Piekarnik dobry do duszenia potraw

Najwyższą efektywność energetyczną, a tym samym najmniejsze zużycie energii, mają urządzenia oznaczone symbolem A+++. / fot. Candy
Czasem wygodniej jest udusić mięso czy gołąbki w piekarniku, niż w garnku. Dotyczy to zwłaszcza potraw, które pod wpływem bulgoczącego płynu mogą się rozpaść.
/ 01.10.2010 10:42
Najwyższą efektywność energetyczną, a tym samym najmniejsze zużycie energii, mają urządzenia oznaczone symbolem A+++. / fot. Candy

Efekt duszonej potrawy uzyskamy zalewając produkty bądź sosem, bądź bulionem i przykrywając je od góry - koniecznie. Można do tego użyć specjalnych żaroodpornych naczyń, można też wykorzystać do tego celu folię aluminiową.

Potrawy dusimy w piekarniku najczęściej w 180 stopniach Celsjusza. Długość duszenia zależy od tego, jak wiele mamy produktów w naczyniu i jak są one duże.

Niezawodnym sposobem na sprawdzenie, czy danie jest już gotowe, będzie po prostu widelec. Duszone potrawy nie opadną, więc można je wyjmować i sprawdzać do woli.

Taka metoda świetnie sprawdza się w przypadku gołąbków, roladek mięsnych, a nawet warzyw.

Polecamy także: Jak skutecznie wyczyścić deskę do krojenia?

Redakcja poleca

REKLAMA