Patelnia to najszybszy sposób na przygotowanie obiadu. I wbrew pozorom – sposób w miarę zdrowy! Dowiedz się, jak przygotować domowe fastfoody i nie iść do piekła za złe odżywianie.
Czytaj więcej
O naprawdę dobry stek w Polsce nie jest łatwo. Nie dlatego, że niewiele osób umie je przyrządzać, ale dlatego, że dobra wołowina na steki jest u nas rzadkością.
Czytaj więcej
Zdrowa, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Kasza – niegdyś królowa średniowiecznych stołów – czy stanie się codziennym składnikiem naszej diety?
Czytaj więcej
Choć ziemniaczane purée wciąż króluje na polskich stołach, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby trochę poeksperymentować z innymi warzywami. Przecież można zjeść świetny obiad bez opychania się skrobią.
Czytaj więcej
Żur to zupa znana na polskich ziemiach już od średniowiecza. Podobnie jak w przypadku chleba, na żur istnieje bardzo wiele przepisów, ale nawet gdyby istniał tylko jeden, i tak każda pani domu przyrządziłaby go nieco inaczej.
Czytaj więcej
Kiedyś wpadłam do cioci na obiad i dostałam pyszną zupę jarzynową, której jednak ani ja, ani ciocia, nie jesteśmy w stanie dzisiaj powtórzyć. Dlaczego? Bo to była zupa „nawinie”!
Czytaj więcej
Amatorzy nalewek i konfitur cenią sobie mocno wyraziste lub mocno barwiące owoce. Porzeczki, jarzębina i czarny bez mogą w tej grupie zaliczać się do parnasu.
Czytaj więcej
Dodajemy je do dań z chorizo, jagnięciną, a także do różnego rodzaju sosów, potrawek czy zup. Co powinniśmy wiedzieć o ostrych papryczkach?
Czytaj więcej