Jak robi się marmoladę?

Marmolada doskonale smakuje ze świeżym chlebem lub jako nadzienie do naleśników.
Marmolady można robić z owoców pośredniego gatunku oraz różnego rodzaju tzw. spadów. Owoce powinny być wyrośnięte, dobrze dojrzałe i świeże.
/ 28.09.2010 12:41
Marmolada doskonale smakuje ze świeżym chlebem lub jako nadzienie do naleśników.

Marmolady twarde uzyskujemy z owoców z dużą zawartością pektyn i dodatkiem większej ilości cukru (na 1 kg przecieru dajemy pół kilo cukru). Marmolady maziste zawierają różne owoce, również te, które mają mniej pektyn. Dodaje się też do nich mniejszą ilość cukru (na 1 kg dajemy ok. 20 dkg cukru).

Zobacz także: Jak się robi dżemy?

Marmolady robimy tak:

Dokładnie umyte owoce rozdrabniamy, rozgotowujemy i miażdżymy (lub miksujemy blenderem z ostrzem). Pulpę owocową przecieramy (ale jeśli wolimy wyczuwalne kawałki owoców, nie jest to konieczne) i gotujemy. Czekamy aż odparuje 1/3 płynu. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze przez 20 minut. Marmoladę mieszamy drewnianą łyżką, żeby się nie przypalała. Marmoladę gotujemy na bardzo małym ogniu. Jest gotowa, gdy odrobina marmolady położona na zimny talerzyk szybko tężeje i nie rozlewa się.

Najwygodniej gotować marmolady z nie więcej niż 5 kg owoców – inaczej bardzo długo będzie trwało odparowywanie płynów.

Polecamy: Jak robić powidła?

Redakcja poleca

REKLAMA