Sztuka krojenia cebuli

Będziemy mniej płakać, jeśli po obraniu, a przed pokrojeniem, opłuczemy cebulę w wodzie. I włączmy wentylator lub otwórzmy okno.
/ 02.07.2010 18:52

Do krojenia cebuli najlepiej nadaje się duży, bardzo ostry nóż (tzw. nóż szefa kuchni). Warto zainwestować w naprawdę dobry, ostry, szeroki nóż ze stali nierdzewnej – to może być taka kulinarna przesiadka z malucha do porsche.

Piórka

Cebulę kroimy na pół, w kierunku od liścia do piętki. Kładziemy wewnętrzną stroną do deski i kroimy w poprzek warstw (równolegle do kierunki, w którym rosła cebula)

Półksiężyce

Cebulę kroimy na pół, w kierunku od liścia do piętki. Kładziemy wewnętrzną stroną do deski i kroimy wzdłuż warstw (prostopadle do kierunku, w którym rosła cebula).

Zobacz także: Jak zmienia się smak cebuli

Kostka

Przekrojoną cebulę nacinamy małym nożem do warzyw – najpierw wzdłuż, następnie w poprzek (3 warstwy). Nie kroimy cebuli zupełnie – część, która łączyła się z liściem, powinna zostać w całości i trzymać naciętą cebulę. Teraz szerokim nożem kroimy warzywo w poprzek, przytrzymując je za ogonek. I kostka gotowa

Krążki

Aby uzyskać krążki, pokrój całą cebulę w poprzek.

Zobacz także: Szybkie obieranie cebuli

Redakcja poleca

REKLAMA