Jak wiązać kurczaka?

Upieczony w całości, rumiany kurczak na półmisku to jeden z ładniejszych widoków na stole. Jeśli jednak nie chcemy, aby jego kończyny śmiesznie się rozsunęły podczas pieczenia i straszyły gości, pamiętajmy o ich wiązaniu.
/ 02.07.2010 18:42

Jest kilka metod – najprostsza to związać razem udka w stawie kolanowym za pomocą bawełnianego sznurka, i po kłopocie. Jeśli jednak chcemy, żeby skrzydełka równo przylegały do piersi i się nie spiekły, zastosujmy inną metodę.

Krok 1
Połóż kurczaka na grzbiecie. Bawełniany sznurek przyłóż do podstawy szyi a następnie skrzyżuj na plecach.

Krok 2
Przeciągnij końce sznurka ku sobie tak, z lewej i prawej strony, żeby były na wysokości dolnej części skrzydełek. Skrzyżuj sznurek mniej więcej na środku brzucha.

Krok 3
Przeciągnij teraz sznurek pod tylną częścią udek, pociągnij do góry, skrzyżuj i zwiąż kończyny w stawie kolanowym

Krok 4
Wsuń skrzydełka przy piersiach pod sznurek, w taki sposób aby przylegały do klatki piersiowej.

Zobacz także: Jak luzować kurczaka?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)