Jak pokroić marchewkę w słupki

W potrawkach, pieczeniach, jako warzywo maczane w dipach, a także po prostu coś do przegryzania – marchew pokrojona w słupki prezentuje się wyjątkowo ładnie.
/ 02.07.2010 18:55

Obieramy marchew, a następnie kroimy ją na pół lub na 3 części – w zależności od tego jak długie słupki chcemy uzyskać i jak dużą marchew kroimy.

Następnie należy odkroić z każdej strony okrągły garb (do wykorzystania np. w zupie), tak aby powstał marchewkowy prostopadłościan. Teraz kroimy go na grube, jednakowej szerokości płaty, a te - na słupki (równocześnie można kroić kilka warstw). Pilnujmy, aby wszystkie słupki miały podobną szerokość ścianek.

P.S. Marchewkowe słupki mogą posłużyć również do zabawy w bierki, jeśli  akurat nigdzie nie można znaleźć tych prawdziwych...

Zobacz także: Jak szybko ugotować marchew