Jak smażyć naleśniki
Jak smażyć naleśniki15 lat temu
Można je smażyć na oleju, można na smalcu, można też na maśle. Ale jeśli nie chcemy, żeby ociekały tłuszczem, po prostu go nie używajmy. Czytaj więcej
Jak zrobić pyszne, domowe kotlety mielone?
Jak zrobić pyszne, domowe kotlety mielone?15 lat temu
Wieczny, bo smaczny, zestaw obiadowy – ziemniaki, kotlety mielone i buraczki ćwikłowe. Wiem, że to banał. Ale skoro największe prawdy są banalne, to czy tego samego nie można powiedzieć o najlepszych obiadach? Czytaj więcej
Jak smażyć bekon?
Jak smażyć bekon?15 lat temu
Chrupiący płat boczku na patelni i jajko sadzone – oto sycące śniadanie w iście amerykańskim stylu! Czytaj więcej
Jak zrobić fondue?
Jak zrobić fondue?15 lat temu
Po raz pierwszy w życiu jadłam fondue w Szwajcarii, na wysokości 2000 metrów npm. W małej, rodzinnej restauracyjce. Jej właściciele kupowali ser na to danie od swoich sąsiadów. Do tej pory pamiętam ten smak. I psa siedzącego w sali, bacznie przyglądającego się wszystkim gościom. Czytaj więcej
Jak zrobić dobry smalec?
Jak zrobić dobry smalec?15 lat temu
Choć smalec nie należy do podstaw zdrowej kuchni, od czasu do czasu warto go spróbować. Sprawdza się też nieźle jako „spowalniacz” podczas procesu wchłaniania przez organizm alkoholu. Podawać go można do różnego rodzaju wytrawnych wódek, z pieczywem. Czytaj więcej
Jak przygotować kwiatową tempurę?
Jak przygotować kwiatową tempurę?15 lat temu
Tempura to rodzaj lekkiego ciasta, w którym obtacza się różnego rodzaju smakołyki i smaży na głębokim tłuszczu. Jadalne kwiaty idealnie pasują do tego zestawienia, ponieważ ciasto na tempurę jest delikatne, tak jak one. Czytaj więcej
Jak gotować risotto
Jak gotować risotto15 lat temu
Istnieje tyle rodzajów risotto co pomysłów pod bujnymi czuprynami spalonych słońcem Włochów. W wiesz.jak podpowiadamy jak zrobić risotto klasyczne, które następnie można łączyć z innymi dodatkami. Czytaj więcej
Do czego gotowane cytryny?
Do czego gotowane cytryny?15 lat temu
Rzadko kiedy słyszy się o gotowanych cytrynach, stanowić mogą one jednak doskonały dodatek do kurczaka, ryb lub sałatek. Czytaj więcej
Konfitura z cukrem żelującym i w wersji tradycyjnej
Konfitura z cukrem żelującym i w wersji tradycyjnej15 lat temu
Cukier, choć znany od wieków, traktowany był niegdyś jak lekarstwo i sprzedawano go w aptekach. Już wówczas jednak doceniano jego właściwości konserwujące. Wielka królowa angielska – Elżbieta I – tak lubiła cukier, że aż sczerniały jej zęby. Czytaj więcej
Jak przygotować konfitury owocowe?
Jak przygotować konfitury owocowe?15 lat temu
Jak długo robi się konfitury owocowe? Niektóre są gotowe w 10 minut, inne gotuje się wielokrotnie w ciągu trzech dni. Wszystko zależy od metody i rodzaju owoców z jakich chcemy przygotować konfitury. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA