Podaję proporcje na 1 kg cukinii: 1 kg obranej cukinii, 4 dkg soli, pół łyżeczki cukru, 2 szklanki wody, 4 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu i tyle samo ziela angielskiego, pół główki czosnku, pół łyżeczki nasion kolendry lub gorczycy.
Gotujemy wodę, sól i przyprawy, z wyjątkiem czosnku (który obieramy i dzielimy na ząbki). Cukinię obieramy ze skóry, łyżką wyjmujemy miękki miąższ z pestkami, a cukiniowe łódeczki kroimy bądź w grube plastry (2 cm) bądź w kostkę.
Zobacz także: Robienie przetworów krok po kroku
Wkładamy do wyprażonych lub wygotowanych, suchych słoików, przekładamy pokrajanymi w płatki ząbkami czosnku i zalewamy ostudzoną solanką. Słoje zamykamy i pozostawiamy w temp. pokojowej na 3-4 dni. A potem przenosimy do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.
Polecamy: Jak zakisić ogórki?