To metoda dająca efekt podobny do gotowanej ryby, z tą różnicą, że mięso ryby idealnie zachowuje swój kształt.
Do rondla należy wlać 1/3 porcji octu i dwie trzecie porcji wody (na przykład szklanki). Tak przygotowany płyn solimy i gotujemy, do wrzątku wrzucamy warzywa – 2 marchewki, kawałek pora i jedną cebulę. Robimy aromatyczny wywar. Gdy smaki się przegryzą, a całość wrze, zdejmujemy z ognia i wkładamy do rondla pokrojony filet z łososia (mniej więcej wielkości 5x6 cm). Ryba musi być cała przykryta wywarem.
Czekamy 8- 10 min (ogień jest cały czas wyłączony), aż ryba będzie gotowa. Ostrożnie wyjmujemy ją płaskim cedzakiem i gotowe! Najlepiej jest wkładać tylko jeden kawałek ryby do rondla, inaczej temperatura płynu będzie za niska. Przed włożeniem do rondla następnego kawałka, dobrze jest jeszcze raz doprowadzić wywar do wrzenia.
Polecamy: Rybki na grill