Objaw 1
Na powierzchni pojawia się piana – olej jest zepsuty
Objaw 2
Olej ściemniał – to zjawisko powodują przypalone, maleńkie cząsteczki jedzenia. Jeśli dodatkowo temu zjawisku towarzyszy pienienie się, niemiły zapach i niekontrolowane zapłony – olej jest zepsuty.
Objaw 3
Dymienie – jeśli olej dymi (bez względu na to, czy jest go pół rondla, czy tylko zwilżył dno patelni) – jest przypalony. Jeśli go pilnujesz, a mimo to zaczyna dymić, nim osiągnie temperaturę 190°C – jest zepsuty.
Zobacz także: Doceń olej rzepakowy
Objaw 4
Zjęczały zapach – jeśli czujesz zjęczały zapach lub olej pachnie, jak jedzenie, które właśnie smażyłeś, nie używaj go więcej.
Objaw 5
Brak bąbelków – jeśli po osiągnięciu właściwej temperatury i włożeniu jedzenia do głębokiego tłuszczu, olej nie wrze (nie pojawiają się bąbelki) – to znaczy, że jest zepsuty.
Polecamy: Kiedy można ponownie użyć oleju