10 kroków do sukcesu w chińskiej kuchni

Najważniejsze rzeczy w chińskiej kuchni to dobrze rozgrzany wok i ostry nóż. A co jeszcze trzeba o niej wiedzieć?
/ 28.09.2010 17:19

1. Pamiętaj o tym, aby wlać do woka tyle oleju, ile rzeczywiście potrzeba. Zbyt mała ilość da słabe efekty. Jeśli martwisz się o poziom cholesterolu w twoje potrawie, używaj oleju rzepakowego.

2. Do warzyw spróbuj używać soli zamiast sosu sojowego. Twoje potrawy będą mieć ładniejszy kolor.

3. Krój produkty na kawałki wielkości truskawek - osiągniesz w ten sposób najlepsze efekty. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były pokrojone w ten sam sposób.

4. Najpierw gotuj lub smaż te składniki, które wymagają najwięcej czasu, aby zmięknąć. Na końcu wkładaj te, które gotują się najszybciej.

Zobacz także: Jak skomponować posiłek w chińskim stylu?

5. Używaj imbiru (tylko świeżego), czosnku i pieprzu cayenne.

6. Aby uzyskać lepsze efekty, blanszuj takie warzywa jak brokuły, marchew, kalafior.

7. Aby zagęszczać sosy możesz użyć odrobiny mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie.

8. Zawsze przygotuj sobie wszystkie składniki przed przystąpieniem do gotowania. Potem możesz nie mieć na to czasu – smażenie w gorącym woku przebiega bardzo szybko.

9. Spróbuj wykorzystać w swoim gotowaniu wszystkich typów składników chińskiej kuchni, takich jak grzyby chińskie, chiński brokuły itp.

10. I pamiętaj, aby twój wok był dobrze rozgrzany, a nóż – ostry!

Polecamy: Jak przyrządzić chińską zupę?

Redakcja poleca

REKLAMA