Jak podawać parmezan

Nieodzowny składnik wielu włoskich potraw, ozdoba i ważny dodatek do niejednej sałatki – parmezan znamy najczęściej tarty. A można go podawać również inaczej. Sprawdź w jaki sposób!
/ 02.07.2010 19:31

Kiedy ścieramy

Parmezan ścieramy na tarce, na małych lub średnich oczkach, gdy chcemy, aby połączył się dokładnie z potrawą – albo roztopił w sosie, albo oblepił np. makaron lub ryż.

Czasami, jeśli mamy większy kawałek sera – łatwiej będzie zamiast serem pocierać o małą, parmezanową tarkę, wykonać czynność odwrotną - tarką pocierać o ser.

W płatkach

W takiej formie podajemy go do sałatek lub wołowego carpaccio. Jeśli kawałek parmezanu, którym dysponujemy jest świeży i miękki, najłatwiej jest zeskrobać szerokie wióry za pomocą ostrego, szerokiego noża. Robi tak wielu szefów kuchni. Jeśli ser jest troszkę bardziej twardy – doskonale się sprawdzi tutaj obieraczka do warzyw. Dzięki niej uzyskamy cienkie, równe i bardzo ładne płatki parmezanu.

Zobacz także: Sposób na makaron al dente