Do krojenia cebuli najlepiej nadaje się duży, bardzo ostry nóż (tzw. nóż szefa kuchni). Warto zainwestować w naprawdę dobry, ostry, szeroki nóż ze stali nierdzewnej – to może być taka kulinarna przesiadka z malucha do porsche.
Piórka
Cebulę kroimy na pół, w kierunku od liścia do piętki. Kładziemy wewnętrzną stroną do deski i kroimy w poprzek warstw (równolegle do kierunki, w którym rosła cebula)
Półksiężyce
Cebulę kroimy na pół, w kierunku od liścia do piętki. Kładziemy wewnętrzną stroną do deski i kroimy wzdłuż warstw (prostopadle do kierunku, w którym rosła cebula).
Zobacz także: Jak zmienia się smak cebuli
Kostka
Przekrojoną cebulę nacinamy małym nożem do warzyw – najpierw wzdłuż, następnie w poprzek (3 warstwy). Nie kroimy cebuli zupełnie – część, która łączyła się z liściem, powinna zostać w całości i trzymać naciętą cebulę. Teraz szerokim nożem kroimy warzywo w poprzek, przytrzymując je za ogonek. I kostka gotowa
Krążki
Aby uzyskać krążki, pokrój całą cebulę w poprzek.
Zobacz także: Szybkie obieranie cebuli