Kwiat
Zamarynowaną polędwiczkę wieprzową rozetnij wzdłuż na 6 części, ale tak aby jeden z końców mięsa pozostał nierozcięty i łączył mięsne paski w coś w rodzaju ośmiornicy. Wierzchołek ten ustaw na środku naczynia do zapiekania, lekko go ugniatając, aby nie wystawał zanadto. Możesz też obrócić go do dna. Paski rozłóż promieniście i każdy zawijaj ku osi (jak rolmopsy), tworząc „płatki” kwiatu.
Do środka możesz włożyć np. oliwkę lub kawałek papryki. Zwinięty pasek zepnij wykałaczką, żeby nie stracił kształtu w czasie pieczenia. Zwiń w tę samą stronę wszystkie 6 pasków. Posmaruj całość oliwą, wokół obłóż warzywami i zapiekaj pod folią aluminiową. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i zrumień wierzch.
Ośmiorniczki
Przygotowujemy polędwiczkę podobnie jak "kwiat", tyle że staramy się naciąć 8 pasków mięsa. Nierozcięty wierzchołek (powinien być większy niż w przypadku „kwiatu”) układamy bokiem na blasze, rozgniatamy go nieco, formując „głowę ośmiornicy”, zaś paski lekko zwińmy na końcach (nie wszystkie), formując je w odnóża.
Pieczemy pod folią aluminiową i podajemy z sosem z czarnych oliwek.
Zobacz także: Pieczone mięso
Warkocz
Nacinamy zamarynowaną polędwicę, dzieląc ją na 3 paski, z których pleciemy warkocz. Kilka tak przygotowanych polędwiczek układamy wzdłuż w naczyniu do zapiekania, na przemian. Pomiędzy warkocze wkładamy ząbki czosnku.
Kołacz
Postępujemy tak samo jak w przypadku warkocza, tyle że zwijamy go w okrąg, formułując kołacz.
Precel
Nacinamy polędwiczkę, dzieląc ją na dwa paski. Zaplatamy z nich precel, podobnie jak z ciasta, końcówki pasków podwijając pod spód. Mięsne precle zaplatamy już na brytfannie.
Zobacz także: Rybki na grill