Do cięcia kurczaka możesz użyć nożyc kuchennych.

Jak pokroić kurczaka?

Krojenie kurczaka nie musi być wcale skomplikowane. Oto kilka sposobów, jak uniknąć blamażu.
/ 29.09.2010 10:35
Do cięcia kurczaka możesz użyć nożyc kuchennych.

Gdy twój kurczak jest już upieczony i wspaniale rumiany, wyjmij go z piekarnika i odczekaj kilka minut, aby soki „wróciły” do mięsa.

Przełóż kurczaka na dużą deskę i pokrój w następujący sposób (przydadzą ci się nożyce do cięcia drobiu ewentualnie duży, bardzo ostry nóż).

Krok 1
Przetnij kurczaka wzdłuż grzbietu na pół.

Krok 2
Jeśli nie jest zbyt duży, przekrój go teraz w poprzek na dwie części. Jeśli jest spory – pokrój na trzy części, tak aby udko pozostawić z częścią kadłubka, skrzydełko z częścią kadłubka i jako trzecią część – spory kawałek piersi.

Zobacz także: Jak upiec kurczaka?

Krok3
Tak samo postępuj z drugą połówką.

Krok4
Możesz teraz złożyć całego kurczaka z powrotem i położyć na półmisek. Możesz też każdą część położyć osobno na talerze i skomponować z pozostałymi składnikami dania.

Polecamy: Jak podawać pieczyste?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)