Kiedy ścieramy
Parmezan ścieramy na tarce, na małych lub średnich oczkach, gdy chcemy, aby połączył się dokładnie z potrawą – albo roztopił w sosie, albo oblepił np. makaron lub ryż.
Czasami, jeśli mamy większy kawałek sera – łatwiej będzie zamiast serem pocierać o małą, parmezanową tarkę, wykonać czynność odwrotną - tarką pocierać o ser.
W płatkach
W takiej formie podajemy go do sałatek lub wołowego carpaccio. Jeśli kawałek parmezanu, którym dysponujemy jest świeży i miękki, najłatwiej jest zeskrobać szerokie wióry za pomocą ostrego, szerokiego noża. Robi tak wielu szefów kuchni. Jeśli ser jest troszkę bardziej twardy – doskonale się sprawdzi tutaj obieraczka do warzyw. Dzięki niej uzyskamy cienkie, równe i bardzo ładne płatki parmezanu.
Zobacz także: Sposób na makaron al dente