Oto kilka porad, które pomogą ci zrobić wrażenie na gościach:
1. Podawaj jedzenie na naprawdę dużych talerzach. Nie chodzi o to, aby dużo nakładać, ale o to, aby mieć wystarczająco miejsca na odpowiednią ekspozycję składników dania.
2. Staraj się myśleć o jedzeniu jak o kompozycji – bardzo ważną rolę odgrywają detale tj. wzory z sosu czy świeże zioła.
3. Możesz składniki obiadu położyć obok siebie w klasyczny zestaw „trzech kupek” (np. ziemniaki, kapusta i schabowy), ale możesz też nakładać potrawy w piramidkę (np. najpierw kapusta duszona, w jej środku robimy wgłębienie na puree ziemniaczane, a na wierzch, pod kątem kładziemy zgrabnego schabowego, do tego kilka listków świeżych ziół i świeżo mielony pieprz zgrabnie rozsypany po talerzu, wokół potrawy).
Zobacz także: Jak udekorować stół kwiatami?
4. Przy nakładaniu nie bój się używać dłoni dla odpowiedniego osadzenia danego składnika w kompozycji – robią tak wszyscy szefowie kuchni. Jeśli nie jesteś pewna, jak na to zareagują twoi goście – nie nakładaj potraw przy nich.
5. Zawsze miej pod ręką coś, co ozdobi twój talerz – świeże zioła, gęsty ocet balsamiczny, kremowy sos, a nawet grubo mielony pieprz, bitą śmietanę (również można ją podawać do słonych potraw), fantazyjnie wycięte gotowane warzywa, świeżą papryczkę chilli, liście sałaty.
Polecamy: Stół w jesiennej aranżacji