Sposób 1
Wykrawamy z pomidora zielony wierzchołek, którym był połączony z szypułką, a następnie zalewamy warzywo wrzątkiem, aby było całkowicie przykryte wodą. Po 30-60 sekundach wyjmujemy pomidora i zdejmujemy skórkę – odchodzi praktycznie sama.
Sposób 2
Wykrawamy z pomidora zielony wierzchołek, którym był połączony z szypułką, a następnie kroimy warzywo na 4 części. Wykrajamy wodnisty miąższ z pestkami (można go wykorzystać do zupy pomidorowej). W dalszej kolejności kładziemy każdą ćwiartkę wewnętrzną stroną do deski i przyciskamy lekko palcami, aby wyprostować krzywiznę pomidora.
Teraz wsuwamy ostry nóż pomiędzy skórkę i miąższ, przesuwając narzędzie w stronę drugiego końca – równocześnie przytrzymujemy pomidora palcami. Czynność ta przypomina trochę filetowanie ryby.
Polecamy: Po czym poznać, że olej nie nadaje się do smażenia