d33ed88026580b77","type":"inline-gallery","data":{"images":[{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/rolada17smazenie38285-19c22da.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Jeśli chcemy udusić mięsną roladę, najpierw usmażmy ją, aby wydobyć smak i sprawić, by w środku mięso było soczyste
","alt":"Pieczeń zawijana.","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/rolada137997-91c4999.jpg","width":640,"height":480,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Rolada - etap 1
","alt":"Nieznane","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada238201-a8395a9.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 2
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/rolada338207-b9e76c3.jpg","width":640,"height":480,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 3
","alt":"Kleftiko - smaczne sakiewki z mięsem.","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada438213-4129a63.jpg","width":640,"height":480,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 4
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/rolada538219-b83b6e6.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 5
","alt":"Do osuszenia mięsa użyj papierowych ręczników.","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada638225-f31c49b.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 6 (nałożenie farszu i zawijanie)
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada738231-45265af.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 7 (zwinięta rolada przed związaniem)
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada838237-4266b26.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 8 (robienie pierwszej pętelki)
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada938243-9399039.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 9
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada1038249-16fbf27.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 10 (robienie drugiej pętli)
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada1138255-1bda800.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 11 (naciągnięty sznurek skręcamy wokół własnej osi, uzyskując w ten sposób pętelką, którą następnie zaciskamy na roladzie)
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada1238261-032e41b.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 12
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/02/rolada1338267-78cbb9c.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 13
","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/rolada1438273-827d79b.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 14
","alt":"Rolada wołowa podczas przygotowania do pieczenia na grillu.","aspectRatio":0.75},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/rolada1538279-e349a19.jpg","width":800,"height":600,"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"
Robienie rolady - etap 15 (odcięcie sznurków)
","alt":"rolada.","aspectRatio":0.75}]}},{"@type":"Content","@id":"/v5/.well-known/genid/7bbbeef5820d9ea4a2a2","type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://polki.pl:443"},{"label":"Przepisy","url":"https://polki.pl/przepisy/"},{"label":"Porady kulinarne","url":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/"},{"label":"Co dobrze wiedzieć o roladach"}],"seoMetadata":{"title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","description":"Rolada to zawijane mięso z nadzieniem. Może być pieczona, duszona lub smażona. Ale po przekrojeniu, rolada zawsze powinna odsłaniać wzorzyste i smakowite wnętrze.","metaTitle":"Co dobrze wiedzieć o roladach","metaDescription":"Rolada to zawijane mięso z nadzieniem. Może być pieczona, duszona lub smażona. Ale po przekrojeniu, rolada zawsze powinna odsłaniać wzorzyste i smakowite wnętrze.","image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/df594a1f11d652d8e4ae","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"Cillit Bang Kamień i brud: środek czyszczący do usuwania kamienia i brudu","title":"Cillit Bang Kamień i brud: środek czyszczący do usuwania kamienia i brudu","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-a8db3f0.jpg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/co-dobrze-wiedziec-o-roladach/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/co-dobrze-wiedziec-o-roladach/","canonicalUrl":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/co-dobrze-wiedziec-o-roladach/","permutiveModel":{"category":["porady-kulinarne","przepisy"],"subcategory":["article"],"channel":"przepisy","title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","article":{"id":"1061631","description":"Rolada to zawijane mięso z nadzieniem. Może być pieczona, duszona lub smażona. Ale po przekrojeniu, rolada zawsze powinna odsłaniać wzorzyste i smakowite wnętrze.","type":"article","author":"dorotadardzinska","tags":["mięso","przygotowanie","wieprzowina"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Co%20dobrze%20wiedzie%C4%87%20o%20roladach","tweet":"Co%20dobrze%20wiedzie%C4%87%20o%20roladach","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-a8db3f0.jpg","url":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/co-dobrze-wiedziec-o-roladach/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/co-dobrze-wiedziec-o-roladach/#Article","@type":"Article","description":"Rolada to zawijane mięso z nadzieniem. Może być pieczona, duszona lub smażona. Ale po przekrojeniu, rolada zawsze powinna odsłaniać wzorzyste i smakowite wnętrze.","image":{"@type":"ImageObject","height":574,"width":768,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-a8db3f0.jpg?resize=768,574"},"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/co-dobrze-wiedziec-o-roladach/"},"name":"Co dobrze wiedzieć o roladach","url":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/co-dobrze-wiedziec-o-roladach/","author":[{"@type":"Person","name":"Dorota Dardzińska"}],"dateModified":"2025-03-07T20:46:09+01:00","datePublished":"2010-07-02T18:48:00+02:00","headline":"Co dobrze wiedzieć o roladach","keywords":"mięso, przygotowanie, wieprzowina","publisher":{"@type":"Organization","name":"polki.pl","url":"https://polki.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":75,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/03/cropped-polki-logo-white-8b5cb7f-1035902.png?resize=265,75","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["porady-kulinarne","przepisy"],"channel":"przepisy","format":"gallery","pageid":"1061631","primary_cat":"porady-kulinarne","subcat":"article","author":"dorotadardzinska","publish_date":"2010-07-02T16:48:00+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["mieso","przygotowanie","wieprzowina"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["porady-kulinarne","przepisy"],"channel":"przepisy","format":"gallery","pageid":"1061631","primary_cat":"porady-kulinarne","subcat":"article","posttag":["mieso","przygotowanie","wieprzowina"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"porady-kulinarne"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["porady-kulinarne","przepisy"]},{"key":"tags","value":["mieso","przygotowanie","wieprzowina"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"@type":"Image","@id":"/v5/.well-known/genid/df594a1f11d652d8e4ae","aspectRatio":0.6661290322580645,"height":400,"width":600,"alt":"Cillit Bang Kamień i brud: środek czyszczący do usuwania kamienia i brudu","title":"Cillit Bang Kamień i brud: środek czyszczący do usuwania kamienia i brudu","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/62/2025/01/polki-placeholder-a8db3f0.jpg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"adultContent":true,"hideComments":false,"suppression":{"@type":"Suppression","@id":"/v5/.well-known/genid/2fefa2f310854631d039","disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/b4684efabaded06acc9d","display":"Kategorie","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/a330585bdcf90dac0530","slug":"porady-kulinarne","display":"Porady kulinarne","parent":{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/f77da155c6ebd8c7d91c","slug":"przepisy","display":"Przepisy"},"taxonomy":"category"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/404c2dd93301dec65a02","slug":"przepisy","display":"Przepisy","taxonomy":"category"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/23a9edc1153408b558f8","display":"Tagi","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/5a4e5170dc0019035ca2","slug":"mieso","display":"mięso","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/de9058ff33cd73894f50","slug":"przygotowanie","display":"przygotowanie","taxonomy":"post_tag"},{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/363e2f7403c6d4bae21e","slug":"wieprzowina","display":"wieprzowina","taxonomy":"post_tag"}]},{"@type":"Taxonomy","@id":"/v5/.well-known/genid/a826eb8d1696d998ada5","display":"Formaty","terms":[{"@type":"Term","@id":"/v5/.well-known/genid/34927e689a90b437b438","slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"nS2Vh.NI7ab9BLjGRHrCNaSc..muJSQb.EDFeor8OVT.H7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1639686","content_title":"Co dobrze wiedzieć o roladach","content_type":"article","publication_date":"2010-07-02T16:48:00+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":1061631,"contentName":"Co dobrze wiedzieć o roladach","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/co-dobrze-wiedziec-o-roladach/","pageType":"Content","siteCategory":"polki.pl/Przepisy/Porady-kulinarne","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Porady-kulinarne","website":"polki-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Przepisy","Porady kulinarne"],"keywords":["mięso","przygotowanie","wieprzowina"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":true},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"polki","schemaId":"https://polki.pl/przepisy/porady-kulinarne/co-dobrze-wiedziec-o-roladach/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"1061631"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/Polki.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"0nTg2CcJdyfa71wsQUdLG5mWEvbwyPH6eJVsX5aHUer.g7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleBelowContent":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleFooter":[{"componentId":"im_warning_notice_widget","props":{"data":{"displayOnAllCategories":false,"categories":["zdrowie","leki","diagnostyka","choroby","cukrzyca","grypa-i-przeziebienie","medycyna-naturalna","nowotwory","pierwsza-pomoc","prawa-pacjenta","psychologia","tarczyca","oczy"],"content":"Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0fe59064b8b1b7c9a70b2958cd1a4f7a","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":true,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"242f481d401ac7b2e9eed2a9ed1fbcdc","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
\r\n
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
UWAGA! Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Co dobrze wiedzieć o roladach
Rolada to zawijane mięso z nadzieniem. Może być pieczona, duszona lub smażona. Ale po przekrojeniu, rolada zawsze powinna odsłaniać wzorzyste i smakowite wnętrze.
Mięso na roladę – np. polędwiczkę wieprzową - nacinamy w 1/3 wysokości kawałka mięsa. Następnie odwracamy kawałek i nacinamy grubszą część w kierunku od środka – tak, aby powiększyć powierzchnię płatu. Rozcięty kawałek mięsa przykrywamy folią spożywczą i rozprostowujemy tłuczkiem do mięsa (trzeba uderzać delikatnie). Następnie nakładamy na roladę farsz – nie za dużo, do 2/3 długości płata i zwijamy całość. Farsz nie może się wysypywać z rolady. Roladę wiążemy robiąc na sznurku pętelkę (powinien być on dość długi), którą przekładamy przez mięso i zaciskamy. Ze zwisającego sznurka robimy następną pętelkę, nakładamy na mięso i zaciskamy – ta czynność trochę przypomina znane w żeglarstwie marlowanie. Tak przygotowaną roladę smarujemy oliwą i solimy. Możną ją też alternatywnie obtoczyć w mące, jeśli zamierzamy ją obsmażyć, a potem udusić. Roladę kroimy w poprzek włókien. Zobacz także: Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka Nadzienie do rolad powinno być zawsze mocno aromatyczne i dobrze przyprawione, podczas gdy samo mięso może pozostać nieco łagodniejsze i mniej doprawione. Najlepsze w roladach jest właśnie to zderzenie łagodnego smaku mięsa i wyrazistego nadzienia. Zanim rozpoczniemy duszenie lub pieczenie rolady, dobrze jest ją obsmażyć – zamknie to pory w mięsie i wzbogaci jego smak. Rolada przeznaczona do obsmażenia musi być sucha – inaczej tłuszcz będzie pryskał, a rolada nie przyrumieni się odpowiednio. Roladę wołową przed wstawieniem do piekarnika warto owinąć w plastry boczku lub słoniny – będzie bardziej soczysta po upieczeniu. Jeśli nie możemy bądź nie lubimy wiązania rolad sznurkiem, wystarczy zrobić z folii aluminiowej kilka pasków i związać roladę w 2-3 miejscach, opasając ją wokół aluminiowymi paskami, które skręcamy u góry, tak aby mięso było ciasno związane. Jeśli boimy się, że nadzienie wypłynie nam z końców roladki, można zawinąć je w folię aluminiową, tworząc coś w rodzaju czapeczek. Po upieczeniu lub obsmażeniu zdejmujemy folię aluminiową – białko w mięsie ścięło się już i kształt zostanie zachowany. Zobacz także: Domowy sos tysiąca wysp
Reklama
1 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Jeśli chcemy udusić mięsną roladę, najpierw usmażmy ją, aby wydobyć smak i sprawić, by w środku mięso było soczyste
2 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Rolada - etap 1
3 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 2
4 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 3
5 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 4
6 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 5
7 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 6 (nałożenie farszu i zawijanie)
8 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 7 (zwinięta rolada przed związaniem)
9 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 8 (robienie pierwszej pętelki)
10 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 9
11 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 10 (robienie drugiej pętli)
12 z 16
Co dobrze wiedzieć o roladach
Robienie rolady - etap 11 (naciągnięty sznurek skręcamy wokół własnej osi, uzyskując w ten sposób pętelką, którą następnie zaciskamy na roladzie)
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.