Lekcja rozwałkowywania na okrągło

Cornish pasty podobne są do klasycznych pierogów z mięsem, ale zamiast gotować, pieczemy je w piekarniku.
Kruche wierzchy ciasta – czy to w pasztetach, czy tartach, niejednokrotnie sprawiły nam kłopot. Bo wcale nie jest łatwo tak rozwałkować ciasto, aby uzyskać ładny okrąg.
/ 02.07.2010 19:28
Cornish pasty podobne są do klasycznych pierogów z mięsem, ale zamiast gotować, pieczemy je w piekarniku.

Aby uzyskać kształt zbliżony do okręgu, należy wałkować środkową części ciasta (jego średnica powinna być koniecznie mniejsza niż długość wałka), jednak nie dochodzić do krawędzi – przy ich wałkowaniu drobne przerwy na krawędziach robią się większe, a ciasto traci ładny kształt.

Obracamy ciasto o 90 stopni i znów wałkujemy w opisany powyżej sposób.

Nie martwmy się o „nierozwałkowane” krawędzie – bo obróceniu ciasta wałek ładnie nam je „prostuje” bocznymi końcówkami.

Ciasto należy wałkować i obracać, aż do uzyskania oczekiwanej grubości.

Zobacz także: Jak zrobić cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA